prognoze

Prognoză meteo 16 martie 2022–revin precipitațiile, scad temperaturile!

Context sinoptic:

Continentul european este prins în menghina celor doi mari anticicloni, Azoricul, la vest, cu centrul baric Peter poziționat în Atlantic și cu Est – European, cu centrul baric poziționat în NE extrem. Cu toate acestea, sudul, centrul și sud-estul Europeni se vor regăsi sub un regim de presiune joasă, asociat unor nuclee depresionare, cu centri barici Eke aproape de Spania și Portugalia, Gesine în sudul Marii Britanii și Fatime, la nord de România.

Pe parcursul zilei, la sud de țara noastră se vor poziționa și un front rece, cald și de ocluziune. Din punct de vedere al circulației maselor de aer, prima parte a zilei o petrecem sub o circulație atlantică (V- E) ceea ce aduce spre noi aer cald, dar, odată cu orele după amiezii o masă de aer arctic coboară dinspre Rusia (deplasare NE – SV) și până joi va cuprinde toată țara, ducând abaterile termice la valori negative, și cu –10, –12 grade sub normalul perioadei.

Temperaturi:

– Minimele nopții vor fi cuprinse, în cea mai mare parte a țării, între 0 și –2, –3 grade, ușor mai scăzute, psre –4, –6 grade prin zonele montane, cu –8 grade pe creste. În Banat, Crișana, vestul Maramureșului avem parte de o noapte cu minime spre 4 – 6 grade.

Maximele zilei de mâine pleacă de la valori ușor negative prin zonele montane (-0, –2 grade, 2 – 4 grade prin Transilvania, nordul Maramureșului, nordul Olteniei, pentru ca în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana, vestul Maramureșului să vorbim de valori în jurul a 8 – 10 grade, cu posibil 12 grade în vestul extrem al Banatului.

Nebulozitate:

– Odată cu primele ore ale dimineții cerul se acoperă de nori joși prin Banat, Crișana, Maramureș, Oltenia, pentru ca, până la orele serii vorbim de cerul întregii țări acoperit de nori joși grei.

Ceață:

– Condiții de ceață avem mâine doar spre finalul intervalului de prognoză, prin zona munților Apuseni.

Precipitații:

– Începând cu orele dimineții ploile pătrund prin Banat, Crișana și până la orele prânzului se extind și în Maramureș, Oltenia, vestul Transilvaniei. În zonele montane vor avea parte de lapoviță și ninsori. Până la orele serii ploile ajung și cuprind și restul Transilvaniei, al Olteniei, Muntenia, lapovița și ninsorile coboară și spre zonele mai joase din Oltenia, Muntenia. Despre ninsori vorbim și prin estul Transilvaniei. Finalul zilei aduce în continuare ploi în Oltenia, Muntenia, prin Banat, sudul Crișanei, respectiv lapoviță și ninsori în toate zonele montane.

Cantitățile de precipitații așteptate să cadă vor fi între 5 – 7 l/mp, doar prin vestul Meridionalilor, Apuseni, vestul Transilvaniei și al Maramureșului fiind posibili și 10 – 15 l/mp. Prin zonele montane, dar și prin nordul Munteniei și al Olteniei parte din ceste precipitații (3 – 5 mm) vor fi și sub formă de ninsori.

Vânt:

– Rafale ale vântului spre 40 – 45 km/h sunt posibile mâine prin zonele montane, Banat și, izolat, prin Dobrogea. În restul țării avem un vânt liniști, cu rafale de maxim 20 – 30 de km/h.

Concluzii:

– După câteva zile mai liniștite, ba chiar cu un mic iz primăvăratic, ziua de mâine schimbă scenariul. Apar precipitațiile, pe arii extinse și de toate feluri, vântul este și el activ iar temperaturile pierd din grade.
Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *