prognoze

#Vremeasăptămânală 25 septembrie–01 octombrie 2023: pași timizi spre toamnă!

O săptămână pe care o începem cu temperaturi de vară autentică, mult peste ceea ce este normal și pe care o încheiem cu un regim termic cât de cât mai apropiat de normalul unei toamne. Precipitații, sărace cantitativ chiar și pe acolo pe unde ploile își vor face apariția (vest, centru, sud-vest și nord), în timp ce în restul țării nici urmă de ploi nici în această ultimă săptămână din septembrie.

Context sinoptic:

– Cu vestul Europei, dar mai ales Marea Britanie, aflate, în săptămâna care urmează sub influența a trei furtuni tropicale (ex-uraganele Nigel, Lee și Margot), deci cu nuclee de presiune scăzută, restul Europei, inclusiv țara noastră se vor regăsi sub influența unui regim de presiune ridicată asociată dorsalei unui anticiclon poziționat pe traiectoria unui est-european care va aduce astfel o vreme destul de stabilă.

La începutul intervalului de prognoză avem parte de un front cald poziționat la limita vestică a României, cu direcție de deplasare spre NV continentului.

În ceea ce privește circulația maselor de aer, aerul cald va fi dominant la nivelul întregului continent, dar, cel puțin pentru țara noastră, abaterile termice pozitive nu vor mai trece de +4, +5 grade peste normalul perioadei. Finalul săptămânii ne va duce spre o circulație dinspre NV extrem, care va aduce spre noi un aer rece, arctic (PAm), astfel că prima zi din octombrie vine cu temperaturi chiar și cu 2 – 4 grade sub normal de data aceasta.

Temperaturi minime:

– Vorbim de o săptămână care, în continuare temperaturile minime vor fi multe peste ceea ce ar trebui să avem la un final de septembrie (valori mai degrabă aproape de maximele ale unui septembrie normal).

Luni vor fi 14 – 16 grade prin nordul și centrul Moldovei, zonele montane, Transilvania și Maramureș, respectiv 17 – 19 grade în restul țării, cu posibil chiar 20 – 21 de grade prin sudul extrem al Olteniei, caracterizând astfel o noapte tropicală.

Aceiași distribuție a valorilor de temperatură se va păstra până aproape de weekend, și ca distribuție a lor pe regiuni. Inclusiv pe crestele montane vom avea parte de aceleași temperaturi până spre vineri, 3 – 5, 6 grade.

Dacă ziua de sâmbătă aduce u ușoară scădere a temperaturilor minime (spre 12 – 14, 15 grade), duminică revenim la valori de 17 – 19 grade în bună parte din țară, cu excepția Munteniei, sudului Moldovei, Dobrogei și zonele montane, unde vor fi temperaturi cuprinse între 11 – 13, 14 grade.

Temperaturi maxime:

– Începem săptămâna cu maxime cuprinse, la nivelul întregii țări, între 27 – 29 de grade, cu 20 – 22 de grade la munte, respectiv 13  – 15 grade pe creste. Și aceste valori de temperatură și distribuția lor pe regiuni se păstrează până sâmbătă inclusiv.

Ultima zi a intervalului de prognoză și a săptămânii vine cu o răcorire care se va simți la nivelul întregii țări. Prin Moldova, nordul Dobrogei, Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat vorbim de maxime care nu vor mai trece de 18 – 20, 21 de grade, în timp ce prin Muntenia, Oltenia ne vom opri la 22 – 24, chiar 25 de grade. Pe crestele montane maximele vor fi în jurul a 8 – 10 grade.

Precipitații:

– Ploile și fenomenele convective prezente în primele ore ale nopții prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, vor continua până spre orele prânzului zilei de luni, lăsând în urmă și cantități de 10 – 15, izolat de 20 de l/mp prin vestul Banatului respectiv SV Olteniei. Și cam acestea vor fi singurele ploi despre care vom vorbi până în weekend.

Odată cu după amiaza zilei de sâmbătă, dinspre nord va avansa spre noi un front de precipitații, astfel că în primele ore ale nopții de sâmbătă spre duminică vor fi ploi prin nordul Crișanei, Maramureș, nordul Moldovei. Ploi care, mai apoi, vor cuprinde toată regiunea Moldovei, dar vor fi prezente și prin Transilvania, respectiv zonele montane.

Va fi, așadar, o săptămână extrem de săracă în precipitații, cu cele mai mari cantități prin Oltenia, vestul Meridionalilor, vestul Transilvaniei (15 – 20, izolat chiar 30 de l/mp), iar prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul Moldovei se pot acumula 3 – 5 l/mp.
Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Imagine de Hans de la Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *