estimari

Vremea în octombrie 2023–a cincea lună de vară!

Lunile de toamnă 2023 sunt departe de a putea fi incluse în orice tipar climatologic. Vorbim mai degrabă de o vară extinsă deja la 5 luni din an și nici octombrie nu va face notă discordantă. Vom vorbi, cel mai probabil, de continuarea ciclului: ”cea mai caldă lună de când se fac măsurători” și în același timp, probabil aspectul cel mai grav, mai ales pentru agricultură, seceta extremă din multe regiuni se va agrava, în condițiile unui deficit major de precipitații.

Context sinoptic:

– Popularul ”Brumărel” care este denumirea dată în tradiție celei de a doua luni de toamnă, octombrie, are la bază un adevărat climatologic. De fapt, un adevăr al timpurilor trecute, anume că octombrie este luna din an în care apare în majoritatea regiunilor din țară fenomenul de brumă. Practic, unul din puținele lucruri care sunt de interes într-o lună dominată de stabilitate, cu vreme însorită pentru perioade lungi de timp, dar cu nopți din ce în ce mai reci.

Asta și pentru că, tradițional, octombrie este momentul în care în regiunea țării noastre persistă un regim de presiune ridicată, asociată anticiclonului est-european, în timp ce dorsala anticiclonului Azoric, prezentă bună parte din vară, se retrage încet dar sigur spre vestul extrem al continentului.

Nu este neapărat cazul și în această lună octombrie 2023, una care va fi dominată de un regim de presiune volatil, dominat, de exemplu, în săptămâna 09 – 15 octombrie de persistența Anticiclonului Azoric spre regiunea țării noastre, în timp ce la nord avem o prezență depresionară extinsă.

Abia în săptămâna 16 – 22 octombrie vedem apariția unui regim dominat de prezența Anticiclonului est-european,  pentru ca ultimele două săptămâni ale lunii să fie unele cu un regim de presiune fără abateri puternicie.

În ceea ce privește circulația maselor de aer, dincolo de coborârea de aer arctic din zilele de duminică și luni, coborâre care va duce temperaturile și la valori cu 2 – 4 grade sub normalul termic al perioadei (în timp ce la munte și pe creste putem vorbi chiar de temperaturi și cu –8, –10 grade sub ce ar trebui să fie), restul lunii octombrie pare a fi dominat de o circulație atlantică (V- E) cu transport constant de aer cald și abateri termice pozitive, care pot urca chiar și la +10, +12 grade peste normalul perioadei.

Temperaturi:

– După o lună septembrie care a dus abaterile termice la un neverosimil +4,4 grade, nici octombrie nu pare că va fi o lună care să ne readucă cu valorile de temperatură spre ce ar trebui să avem deja în a doua parte a toamnei. Din contră, vorbim de o lună extrem de caldă, fiecare săptămână urmând să vină cu valori de temperatură peste medie cu 6, 8, izolat chiar 10 grade, abia ultimă săptămână din lună părând a readuce un pic lucrurile spre normal.

Ultimele estimări ale centrului european (ECMWF) caracterizează octombrie ca fiind o lună în care, la nivelul întregii țări, sunt posibile abateri și de +3 grade, prin sudul extrem al Olteniei chiar și +3,5 spre +4 grade. Posibile abateri mai ușoare (=0.5 spre 1 grad) sunt posibile prin Banat, Crișana, Maramureș și NV Transilvaniei.

Precipitații:

– Din păcate, nici din punct de vedere al precipitațiilor veștile nu sunt bune pentru luna octombrie. O lună care, climatologic vorbind, este una din cele mai sărace în precipitații, cu valori care nu trec de 30 –50 de mm la nivelul întregii țări, chiar mai puțin de atât prin regiuni din Delta Dunării, Dobrogea și Transilvania. Cantități spre 75 de mm se pot acumula mai ales pe crestele montane.

Săptămâna 09 – 15 octombrie vine cu un regim deficitar de ploi în toată țara, în timp ce intervalul 16 –22 octombrie aduce ceva mai multe ploi prin Transilvana, Maramureș, zonele montane și un regim normal de precipitații în restul țării.  Acest regim normal de precipitații se păstrează și pentru intervalul 23  30 octombrie, cu un posibil surplus mai ales prin Banat, Crișana, Maramureș.

Cu toate acestea, octombrie 2023 se va dovedi a fi tot o lună deficitară, secetoasă, cu deficit de –10 spre –15 mm prin cea mai mare parte a țării, iar prin Munții Banatului, Apuseni, Maramureș, deficitul poate fi chiar spre –20, –30 de mm.

Cei de la ECMWF estimează că, mai ales din săptămâna 16 – 22 octombrie și apoi până la finalul lunii, este posibil să ajungem la cantități totale care să urce spre 20 – 30 de l/mp prin Oltenia, Muntenia,  Dobrogea, centrul Transilvaniei, Moldova, în timp ce în restul țării vor fi de la 30 – 50 de l/mp.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Imagine de Hans de la Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *