Marketing Online

#Vremeasăptămânală 27 iunie–03 iulie 2022: caniculă și furtuni violente în vest!

Săptămâna care urmează se anunță a fi una plină de evenimente pentru cei din vestul țării. Astfel, de la temperaturi de 37 – 38 de grade (posibile miercuri – joi – vineri) weekendul vine cu posibil furtuni violente și ploi abundente (se pot acumula și 40 – 50 de l/mp).

Context sinoptic:

– Ne așteaptă o săptămână dominată de prezența unui câmp de presiune ridicată, anticiclonică, noi aflându-ne sub influența dorsalei unui anticiclon poziționat pe nordul extrem al Europei.

Asta înseamnă că nici fronturile atmosferice nu vor avea drum spre țara noastră iar singurele speranțe pentru precipitații vor veni din dezvoltările orografice locale.

Din punct de vedere al maselor de aer, aerul tropical va domina cea mai mare parte a Europei în această săptămână, deci și regiunea țării noastre, iar cele mai mari abateri la 850 hPa vor fi prin V, NV, SV, când, pe parcursul zilelor de joi și vineri vor fi abateri și de +10. +12 grade peste normalul perioadei. În restul țării abaterile termice nu vor trece de +4, +6 grade peste normalul perioadei.

Finalul săptămânii (duminică) este posibil să aducă o ușoară răcorire prin V, SV, S, SE.

Temperaturi minime:

– Începem săptămâna cu valori minime cuprinse între 12 – 14, 15 grade prin zonele montane, deluroase, Transilvania, nordul Maramureșului și 16 – 18 grade în restul țării.

Dimineața zilei de marți aduce deja valori tropicale ale minimelor, cu 20 – 22 de grade prin bună parte din țară, iar minimele din zonele montane, deluroase, Transilvania și Maramureș mai câștigă 1 – 2 grade, spre 16 – 18 grade, cu 12 – 13 grade pe creste.

Situația nu se schimbă foarte mult nici în dimineața zilelor de miercuri și joi,  cu temperaturi de la 18 spre 20 , 22 de grade (aceste ultime valori mai ales prin Banat, Crișana, vestul Maramureșului, respectiv 16 – 18 grade la munte, prin Trasnilvania, nordul Maramureșului și zonele deluroase. Pe crestele montane vom avea 10 – 12 grade.

Minimele zilei de vineri vor fi foarte mari prin Banat, Crișana, vestul Maramureșului (22 – 24, izolat 25 de grade), dar și prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea (21 – 23 de grade). În restul Moldovei, Transilvania, nordul Maramureșului vor fi temperaturi în jurul a 18 – 20 de grade, cu 15 – 16 grade la munte (10 – 11 pe creste).

Aceleași valori ridicate, caracteristice nopților tropicale, le vom regăsi și pe parcursul weekendului, diminețile de sâmbătă și duminică urmând să vină cu minime de la 21 – 23, 24 de grade prin cea mai mare parte a țării.

Temperaturi maxime:

– Regimul diurn ar săptămânii nu va suporta modficări semnificative de la o zi la alta, astfel că maximele vor fi cuprinse, în cea mai mare parte a țării, între 30 – 32, 33 de grade. Miercuri, joi și vineri, în Banat, Crișana, vestul Maramureșului avem parte de maxime care urcă la 36 – 38 de grade, valori care sunt posibile și prin Oltenia.

Prin zonele montane maximele, pe tot parcursul săptămânii, vor fi cuprinse între 24 – 26, 27 de grade, cu 13 – 15 grade pe creste.

Ziua de duminică aduce o răcire semnificativă prin Banat, Crișana, Maramureș, zonele deluroase, depresiunile Transilvaniei, unde mai depășim 22 – 24 de grade, în timp ce prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova rămânem cu temperaturi de la 31 spre 33, 34 de grade.

Precipitații:

– Ploile de vară sunt prezente încă din dimineața zilei de luni, prin zonele montane, Moldova, dar și prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, dar vorbin de cantități total neimportante (3- 4 l/mp).

Pe parcursul nopții de luni spre marți ploile sunt prezente prin Dobrogea, izolat estul Munteniei, Orientali iar pe parcursul după amiezii ploile, însoțite și de fenomene convective (vijelie, grindină, descărcări electrice) vor apărea prin toate zonele montane, Transilvania, Oltenia, Muntenia. În ceea ce privește cantitățile așteptate, putem acumula 10 – 15 l/mp prin Oltenia, Dobrogea.

Pentru miercuri așteptăm ploi convective prin zonele montane, Moldova, situație pe care o regăsim și pe parcursul zilei de joi, dar cu ceva, posibile, cantități mai importante (10 – 15 l/mp prin Orientali și sudul Moldovei).

Ziua de vineri aduce ploile și prin Muntenia, Dobrogea, în continuare prin zonele montane. Se pot acumula și cantități de 10 – 15 l/mp.

Weekendul se anunță total neprietenos din punct de vedere al precipitațiilor cu cei din Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane aferente acestor rogiuni dar și Oltenia. În aceste zone așteptăm precipitații abundente, care, mai ales pe parcursul zilei de duminică, pot acumula și 30 – 40 de l/mp.

Vorbim de o săptămână săracă în precipitații, cu maxim 5 – 7, 10 l/mp prin Muntenia, Dobrogea, Moldova, săptămână salvată, cel puțin pentru cei din Banat, Crișana, Oltenia, Maramureș, Transilvania și zonele montane, regiune unde se vor acumula 30 – 50, izolat chiar 60 – 70 l/mp/
Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Image by Brigipix from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *