#Vremeasăptămânală 30 octombrie–05 noiembrie 2023: ceva mai multe ploi!
În ciuda unui scurt intermezzo la mijlocul săptămânii, când revenim la niște valori de temperatură mai apropiate de normalul climatologic, încheiem luna octombrie și începem luna noiembrie cu temperaturi de vară sau aproape de vară, cu abateri termice consistente față de ce ar fi normal.
Din punct de vedere al precipitațiilor, acestea apar pe arii mai extinse, iar prin Oltenia se pot acumula și 15 – 20 de l/mp.
Context sinoptic:
– O activitate ciclonică intensă din Atlantic, cu centrul baric ”Zeus” poziționat deasupra Marii Britanii, va determina aspectul vremii din cea mai mare parte a continentului european pe tot parcursul săptămânii viitoare.
Câmpul de presiune scăzută, asociat nucleului ciclonic vast din vestul continentului își va extinde talvegul până spre estul extrem al Europei, permițând, astfel, și avansul unor fronturi atmosferice. Țara noastră va fi traversată, mai ales în intervalul marți – miercuri, de un front rece, pe o direcție de la SV – NE.
Din punct de vedere al circulației maselor de aer, vorbim de o săptămână dominată de prezența maselor de aer cald și foarte cald, cu abateri termice chiar și cu +10, +12 grade peste ce ar fi normal la final de octombrie, început de noiembrie. O ușoară răcorire este posibilă în prima zi a lui noiembrie, care va aduce temperaturile la valori normale pentru ca restul săptămânii să revenim la o vreme anormal de caldă.
Temperaturi minime:
– Începem săptămâna cu minime cuprinse între 7 – 9, 10 grade în cea mai mare parte a țării, valori ceva mai ridicate (11 – 13, 14 grade) urmând să fie prin estul Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea, Banat și Crișana.
Marți dimineața minimele sunt cu mult peste valorile normale prin Dobrogea, Banat, Crișana (15 – 17, 18 grade), în timp ce prin restul țării se vor atinge 8 – 10, 11 grade, cu 2 –4 grade la munte și pe creste.
Minimele de miercuri ajung la valori de 10 – 11 grade prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane (cu 2 – 4 grade pe creste), în timp ce prin Oltenia, Muntenia, Moldova și Dobrogea se ating și minime de 13 – 15 grade.
Dimineața zilei de joi vine cu cele mai scăzute temperaturi minime ale săptămânii (6 – 8, 9 grade) în cea mai mare parte a țării. Valori ușor mai ridicate, spre 10 – 11 grade sunt posibile prin sudul extrem al Munteniei și Dobrogea, în timp ce minime mai scăzute, de 3 – 5 grade, sunt posibile prin Transilvania și Maramureș, în timp ce la munte nu mai depășim 0 – 2 grade cu –2, –1 grade pe creste.
Vineri, Banatul, Crișana, Muntenia, zona litoralului, au parte de minime de 11 – 13 grade, iar în restul țării se vor atinge 6 –8, 9 grade. La munte nu trecem de 1 – 3 grade, cu valori ușor negative (-1, –2 grade pe creste).
Weekendul readuce valorile ridicate de temperatură și pe timpul nopților, astfel că vor fi valori de 11 – 13, 14 grade pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică. În ultima zi a săptămânii este posibil ca minimele din Moldova să urce chiar spre 15 – 16 grade, iar în estul Munteniei și Dobrogea să atinge chiar pragul unor nopți tropicale, cu 19 – 20 de grade.
Temperaturi maxime:
Primele două zile ale săptămânii, luni și marți, aduc în continuare temperaturi ridicate, care vor depăși chiar pragul zilelor de vară prin sudul Olteniei, Muntenia, sudul Moldovei (cu 25 – 27 de grade), în timp ce în restul țării vor fi valori spre 20 – 22, 23 de grade. Și la munte va fi cald (14 – 16 grade, cu 8 – 10 grade pe creste).
Miercuri, prin Transilvania, nordul Moldovei, Crișana Maramureș, nu mai depășim maxime de 14 – 16 grade, iar prin vestul Olteniei, Banat, centrul Moldovei sunt posibile și 17 – 18 grade. În restul Olteniei, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea urcăm cu maximele spre valori de 20 – 22, 23 de grade.
Joi, cele mai ridicate maxime vor fi prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea (17 – 19 grade) iar în restul țării se pot atinge 15 – 16 grade, cu 11 – 12 grade la munte (5 – 7 grade pe creste).
Vineri urcăm iarăși spre valori de 20 – 22 de grade prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, iar în restul țării termometrele vor arăta 17 – 19 grade.
Prima zi de weekend vine cu discrepanțe importante de la o regiune la alta. Astfel, prin Transilvania, Maramureș, Oltenia, NV Moldovei, nu depășim maxime de 13 – 15 , 16 – 18 grade prin Banat, Crișana, 20 – 22 de grade prin mare parte din Muntenia, Moldova, nordul Dobrogei. În SE extrem al Munteniei și sudul Dobrogei sunt posibile maxime chiar de 25 – 26 de grade. La munte vor fi posibile maxime de 14 – 16 grade, cu 5 – 7 grade pe creste.
Precipitații:
– Despre precipitații vorbim abia începând cu ziua de marți, Odată cu orele după amiezii, prin vestul țării avem parte de ploi, însoțite de descărcări electrice și vânt cu aspect de vijelie. Până la finalul intervalului de prognoză ploile ajung și prin Transilvania, Oltenia, Maramureș.
În noaptea de marți spre miercuri și pe parcursul zilei de miercuri ploile vor fi prezente prin bună parte din țară, cantități un pic mai importante (5 – 10 l/mp) urmând să avem prin zona Moldovei (nord și centru) dar și prin Maramureș. În rest, mai mult burnițe.
Joi ploile lipsesc din nou din peisajul meteo al țării noastre, vineri le vom întâlni prin Banat, Crișana și Meridionali. În vestul extrem al Banatului se pot acumula și 7 – 10 l/mp.
Odată cu orele serii de vineri și pe parcursul zilei de sâmbătă avem parte de ploi pe arii extinse prin Banat, Oltenia, Crișana, Maramureș, Transilvania și prin nordul Moldovei. Cantitățile cele mai importante le vom avea prin Oltenia (15 –2 0 de l/mp) iar prin Banat, Crișana, Maramureș se pot acumula 5 – 10 l/mp.
Încheiem săptămâna cu un nou val de precipitații care va pătrunde prin vestul țării, va cuprinde inițial Banatul, Crișana, Oltenia și care apoi, începând cu săptămâna 06 – 12 noiembrie va aduce ploi pe arii extinse și în sudul țării.
Încheiem luna octombrie tot cu același regim deficitar de precipitații prin cea mai mare parte a țării, săptămâna care urmează va aduce ploi mai consistente doar prin Oltenia (15 – 20 de l/mp), Banat, Crișana, nordul Transilvaniei (5 – 10 l/mp). În rest, cu greu vom strânge măcar de 1 – 2 l, iar prin Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, 0 l.
Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/