
Cod roșu de posibile fenomene tornadice!
IMPORTANT: Aceasta este o prognoză și estimare care ia în calcul scenariile cele mai severe și codurile menționate pe hartă trebuiesc tratate ca și coduri NOWCASTING.
Notă: Această este o prognoză personală, singura instituție abilitată pentru a emite prognoze și avertizări oficiale este ANM.
AVERTIZARE METEO VALABILĂ ÎN INTERVALUL 28 mai 2022, ora 16 – 29 mai 2022, ora 06:
COD GALBEN:
În regiunile avertizate cod galben sunt așteptate ploi torențiale care pot acumula și 15 – 20 l/mp, vânt cu aspect de vijelie care, la rafală, poate atinge și viteze de 50 – 60 km/h, grindină de mici dimensiuni, frecvente descărcări electrice.
COD PORTOCALIU:
În regiunile avertizate cod portocaliu sunt așteptate ploi torențiale care pot acumula și 25 – 30, 35 l/mp, vânt cu aspect de vijelie ce la rafale poate atinge și 70 – 80, izolat 90 de km/h, grindină de mici și medii dimensiuni, frecvente descărcări electrice.
AVERTIZARE METEO VALABILĂ ÎN INTERVALUL 29 mai 2022, ora 06 – 30 mai 2022, ora 06:
COD GALBEN:
În regiunile avertizate cod galben sunt așteptate ploi cu aspect torenția (10 – 15 l/mp), grindină de mici dimensiuni, vânt cu aspect de vijelie care, la rafală, poate atinge viteze de 50 – 60 km/h, frecvente descărcări electrice.
COD PORTOCALIU:
În regiunile avertizate cod portocaliu sunt așteptate ploi cu aspect torențial (15 – 20, 25 l/mp), grindină de dimensiuni mici și medii, vânt cu aspect de vijelie care, la rafale, poate atinge și viteze de 60 – 70 km/h, frecvente descărcări electrice.
COD ROȘU:
În regiunile avertizate cod roșu fenomenele pot căpăta un aspect deosebit de sever și chiar distructiv. Sunt așteptate ploi care pot acumula și peste 50 – 60, 70 de l/mp (putând duce la viituri rapide), grindină de dimensiuni mari, vânt cu rafale și spre 80 – 90, izolat 100 km/h, frecvente și puternice descărcări electrice. În aceste regiuni, așa cum am menționat în detalierea avertizării, există posibilitatea formării unui sistem mezoscalar și chiar riscul apariției unor fenomene tornadice (funnel cloud sau chiar tornadă la sol) mai ales în zona Dulceni – Troianul – Peretul – Albești – Dulceanca – Vedea – Meri – Coșoteni – Roșiori de Vede (județul Teleorman).
Context sinoptic:
– Pe parcursul zilei de sâmbătă țara noastră este traversată de un front rece, de la V la E, pentru ca, pe parcursul zilelor de duminică și luni, în zona țării noastre să se poziționeze un nucleu depresionar mediteraneean, însoțit și de fronturi atmosferice (acestea vor fi poziționate în zona de sud și est a țării: un front cald duminică urmat de un nou front rece pe parcursul zilei de luni).
În ceea ce privește circulația maselor de aer, regiunea țării noastre se va regăsi la intersecția dintre o masă de aer rece, cu abateri negative și spre –4, –5 grade față de normal (la 85 hPa), cu o deplasare dinspre NV spre SE și o masă de aer cald și foarte cald, cantonată în zona de S, SE, masă de aer cald cu abateri pozitive și spre +8 grade. Contrastul termic dintre aceste două mase va fi responsabil și pentru severitatea fenomenele convective așteptate.
Parametri convectivi:
CAPE (Energia Convectivă Potențială):
– Pe parcursul după amiezii și serii de sâmbătă, 28 mai, energia potențială va avea valori ridicate (600 – 800, izolat 1000 J/Kg) prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea.
Ziua de duminică aduce valori CAPE foarte mari pe sudul Olteniei, Muntenia (chiar 2000 – 2300 J/Kg), pentru ca noaptea de duminică spre luni să vorbim de valori în jurul a 600 –800, 900 J/Kg prin Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea.
CIN (Indicele de Inhibare Convectivă):
– Valorile CIN nu vor trece de un –150, –200 (izolat spre –300) J/Kg mai ales pe parcursul zilei de duminică și dimineții zilei de luni, tot prin regiunile sudice.
LIFTED INDEX (Indicele de Instabilitate a Maselor de Aer):
– Valorile LI se vor situa, în general, tot în regiunile Olteniei, Munteniei, Dobrogei și sudul Moldovei, la valori spre –3, –5 grade, pentru ca cele mai ridicate valori de instabilitate să le avem în după amiaza și seara zilei de duminică, când putem coborî spre –8, –9 grade, mai ales prin Muntenia.
THOMPSON INDEX (Indicele de Probabilitate a Furtunilor):
– Valorile optime ale TI, spre 36 –38 K, le vom avea, atât sâmbătă cât și pe parcursul după amiezii și serii zilei de duminică, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei.
FORFECARE 0 – 6 KM:
– Dacă pe parcursul zilei de sâmbătă vorbim de valori de forfecare spre 12.5 – 15 m/s, ziua de duminică aduce, în sudul țării, valori de forfecare foarte mari, chiar spre 22.5 – 25 m/s.
APA PRECIPITABILĂ:
– Valorile de apă precipitabilă rămân, pe tot parcursul intervalului de avertizare, la 30 – 40 mm în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, respectiv 10 – 15, 20 mm în restul țării.
SCENARIU:
– După amiaza și seara zilei de sâmbătă, înălțimea norilor poate ajunge la 8 –10, izolat 11 km. Duminică după amiaza și seara, pe Oltenia și Muntenia vorbim chiar de altitudini de 14 – 16 km pentru dezvoltările noroase. valori foarte mari și care pot aduce fenomene deosebit de severe.
– Direcția de deplasare a sistemelor noroase va fi, sâmbătă V-E, SV – SE. Duminică sistemele noroase vor avea o direcție de deplasare SV – NE, S – NE.
Pentru ziua de sâmbătă, avem deja, la această oră, ploi prin bună parte din Banat, Crișana, Transilvania, prin zonele montane. Spre seară, sisteme convective inițiate în Bulgaria vor avansa spre Oltenia, Muntenia, Dobrogea și posibil sudul Moldovei, aducând cu ele ploi, ce pot avea caracter torențial (15 – 20 l/mp), vânt cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni.
Scenariul pentru ziua de duminică este mult mai complex. O primă serie de inițieri convective vom avea în a doua parte a dimineții, în nordul Olteniei, sudul Banatului, SV Transilvaniei, care, până spre după amiază, vor avansa pe direcție S – N, ajungând astfel și în restul Banatului, Transilvaniei, Crișana, Maramureș, nordul Moldovei. Vorbim de ploi ce pot lua aspect torențial (10 – 15, 20 de l/mp), intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice, posibil grindină de mici dimensiuni.
În a doua parte a după amiezii, dinspre Serbia, pe direcție de deplasare SV – NE, S- NE, avem de-a face cu un sistem mezoscalar (MCS – Mezoscale Convective System) care va traversa Oltenia, Muntenia, Transilvania, stingându-se în noaptea de duminică spre luni, după ce ajunge inclusiv prin Maramureș și nordul Moldovei.
Acest MCS va aduce fenomene convective ce pot avea un caracter deosebit de sever: ploi torențiale care pot acumula și peste 40 – 50 l/mp, grindină de mari dimensiuni, vânt cu aspect de vijelie cu rafale de peste 60 – 70, izolat 80 de km/h, descărcări electrice frecvente și periculoase. Nu sunt excluse nici manifestări tornadice (funnel cloud sau chiar tornadă care să atingă solul) mai ales în zona Olteniei (vom detalia mai jos).
NOTĂ:
POSIBILE FENOMENE TORNADICE!
– În analiza noastră, am ales să discutăm separat despre posibilitatea unor fenomene convective deosebit de severe, distructive chiar, care, conform modelărilor, nu sunt excluse.
Astfel, parametri convectivi menționați mai sus (CAPE de peste 2000 J/Kg, LI spre –9 grade, TI de 36 – 38 K, forfecarea de 20 – 25 m/s) oferă ingredientele unor dezvoltări convective foarte puternice, inclusiv spre structuri supercelulare de tipul MCS (MezoScale Convective System).
Pe modelări, aceste structuri supercelulare sunt analizate în Supercell Composite Parameter (care va avea valori chiar de 15 – 20) și Significant Tornado Parameter (cu valori de 2.5 – 3). Ca să ne facem o idee, pe modelări, o posibilă semnătură tornadică este identificată de la valori de 1.5 în sus. Iar noi, mâine, avem 2.5 – 3.
Ce regiune / regiuni ar putea fi afectate?
Din modelările actuale, zona cea mai expusă pentru posibile fenomene tornadice mâine va fi aliniamentul Dulceni – Troianul – Peretul – Albești – Dulceanca – Vedea – Meri – Coșoteni – Roșiori de Vede (județul Teleorman).
Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

