prognoze

Vremea în weekendul 2–3 aprilie–vânt cu 100 de km/h, revin ninsorile!

Context sinoptic:

– Ne așteaptă un weekend destul de neprietenos din punct de vedere meteo, consecință a faptului că în zona țării noastre staționează ciclonul mediteraneean cu centri barici Lotte I și II poziționați în S, SV, respectiv Katharina, care acum se îndreaptă spre Ucraina.

Pe tot parcursul weekendului suntem traversați și de fronturi atmosferice: reci în est și sud-est la începutul zilei de sâmbătă, respectiv cald în NV, care pe parcursul zilei de duminică devin fronturi de ocluziune. Tot pe parcursul zilei de duminică, în sudul țării vom avea parte și de o linie de convergență.

Și din punct de vedere al circulației maselor de aer avem parte de o schimbare radicală, ca urmare a avansului către noi a unei mase de aer polar marin continentală, foarte rece, cu abateri termice care vor ajunge (la 850 hPa) și la valori cu –12, –14 grade sub cele normale pentru data din calendar.

Temperaturi:

– Minimele nopții de sâmbătă se păstrează la valori plăcute, cu 11 – 12 grade prin Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, respectiv 8 – 10 grade prin zonele deluroase, Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania. La munte avem minime de 2- 4 grade, cu 0 – 1 grad pe creste.

Dimineața zilei de duminică vine cu o schimbare radicală din punct de vedere al minimelor, care prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei nu mai reușim să trecem de 0 –2  grade, în timp ce la munte revin minimele negative, de la –0 spre –2, –3 grade, cu –5, –6 grade pe creste. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei vom avea minime de la 6 spre 8 grade.

Maximele zilei de sâmbătă pleacă de la valori de 8 – 10 grade prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, zonele montane, respectiv 13 – 14 grade prin sudul Transilvaniei, zonele deluroase, Oltenia, sudul Moldovei. În restul Olteniei, Muntenia, Dobrogea, centrul Moldovei vom avea cele mai ridicate maxime ale zilei de sâmbătă, cu 16 – 18 grade, iar prin Muntenia posibil chiar 20 de grade. La munte ziua de sâmbătă nu aduce mai mult de 6 – 7 grade, cu 2 – 3 grade pe creste.

Duminică se răcește și mai mult, astfel că în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul și centrul Moldovei, nordul Olteniei, zonele deluroase ale Munteniei nu mai trecem de un 6 – 8 grade, în timp ce prin zonele montane dar și depresionare vorbim de maxime de 0 – 2 grade, cu valori de –2, –4 grade la munte. Ceva mai bine, deși mult mai rece față de ce am avut în zilele precedente va fi prin sudul Olteniei, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, cu maxime de 12 – 14 grade.

Precipitații:

– Și pe parcursul zilei de sâmbătă vom avea intervale cu ploi, însoțite inclusiv de fenomene convective (descărcări electrice, vânt cu aspect de vijelie, posibile căderi de grindină) prin cea mai mare parte a țării. În Banat, Crișana, Transilvania, zonele montane, dar și prin sudul extrem al Munteniei și Dobrogei sunt posibile și cantități de 10 – 15 l/mp, izolat, mai ales prin Meridionali, chiar 20 – 25 l/mp. De menționat că prin zonele montane vom putea vorbi și de lapoviță și ninsori.

Noaptea de sâmbătă spre duminică vine cu ninsori pe arii extinse prin nordul Transilvaniei, Maramureș, Apuseni, nordul Orientalilor, în timp ce prin Crișana și nordul Moldovei avem condiții de lapoviță. Pe parcursul dimineții și al după amiezii avem parte de ploi prin Banat, sudul și centrul Moldovei, respectiv ploi, lapoviță și ninsori prin Transilvania, Maramureș, respectiv doar ninsori prin zonele montane.

Prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei avem parte de un 5 – 7 l/mp, în timp ce prin Apuseni, NE Transilvaniei, nordul Orientalilor se pot acumula și 15 – 20 de l/mp.

Vânt:

– Pe parcursul zilei de sâmbătă avem vânt deosebit de intens, cu rafale care pot ajunge, prin Banat, sudul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, la 60 – 70, izolat 80 de km/h. Prin Muntenia, sudul județului Buzău și județul Brăila sunt posibile chiar rafale de 90 – 100 de km/h.

Și pe parcursul zilei de duminică avem parte de vânt cu rafale de 50 – 60 km/h prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, nordul Moldovei și zonele montane.

Concluzii:

– Ne așteaptă un weekend destul de capricios, cu ploi multe, vânt puternic, scădere accentuată a temperaturilor iar, pe parcursul zilei de iarnă, cu un episod de iarnă veritabilă nu doar la munte, ci și prin multe zone din nordul și centrul țării.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *