prognoze

Prognoză meteo 30 iulie 2016 – nu scăpăm de caniculă

 

temperaturi:

– Urmează o nouă noapte tropicală la nivelul întregii țări, cu valori de temperaturi de la 18, 19 grade spre 21, 22 de grade. În zonele montane se vor atinge valori de 12 – 14 grade. Maximele zilei de mâine vor pleca de la valori de 16 – 18 grade în masivele montane înalte, 22 – 24 de grade în celelalte masive montane, 26 – 28, 29 de grade în nordul și centrul Moldovei, Transilvaniei, Maramureșului, Crișanei, estul și sud-estul Banatului. Valori aproape de pragul caniculei se vor atinge pe vestul și centrul Banatului, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, unde maximele vor ajunge la 32 – 34, 35 de grade.

image

image

nebulozitate:

– Norii joși prezenți pe cerul României mâine vor fi mai mult de decor, astfel că soarele va putea să își facă liniștit de cap.

image

ceață:

– Există ceva condiții de ceață, mâine după amiază și seară, pe Orientali, nordul Maramureșului, Meridionali, dar și prin zona Dobrogei.

image

precipitații:

– În primele ore ale nopții sunt șanse de ploi pe zona Banatului. Mâine după amiază și seară ploile cuprind toate zonele montane, dar pot fi prezente și prin sudul Moldovei, Dobrogea, sud-estul Munteniei, Transilvania și nordul Maramureșului.

image

vânt:

– Vântul nu va pune probleme pe parcursul zilei de mâine, având intensificări slabe pe tot parcursul intervalului de prognoză.

image

fenomene convective:

– CAPE slab l a nivelul întregii țări (sub 250 J/Kg). CAPE moderat pe zonele montane și nordul Moldovei (500 – 750 J/Kg). CAPE mare, peste 1500 J/Kg, pe Orientali. Lifted Index negativ pe nordul Munteniei, Moldova, Transilvania, Maramureș și zonele montane, cu valori de la –1, –2 K spre –4 K. Apa precipitabilă la nivelul întregii țări va fi la 25 – 30 mm, doar pe zona Moldovei putând ajunge la 35 – 40 mm. Thompson Index optim pe parte din Muntenia, Meridionali, Orientali și Moldova, cu valori de 30, 32 K, chiar și de 34, 36 K pe zona Moldovei. Forfecare slabă, mai ales pe zona Olteniei, în jur de 10 m/s. Parametrii convectivi rămân de interes pe zona Moldovei, în zonele montane, unde pot apărea ploi torențiale, cu 25 – 30 mm căzuți în intervale scurte, rafale de vânt ce pot lua aspect de vijelie, fenomene orajoase. Poate cădea și grindină de mici dimensiuni.

image

image

image

image

image

concluzii:

– Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei nu scapă de caniculă, ploile apar prin zonele montane și nordul Moldovei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *