prognoze

Vremea în weekendul 02–04 septembrie 2022: ploi abundente!

Context sinoptic:

– Contextul sinoptic al primelor zile din septembrie este unul nesperat de bun, din punct de vedere al precipitațiilor, pentru cea mai mare parte a țării. Prezența unui vast câmp de presiune ridicată, asociată unui anticiclon care domină din nordul Atlanticului până în nordul și centrul Europei, lasă deschisă ușa pentru o serie de nuclee de tip cut-off low (nuclee reci de altitudine) care vor determina apariția unor linii de convergență, la început pe SV, apoi pe toată linia de N – S și apoi și pe E, SE țării. Aceste linii de convergență, potențate de și avansul unor mase de aer cald mai ales înspre sudul României vor duce la precipitații ce pot avea caracter torențial, abundent. Pentru ca să avem parte de un contrast termic și baric și mai mare dinspre NE continentului avem parte de o primă coborâre de aer polar marin extrem de viguros, care va aduce și o scădere a temperaturilor, prin unele regiuni ale țării chiar sub normele climatologice ale perioadei.

Scenariu:

– Încă de la această oră mare parte din țară se află sub ploi, izolat moderate cantitativ, mai ales prin zonele montane. Singurele zone care încă nu a precipitații sunt Muntenia, sudul și centrul Moldovei și Dobrogea. Odată cu orele serii ploile ajung și în Muntenia, prin sudul extrem al regiunii sunt posibile inclusiv fenomene convective (descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, intensificări ale vântului) fenomene care, spre dimineață, vor ajunge și în sudul Dobrogei. În tot acest interval, ploile vor continua în Transilvania, zonele montane, Maramureș, prin Oltenia, nordul și centrul Moldovei. Ziua de duminică aduce deja o ameliorare din punct de vedere al ploilor, care vor mai fi prezente doar prin zonele montane și, izolat, prin Transilvania, Banat și Oltenia.

Cantități de precipitații:

– În sudul Dobrogei, izolat în SE extrem al Munteniei, prin nordul Olteniei, al Transilvaniei și prin zonele montane se pot acumula și 50 – 60 de l/mp, iar în zonele montane ale județelor Gorj și Vâlcea pot fi chiar cantități spre 80 – 100 de l/mp. În Muntenia, sudul Moldovei, nordul Dobrogei nu vom avea mai mult de 19 – 15 l/mp, iar în restul zonelor se pot acumula între 25 și 40 de l/mp.

Temperaturi:

– Maximele zilei de vineri mai ajung doar prin Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea la 24 – 26 de grade, în timp ce în restul țării nu mai depășim 16 – 18 grade, cu 12 – 14 grade la munte (8 – 10 grade pe creste). Sâmbătă, răcirea ajunge și prin Muntenia (13 – 15 grade), prin Moldova, depresiunile Transilvaniei abia se mai ating 11 – 13 grade. Dobrogea, Oltenia, Banatul, Crișana se bucură de maxime în jurul a 20 – 22 de grade, în timp ce prin Transilvania și Maramureș avem parte de 16 – 17 grade. La munte ne oprim la valori de 8 – 10 grade. Duminică ne încălzim, cu maxime de la 16 – 18 grade prin Transilvania, la 20, 22 de grade prin restul țării, cu un vârf de 23 – 24 de grade prin Banat. La munte se vor atinge 14 – 15 grade, cu 8 – 10 grade pe creste.

– Și diminețile devin reci, sâmbătă mai atingem 15 – 16 grade prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, în timp ce prin Dobrogea avem o noapte tropicală de-a dreptul, cu 24 – 25 de grade. Duminică dimineața avem minime de la 8 spre 10 grade, 12 grade, doar prin Banat putând fi posibile valori de 13 – 14 grade.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Imagine de Benfe de la Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *