prognoze

#Vremeasăptămânală 06–12 februarie 2023: ceva ninsori, nopți geroase!

Ne așteaptă o săptămână extrem de liniștită din punct de vedere meteo, în care vom mai avea parte de ceva ninsori iar temperaturile, cel puțin în prima parte a săptămânii, vor rămâne sub normalul perioadei, atât pe parcursul nopților (care vor putea fi, prin unele zone, chiar geroase) dar și pe parcursul zilelor.

Context sinoptic:

– După o perioadă destul de agitată din punct de vedere sinoptic, una care a și adus, prin bună parte din țară, manifestări de iarnă ce au avut, pe alocuri, caracter sever, săptămâna care urmează va aduce spre țara noastră un scenariu sinoptic destul de calm, banal chiar. Astfel pe tot parcursul săptămânii zona țării noastre se va afla sub persistența unui câmp de presiune ridicată, asociat avansului spre regiunile noastre a dorsalei Anticiclonului Azoric.

Lipsa fronturilor atmosferice va face ca pe parcursul săptămânii șansele la precipitații să fie destul de mici.

Persistența unei circulații estice va face ca, cel puțin până spre ziua de joi, deasupra țării noastre să rămână cantonată o masă de aer rece și foarte rece, de origine arctică, care va menține abaterile termice de la 850 hPa (1.5 km altitudine) și cu –8, –10, izolat chiar 012 grade sub normalul perioadei.

Weekendul va veni cu reversul medaliei, astfel că, pe o revenire a circulației pe direcție V – E (origine atlantică) vom avea parte de începutul unei advecții calde care se va consolida apoi începând cu data de 13 – 14 februarie.

Temperaturi minime:

Toată săptămâna vine cu dimineți reci spre foarte reci și chiar geroase, cu minime cuprinse, la nivelul întregii țări, între –5 spre –7, –8 grade, iar prin zonele montane, depresiunile Transilvaniei, nordul Munteniei sunt posibile și valori spre –11, –13 grade, iar pe crestele montane putem coborî chiar și spre –18, –20 de grade.

Temperaturi maxime:

– Ziua de luni vine cu maxime negative în cea mai mare parte a țării, cu valori care se vor opri la –1 spre –3 grade. Excepție vor face Muntenia și Banatul, regiuni unde  mercurul din termometre va ajunge la 2 –3 grade. La munte maximele rămân la valori negative (-5 spre –7 grade) cu –10, –12 grade pe creste.

Aceleași valori și aceeași distribuție a maximelor o vom avea și pe parcursul zilei de marți. Începând cu ziua de miercuri intrăm pe un proces de încălzire, miercuri și joi evident mai ales prin Banat, Crișana (4 –5 grade), Muntenia (3 –4 grade) pentru ca ziua de vineri să aducă maxime pozitive la nivelul întregii țări (1 – 3 grade), cu cele mai ridicate valori pe Banat și Crișana (5 – 6 grade). Prin sudul Moldovei, Transilvania, SV extrem al Olteniei, dealurile Moldovei maximele vor rămâne ușor negative (-0 spre –1 grad) întimp ce la munte se vor atinge –5 spre –7 grade.

Încălzirea continuă și în weekend, ziua de sâmbătă aducând maxime de 4 – 6 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția Transilvaniei, Maramureșului și zonelor montane, unde rămânem cu maxime negative (-1 spre –3 grade), în timp ce pe creste vor fi –5 spre –7 grade.

Duminică, Banatul, Crișana, mare parte din Oltenia, Muntenia, sudul Dobrogei ajung la maxime chiar de 8 – 9 grade, în timp ce în restul țării ne vom opri la 3 – 5 grade, cu –2 spre –4 grade la munte.

Precipitații:

– Noaptea de duminică spre luni aduce ninsori prin Moldova, zonele montane, izola și prin Dobrogea iar pe parcursul zilei sunt posibile ninsori slabe și prin Muntenia. La munte este posibil să se acumuleze și 7 – 10 l/mp.

Și pe parcursul zilei de marți avem condiții de ninsori slabe prin Moldova, Orientali, iar la finalul zilei, din nou, și prin Muntenia, inclusiv prin zona Bucureștiului.

Mai vorbim și miercuri de ceva ninsori slabe prin sudul Dobrogei pentru ca apoi, până la finalul săptămânii precipitațiile să dispară din peisajul meteo al țării noastre.

Va fi o săptămână în care doar prin zonele montane, nordul Moldovei am putea acumula un 3 – 5, izolat 7 l/mp de precipitații.

Strat de zăpadă:

– Avem, după mult timp, strat de zăpadă prin multe zone din țară, iar la munte, după un decembrie și ianuarie fără pic de omăt, acum avem chiar și peste 150 cm pe unele creste, iar în restul zonelor montane trecem de 40 – 50, 60 de cm. În zonele unde a nins și s-a depus strat de zăpadă, acesta se va păstra și pe parcursul săptămânii care urmează, mai ales că și temperaturile în aceste zone vor fi mai scăzute decât în restul țării.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Image by RÜŞTÜ BOZKUŞ from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *