prognoze

#Vremeasăptămânală 18–24 iulie 2022: seceta usucă România!

Valul de caniculă fără precedent care a lovit vestul Europei face un ocol și, cel puțin pentru moment, nu își trimite temperaturile de foc peste noi, astfel că și săptămâna care urmează, deș temperaturile cresc de la o zi la alta, nu vom trece de valori de 36 – 38 de grade.
Marea problemă este reprezentată, însă, de lipsa totală aproape a precipitațiilor, abia vineri am putea vedea câțiva stropi de ploaie. Seceta severă a devenit deja o amenințare gravă nu doar pentru agricultură, ci chiar și pentru accesul nostru la apă.

Context sinoptic:

– Cu vestul Europei pârjolit de temperaturi extreme, care au atins și chiar depăși t40 de grade prin unele zone, săptămâna care urmează păstrează țara noastră într-o zone mai ferită de aceste excese. Cu o presiune dominant ridicată, asociată dorsalei Anticiclonului Azoric, dar și cu posiblitatea ca un front rece să ne traverseze începând cu ziua de joi, la care adăugăm, cel puțin până joi, și o circulație dinspre NV spre SE, care va trnasporat spre noi un aer polar marin, iată ingredientele care ne vom oferi zile de vară, temperaturi potrivite perioadei, dar care vor ține departe de noi, cel puțin momentan, valorile extreme.

Începând joi și până duminică vom intra pe o circulație atlantică, avansul de aer cald se va intensifica și, cel puțin cu datele de acum, pare că în săptămâna începând cu 25 iulie am putea avea parte de un val mai intens de caniculă.

Temperaturi minime:

– Intervalul de luni, 18 iulie, până miercuri, 20 iulie, aduce minime care vor pleca de la 11 – 13, 14 grade prin Transilvania, Maramureș, nordul și centrul Moldovei, zonele montane și deluroase (cu 7 – 9 grade pe crestele montane); în timp ce prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea ne vom opri la temperaturi matinale spre 17 – 19, 20 de grade.

De joi, minimele cresc în toată țara, 17 – 18 prin Transilvania, Maramureș, zonele montane, nordul Moldovei, respectv 19 – 21, 22 de grade în restul țării, pentru ca vineri să ne aducă o noapte tropicală în toată țara, cu 20 – 22 de grade în cea mai mare parte a țării, iar ărin vestul Banatului, sudul Olteniei, nordul DObrogei chiar spre 24 – 25 de grade.

La fel se anunță a fi și minimele din weekend, cu valori tropicale, de peste 20 de grade, la nivelul ntregii țări, spre 24 – 25 de  grade prin Oltenia, vestul Banatului.

Temperaturi maxime:

–  Începem săptămâna cu maxime plăcute, ziua de luni aducând valori de la 23 – 24 de grade prin Maramures, nordul și centrul Moldovei, respectiv 27 – 29 de grade în restul țării. La munte vom avea temperaturi de la 18 spre 20, 21 de grade, cu 16 – 18 grade pe creste.

Pe parcursul zilei de marți, deja prin Banat, Crișana, sudul Olteniei atingem și 30 – 31 de grade pentru ca miercuri să vorbim la nivelul întregii țări de maxime de la 30 spre 32 – 34 de grade (aceste valori vor fi atinse mai ales prin Banat, Crișana și sudul Olteniei).

Ziua de joi aduce deja caniculă prin Banat, Crișana (36 – 38 de grade), Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea (34 – 336 de grade, în timp ce prin Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei vor fi ”doar” 31 – 33 de grade.

Vineri, mai vorbim de caniculă doar prin sudul Olteniei, Munteniei și Dobrogei (36 – 38 de grade), prin zonele deluroase, sudul Moldovei, nordul Dobrogei Banat se vor atinge 31 – 33 de grade. Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul și centrul Moldovei se opresc la 26 – 28, 29 de grade, iar la munte ne răcorim cu doar 22 – 24 de grade (15 – 16 grade pe creste).

Lucrurile nu se schimbă foarte mult nici sâmbătă, în continuare prin Banat, Oltenia vorbim de valori caniculare (34 – 35 de grade), în timp ce în restul țării mercurul din termometre se va opri la 29 – 31, 32 de grade, cu 25 – 27 de grade la munte (19 – 20 pe creste).

Încheiem săptpmâna cu o intensificare a valului de caniculă prin vestul și SV țării, astfel că prin Banat, Crișana, Oltenia se vor atinge și 37 – 38 de grade. Restul țării nu trece de 31 – 33, 34 de grade, cei de la munte răcorindu-se la 27 – 29 de grade, cu 21 – 23 de grade pe creste.

Precipitații:

– Din păcate, veștile sunt foarte proaste în ceea ce privește precipitațiile din săptămâna care urmează. Practic, primele precipitații sunt așteptate vineri, prin zonele montane, Moldova, și foarte slabe, posibil și prin Transilvania, Muntenia și Dobrogea. Prin nordul Orientalilor, sudul Moldovei, se pot acumula și un 7 – 10 l/mp.

În rest, precipitații slabe sunt posibile mai ales prin zonele montane, averse de vară de scurtă durată. Așadar, o săptămână cu 0 l/mp prin majoritatea zonelor țării, lucru care nu va face decât să accentueze seceta deosebit de gravă care a cuprins marea majoritate a teritoriului agricol al țării.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Image by Sven Lachmann from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *