prognoze

#Vremeasăptămânală 20–26 februarie 2023: temperaturi de aprilie!

Ne așteaptă o săptămână care, deși va avea parte și de un scurt episod de răcire (destul de abruptă prin unele zone), va fi dominată de valori de temperatură foarte ridicate pentru data din calendar, culminând cu cele aproape 20 de grade din weekend, valori normale pentru o zi din a doua jumătate a lunii aprilie. Precipitațiile vor prefera mai ales vestul, centrul și nordul țării, iar ninsorile doar zonele montane.

Context sinoptic:

– Avem parte de o săptămâna pe care, din punct de vedere al contextului sinoptic, o începem și o terminăm în oglindă, cu prezenta unui talveg al unui nucleu depresionar (câmp de presiune scăzută) care domină nordul și NE continentului, cu centri barici Willy, Ulf și Volker. Odată cu mijlocul săptămânii, spre țara noastră avansează dorsala anticiclonului Azoric, care va aduce, astfel, spre regiunile țării noastre, un regim de presiune ridicată. Finalul săptămânii vine cu avansul spre România a unui nou talveg depresionar asociat unui nou ciclon islandez care se așază temeinic peste regiunile nordice.

Avem parte și de prezența unor fronturi atmosferice, chiar din primele ore ale zile de luni, un front rece urmat de un front de ocluziune se poziționează în S și SE țării noastre. Pe parcursul zilelor de marți și miercuri vom fi traversați de un front rece (care se va transforma într-o frontoliză rece) pe o direcție de deplasare NV – SE.

În ceea ce privește masele de aer, țara noastră se va păstra, pe tot parcursul săptămânii, sub dominanta unor mase de aer cald (PPmc – polar marin cald), transportat pe o direcție V – E (circulație atlantică). Pe parcursul zilelor de miercuri și joi, un transport de aer polar continental (PPk) va ajunge și în zona estică a țării noastre, determinând abateri termice negative la 850 hPa (și spre –4, 6 grade sub normalul perioadei). În rest, abaterile termice vor fi constant pozitive, pe tot parcursul săptămânii, la nivelul întregii țări, iar în weekend este posibil să avem parte de avansul dinspre N Africii al unei mase de aer tropical (PZk) care să ducă abaterile termice la valori și cu +12, +14 grade peste normalul perioadei.

Temperaturi minime:

– Dimineața zilei de luni aduce minime care pleacă de la –6, –8 grade pe crestele montane, –2, –4 grade prin restul zonelor montane, –0 spre –2 grade prin nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, nordul Crișanei, 1 – 3 grade prin restul Moldovei, dealurile Munteniei, respectiv 4 – 6 grade prin sudul Crișanei, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea. Prin Lunca Dunării sunt posibile și minime spre 7 – 9 grade.

Marți minimele mai rămân ușor negative doar la munte (-1 spre –3 grade, cu –4, –5 grade pe creste), în timp ce în restul țării se vor atinge 3 – 5, 6 grade. Cel mai cald va fi prin nordul Moldovei (9 – 10 grade) și Oltenia (7- 8 grade).

Minimele de miercuri nu trec de un 1 – 3 grade prin Banat, Maramureș, nordul și sudul Moldovei, nordul și centrul Dobrogei, mare parte din Oltenia și Muntenia, în timp ce prin restul zonelor (Transilvania, centrul Moldovei, Crișana, sudul Olteniei, al Munteniei, al Dobrogei) ne putem apropia de un 6 – 8 grade. La munte vor fi valori ușor negative (-0 spre –2, –3 grade).

Și dimineața de joi vine cu minime care vor diferi de la o regiune alta. Astfel, prin zonele montane, depresiunile Transilvaniei, Maramureș, avem parte de temperaturi de la –1 spre –3 grade, cu valori chiar spre –6, –7 grade pe creste din nordul Orientalilor). Prin Moldova, Crișana, Banat și Dobrogea ne oprim la 2 – 4 grade, pentru ca Transilvania, Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei să aibă parte de minime de 5 – 7 grade.

Vineri, Moldova nu reușește să urce mai sus de un –1 spre 1 grad, în timp ce Banatul și Crișana merg pas la pas spre minime de 5- 7 grade În restul țării vor fi 2 – 4 grade, cu –1, –3 grade la munte (-5 spre –6 pe creste).

Și în weekend Banatul și Crișana vor avea parte de cele mai calde nopți (7 – 9, 10 grade), în timp ce în restul țării vor fi 3 – 5, izolat spre 7  grade (mai ales prin Dobrogea și nordul Orientalilor).

Temperaturi maxime:

– Luni, maximele urcă spre 6 – 8, 9 grade în cea mai mare parte a țării, cu valori de 11 – 12 grade prin sudul Olteniei și SV Munteniei. La munte predomină maximele negative (-1 spre –3 grade, cu –5, –6 grade pe creste),

Marți, încălzirea continuă, avem valori de temperatură de 12 – 14 grade în cea mai mare parte a țării, din nou, prin sudul Olteniei, Munteniei, Dobrogei, sunt posibile și temperaturi de 15 – 17 grade. Și la munte se va simți încălzirea, astfel că vorbim de temperaturi ușor pozitive (1- 3 grade), cu –1 spre 0 grade pe creste).

Miercuri, maximele ajung la 8 – 10, 11 grade prin Moldova (centru și nord), Transilvania, Maramureș, nordul Crișanei, nordul Dobrogei, în timp ce în restul țării vorbim tot de maxime primăvăratice, 14 – 16 grade.

Joi avem parte de o răcire consistentă prin Moldova, Muntenia, Dobrogea, nordul Olteniei, regiuni unde vor fi maxime și cu 10 – 11 grade sub ce am avut ziua precedentă, astfel că nu mai trecem de 4 – 6 grade. Prin restul Olteniei, Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana mercurul din termometre urcă spre 11 – 13 grade.

Începem weekendul cu maxime care, vineri, pleacă de la 2 – 3 grade prin zonele montane, nordul Munteniei, zona de Curbură, 6 – 8 grade prin Moldova, Dobrogea, mare parte din Muntenia, Oltenia, Transilvania, Crișana. Cel mai cald va fi prin Banat, sudul Olteniei, sudul și sud-estul Munteniei, cu ale lor 11 – 13 grade.

Sâmbătă și duminică avem parte de o încălzire extrem de puternică, astfel că maximele urcă, sâmbătă, spre 13 – 15 grade la nivelul întregii țări, iar duminică vor fi 18 – 20 de grade la nivelul întregii țări.

Precipitații:

– Noaptea de duminică spre luni aduce ploi prin Transilvania, Moldova, Banat, Muntenia, Dobrogea, în timp ce la munte vor fi ninsori. Odată cu orele serii, un nou front de precipitații pătrunde prin nordul Crișanei și Maramureș, aducând ploi, iar prin zonele înalte ninsori.

Marți avem parte de ceva ploi prin Transilvania, Maramureș iar prin nordul Orientalilor ninsori. După amiaza și seara avem condiții de ploi slabe și prin Moldova. Dor prin nordul Orientalilor se pot acumula un 10 – 15 l/mp.

Noaptea de marți spre miercuri ploile continuă prin Transilvania, Moldova, zonele montane (pe creste vor fi condiții de lapoviță și ninsori) iar acest scenariu se va păstra pe tot parcursul zilei. Spre seară, sunt condiții de ploi slabe și prin sudul Dobrogei. Vorbim, din nou, de cantități slabe, sub 5 l/mp.

Începem ziua de joi cu ninsori prin zonele montane, ploi, lapoviță și ninsori prin zona de Curbură. Odată cu seara zile de joi, un nou val de precipitații pătrunde prin SV Olteniei, aducând ploi prin Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș, iar pe parcursul zilei ploile vor traversa țara de la V la E. Prin zonele montane, dar, mai ales în a doua parte a dimineții, și prin nordul Olteniei, sunt condiții de ninsori, chiar moderate și abundente.

Se pot acumula, prin Banat, sudul Crișanei, Maramureș, Apuseni, un 10 – 15 l/mp.

Noaptea de vineri spre sâmbătă ploile continuă prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, izolat și prin Moldova iar apoi și prin estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea.

Încheiem săptămâna cu ceva ploi slabe prin sudul Banatului.

În ceea ce privește cantitățile de precipitații așteptate să cadă în această săptămână, vorbim , în continuare, de un deficit major prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, unde nu acumulăm nici măcar 1 – 2 l/mp. Prin restul zonelor se pot strânge 5 – 7, 10 l/mp, cele mai norocoase urmând să fie zonele montane, Maramureșul, estul Banatului, unde se pot acumula 15 – 20 l/mp, izolat chiar 30 – 35 de l/mp.

Strat de zăpadă:

– Despre strat de zăpadă continuăm să vorbim doar în zonele montane (20 –30 cm), iar pe creste peste 60 – 70 cm.

Image by Gerhard from Pixabay

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *