prognoze

Prognoză meteo 01 aprilie 2022–Nu este păcăleală, vin furtunile!

Context sinoptic:

– Începem luna aprilie cu un context sinoptic extrem de ofertant, ca pentru o veritabilă lună de primăvară, cu mult dinamism. Astfel, în bună parte din Europa ne vom afla sub persistența unui câmp de presiune scăzută, asociat unui nucleu depresionar (ciclon) mediteraneean, cu centri bari Lotte (în zona Italiei), Jana (Germania) și Katharina (la nord de România). În același timp, spre țara noastră avansează fronturi reci (dinspre S, SV spre NE), în timp ce în V, NV vom avea fronturi calde și de ocluziune.

În ceea ce privește circulația maselor de aer, și pe parcursul zilei de mâine rămânem tot într-un sector cald, cu abateri pozitive spre +10, +12 grade la 850 hPa (1.5 km altitudine). În același timp, o masă de aer polar continental coboară din nordul extrem spre vestul Europei, pentru ca apoi, mai ales în weekend, să fie antrenat și spre țara noastră, spre o circulație V – E.

Temperaturi:

– Ne așteaptă o noapte caldă, cu temperaturi ca, prin sudul Olteniei, Muntenia, Dobrogea, Moldova, vor ajunge la 14 – 16 grade, prin sudul extrem al Munteniei chiar spre 17 grade. Prin restul Olteniei, Banat, Crișana, Transilvania ne vom opri la minime spre 10 – 12 grade, valori care vor fi posibile și prin nordul Olteniei și al Munteniei. Și la munte minimele vor fi ridicate, spre 6 – 8 grade, cu 3 –4 grade pe creste.

Maximele zilei pleacă de la 8 – 10 grade la munte (5 – 6 grade pe creste), 16 – 18 grade prin Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, în timp ce prin Muntenia, Moldova, Dobrogea ne apropiem de maxime chiar de vară, cu 22 – 24, izolat 25 – 26 de grade.

Nebulozitate:

– Noaptea cerul Banatului, Crișanei, Maramureșului, Transilvaniei, nordul Olteniei și al zonelor montane va fi complet acoperit de nori iar pe parcursul zilei și până seara vorbim de un cer variabil în bună parte din țară, pentru ca seara să vorbim din nou de un cer total acoperit de nori prin zonele montane, Maramureș, Crișana, nordul Transilvaniei, dar și prin Oltenia , Banat , sudul Dobrogei (grad de acoperire de 50%).

Ceață:

– Spre orele dimineții avem condiții de ceață prin nordul Meridionalilor.

Precipitații:

– Începem noaptea cu ploi pe arii extinse în Banat, Crișana, Maramureș, nordul și vestul Transilvaniei, nordul Moldovei, zonele montane, nordul Olteniei și al Munteniei. Până dimineața, ploile vor ajunge și în restul Olteniei, al Transilvaniei, dar, izolat, sunt posibile și prin Muntenia, inclusiv în zona Capitalei.

Odată cu orele după amiezii, un nou front de precipitații pătrunde prin sud, cuprinzând astfel Oltenia, Muntenia, în timp ce prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, iar odată cu orele serii și prin Muntenia, nordul Olteniei, avem parte și de primele fenomene convective ale sezonului (descărcări electrice, vânt cu aspect de vijelie, condiții de grindină de mici dimensiuni). Ploile nu vor ocoli nici Moldova sau Dobrogea.

Vor fi cantități de precipitații care prin zonele montane pot ajunge la 45 – 50, izolat 60 de l/mp, în timp ce prin Maramureș, Transilvania, Banat, Crișana, sudul Munteniei ne putem apropia de 7 – 10, izolat 15 l/mp.

Vânt:

– Ne așteaptă o zi cu rafale de vânt puternice, care vor ajunge, în bună parte din țară, la 60 – 70, izolat 80 de km/h, excepția urmând să fie nordul Moldovei, al Olteniei, regiuni unde vorbim de intensificări de maxim 40 – 50 km/h.

Concluzii:

– Nu este păcăleală, 1 aprilie ne aduce o zi cu multe fenomene: ploi, care pot avea și caracter de aversă, inclusiv fenomene convective (descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni). Rafalele de vânt pot pune mari probleme, urmând să avem viteze și de 70 – 80 de km/h.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *