prognoze

#Vremeasăptămânală 24–30 aprilie 2023: ploi și răcorire!

O săptămâna care nu iese din tiparul meteo cu care ne-a obișnuit luna aprilie: precipitații bune pentru agricultură dar și temperaturi sub normalul perioadei. Nu lipsesc nici furtunile, însoțite de tot alaiul lor de fenomene; vânt, grindină, descărcări electrice dar pe crestele montane putem avea parte și de lapoviță și ninsori.

Context sinoptic:

– Ultima săptămână a lunii aprilie vine cu o alternanță din punct de vedere sinoptic, astfel că, în primele zile ale intervalului de prognoză țara noastră va intra în sfera de acțiune a unui nucleu depresionar care va domina cea mai mare parte a continentului european, cu un talveg adâncit care se va poziționa la nivelul țării noastre. Abia de joi încolo revenim la un regim de presiune ridicată, asociat unui anticiclon mobil care va reuși să ia locul depresiunii.

Odată cu acest câmp de presiune scăzută, spre regiunea noastră vor avansa și fronturi atmosferice (o frontoliză rece urmată imediat de un nou front rece) care se vor deplasa de la V la E. Prezența și a unui nucleu rece în altitudine va juca un rol important în episodul de precipitații așteptat.

Din punct de vedere al circulației maselor de aer, o circulație dinspre NV spre SE va aduce spre noi o masă de aer rece, de origine polar continentală (PPk), care va face ca abaterile termice negative de la 850 hPa (1.5 km altitudine) să ajungă și la valoric u –4, –6 grade sub normalul perioadei. Aerul mai rece va reuși să rămână de interes pe tot intervalul de prognoză.

Temperaturi minime:

– Începem săptămâna cu temperaturi minime care vor fi cuprinse, în cea mia mare parte a țării, între 6 – 8 grade, valorile cele mai ridicate urmând să le avem prin Banat și Crișana, 9 – 10 grade. Prin zonele montane predomină minimele negative (-0 spre –3 grade).

Marți vine cu o încălzire și pe timpul nopții, astfel că, prin Banat, Crișana, Oltenia, sudul Munteniei, Dobrogea vor fi 10 – 12 grade, iar în restul țării, 8 – 9 grade. Și la munte uităm de minimele negative, vor fi 2 – 4 grade.

Minimele de miercuri vor pleca de la 3 – 5 grade prin Maramureș, Transilvania, zonele montane, 7 – 9 grade în restul țării cu cele mai ridicate valori (11 – 12 grade) prin Muntenia și Dobrogea).

Dimineața zilei de joi aduce minime negative pe crestele montane (-1, –2 grade) 1 –3 grade prin Maramureș, nordul Crișanei, zonele montane, respectiv 4 – 6 grade prin restul Crișanei, Banat, nordul Moldovei, Transilvania, În Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea vor fi minime de la 8 spre 10 grade.

Temperaturile minime de vineri vor marca o scădere evidentă, astfel că prin zonele montane vor fi doar valori negative (-2 spre –4, –5 grade), 0 – 2, 3 grade prin Transilvania, Maramureș, nordul Crișanei, nordul Munteniei și al Olteniei, respectiv 4 – 6 grade prin restul țării. Valori mai ridicate ar putea fi atinse în estul Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea, 8 – 10 grade.

Weekendul aduce o încălzire treptată și evidentă, sâmbătă vor fi valori de 8 – 10, 11 grade la nivelul întregii țări, iar duminică 10 – 12, 13 grade.

Temperaturi maxime:

Luni, maximele pornesc de la valori de 11 – 13 grade prin zonele montane, nordul Crișanei (cu 5 – 7 grade pe creste), respectiv 17 – 19 în restul țării, posibil chiar 20 – 21 de grade în Lunca Dunării.

Marți vor fi maxime de la 11 – 13 grade prin nordul Crișanei, Maramureș, zonele montane (6 – 8 grade pe creste), Transilvania, respectiv 19 – 19 grade în restul țării. În estul Munteniei sunt posibile chiar 20 – 21 de grade.

Miercuri, doar prin Oltenia, vestul Munteniei, Banat se mai pot atinge 15 – 17, izolat 18 grade, în restul țării nu trecem de 11 – 13 grade, cu 8 – 9 grade prin sudul Transilvaniei și zonele montane.

Joi, Banatul, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul și centrul Moldovei, Dobrogea, au parte de maxime de la 11 spre 13 grade, iar Oltenia și Muntenia 15 – 17 grade. La munte vor fi 6 – 8 grade, cu 1 – 3 grade pe creste.

Intervalul de weekend (vineri – duminică) va fi unul cu temperaturi cuprinse, la nivelul întregii țări, între 15 – 17, izolat 18 grade.

Precipitații:

– Așa cum am menționat și la începutul materialului, prezența în primele zile ale acestei săptămâni ale unui nucleu de presiune scăzută, asociată unei depresiuni, dar și avansul unor fronturi atmosferice vor aduce ploi la nivelul întregii țări.

Luni vor fi prezente în bună parte din țar[, cu excepția Munteniei, sudului Moldovei și Dobrogei. Cele mai importante cantități le vom avea prin Banat și SV Olteniei, 10 – 15 l/mp.

Marți doar Dobrogea nu are noroc de ploi, în rest avem precipitații în toată țara și se pot strânge și cantități importante, 10 – 15, izolat 20 de l/mp.

Și pe parcursul zilei de miercuri continuă să plouă, iar Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea (de data aceasta) au parte de cantitățile cele mai mari (10 – 15 l/mp), iar în nordul Dobrogei chiar 20 – 30 de l/mp.

Joi, despre ploi mai vorbim doar prin Meridionali, sudul Transilvaniei, Muntenia (aici, în sudul regiunii sunt posibile și cantități de 15 – 20 de l/mp), dar și prin nordul Dobrogei și litoral.

Ziua de vineri aduce o pauză din punct de vedere al precipitațiilor, pentru ca sâmbătă și duminică acestea să fie prezente mai ales prin Banat, zonele montane și, izolat, Crișana. În Munții Banatului, duminică, se pot strânge și 15 – 20 de l/mp.

Vorbim de o săptămână cu precipitații bune la nivelul întregii țări, se pot acumula 10 – 15, 20 de l/mp, iar prin zonele montane, nordul Dobrogei, izolat și prin Muntenia, ne putem apropia și de 30 de l/mp.
Un aspect important de menționat este faptul că aceste ploi vor veni însoțite și de alaiul de fenomene convective specifice sezonului cald: intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie, descărcări electrice, grindină de mici și medii dimensiuni.

Pe crestele montane nu este exclus să mai vorbim și de lapoviță și ninsoare.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Image by Gerald Friedrich from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *