prognoze

Prognoză meteo 01 septembrie 2022–toamnă în calendar, vreme de vară!

Context sinoptic:

– Prima zi de toamnă calendaristică aduce la nivelul țării noastre un context sinoptic care variază de la regiune la regiune. Astfel, în timp ce în vestul nordul și centrul țării predomină un câmp de presiune ridicată, asociat dorsalei unui anticiclon din nordul Europei, cu centrul baric Quintin, în timp ce sudul și estul țării au parte de presiune joasă, talvegul nucleului depresionar Ornella, poziționat acum în NE extrem. În aceste regiuni vom avea și o linie de convergență, la începutul intervalului de prognoză, dar și prezența unui front rece, care, duăpă ce a urcat puțin spre Scandinavia, coboară din nou spre zona țării noastre, fiind prezent mai ales în zona Moldovei.

Din punct de vedere al circulației maselor de aer, începând cu ziua de mâine începem să resimțim avansul unei mase de aer rece, de origine polar marin, care va afecta, pentru început, mai ales nordul extrem al Moldovei, pentru ca, în zilele următoare, să se exitndă la nivelul întregii țări.

Temperaturi:

– Prima noapte de toamnă păstrează temperaturile caracteristice verii, cu minime care ajung, prin Banat, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea la 20, 22 de grade. Pentru restul regiunilor vorbim de minime de la 15 – 17, 18 grade, cu 12, 14 grade la munte (8 – 10 grade pe creste).

Maximele vor pleca de la valori de 16 – 18 grade prin zonele montane (12 – 14 grade pe creste), 20 – 22 de grade prin zonele deluroase, nordul Moldovei, Banat, Crișana (prin zonele estice ale acestor regiuni sunt posibile și valori de 23 – 24 de grade). În Maramureș, Transilvania, mare parte din Oltenia, Muntenia, Moldova vor fi 25 – 27 e grade, cu 28 – 29 de grade prin sudul extrem al Munteniei, Olteniei și Dobrogei.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă este prezentă prin zonele montane, Moldova, Muntenia, Oltenia, și izolat și prin Banat, Transilvania, Maramureș. pentru ca, pe parcursul zilei, să vorbim de un cer variabil, cu înorări temporare accentuate în cea mai mare parte a țării. Seara și finalul zilei aduc un cer complet acoperit de nori în zonele montane, prin nodrul și centrul Moldovei dar și prin Trasnilvania și Maramureș.

Ceață:

– Nu există condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– Pe timpul nopții ploile sunt prezente mai ales prin Orientali, Meridionali, nordul Dobrogei, Muntenia, sudul Moldovei, iar spre dimineață ajung și prin Banat și Oltenia. Pe parcursu dimineții ploile continuă în zonele montane, prin  nordul Olteniei, zona de Curbură și Banat. După amiaza și seara ploile se concentrează în zona Meridionalilor, Apusenilor, Transilvania, Crișana și Maramureș. iar la finalul intervalului de prognoză acestea reapar și prin zona Olteniei.

Cantitățile de precipitații pot ajunge, mai ales în zonele montane, la 25 – 30, izolat 35 l/mp, în timp ce în restul zonelor unde vom avea parte de ploi nu vor fi mai mult de 5 – 10 l/mp.

Vânt:

– Vânt slab pe tot parcursul zilei, cu rafale care nu vor trece de 20 – 30 de km/h.

Concluzii:

– Toamna calendaristică începe tot cu vreme de vară. Temperaturi ridicate pentru data din calendar, chiar dacă nu mai trec de 28 – 29 de grade, ploi prin multe zone, cu tot alaiul specific de fenomene convective și un vânt liniștit.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Image by Marijana from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *