prognoze

Prognoză meteo 17 martie 2022– ceva fulgi de nea prin sudul țării!

Context sinoptic:

– La începutul intervalului de prognoză, în regiunea țării noastre se poziționează un front rece (la NE) și un front cald (la S), fronturi care ne vor părăsi foarte repede, odată cu avansul spre noi a dorsalei anticiclonului Est-European. Anticiclon care va antrena, odată cu avansul său, și transportul unei mase de aer polar continental, care va cuprinde ușor toată țara și va duce abaterile termice de la 850 hPa și la valori cu –10, –12 grade sub normalul perioadei.

Temperaturi:

– Minimele nopții pleacă de la valori de –8, –10, izolat chiar spre –12 grade pe crestele montane, –6 spre –8 grade în restul zonelor montane. Prin Moldova, nordul Dobrogei, Transilvania și Maramureș se vor atinge temperaturi spre –2, –3 grade., pentru ca prin estul și sudul Dobrogei, sudul Munteniei, Oltenia, nordul Crișanei ne vom opri în jurul a 0 grade. Cel mai cald peste noapte va fi prin Banat, cu ale sale 4 – 5 grade.

Peste zi, maximele rămân negative în zonele montane (-4, –5 grade, cu –8, –9 grade pe creste), în timp ce prin Moldova, Dobrogea, sud-estul Munteniei ne oprim la 2 – 4 grade. În restul Munteniei, Oltenia, Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana urcăm spre 6 – 8 grade. În vestul extrem al Banatului și Crișanei este posibil să avem parte chiar de valori de 10 grade.

Nebulozitate:

– Începem noaptea cu cer acoperit de nori în aproape toată țara, cu excepția nordului Dobrogei, al Crișanei și Maramureș, zone unde cerul va fi mai mult variabil. Până la orele dimineții și cerul Transilvaniei, al Moldovei, estul Munteniei devine mai mult senin pentru ca, până la finalul zilei, să mai vorbim de nebulozitate joasă doar prin zonele montane, Oltenia (acoperire spre 50%) și Banat (acoperire spre 50%).

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață la nivelul țării noastre mâine.

Precipitații:

– La începutul nopții vor fi ninsori în zonele montane, ploi prin sudul Transilvaniei, Banat, Oltenia, sudul Munteniei, în timp ce în nordul Munteniei sunt condiții chiar de lapoviță. Spre dimineață avem ploi slabe prin sudul Dobrogei, în timp ce prin sudul Munteniei va ninge slab iar lapovița apare și prin Oltenia. pentru restul zilei rămânem cu ploi prin Banat și Crișana, în timp ce prin Meridionali și Apuseni va continua să ningă.

Prin zonele montane (Meridionali) se pot acumula 10 – 15 kl/mp), pentru ca în restul zonelor pe unde avem precipitații nu trecem de 1 – 3 l/mp. Bineînțeles, în zonele montane vorbim doar de ninsori.

Vânt:

– Vântul va prezenta intensificări prin sudul Moldovei, Dobrogea, Muntenia, unde vorbim de rafale de 40 – 45 km/h, în timp ce în restul țării va fi un vânt liniștit, cu 20 – 30 de km/h.

Concluzii:

– Prima parte a zilei se arată destul de neprietenoasă, cu precipitații prin multe zone, de toate tipurile. Temperaturile rămân tot modeste pentru data din calendar, vântul este și el activ prin sud-est. Peste zi, cerul se mai eliberează de nori, precipitațiile se restrâng doar la zonele montane și vest.
Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *