prognoze

Prognoză meteo 09 martie 2022–ninsorile se restrâng, frigul rămâne!

Context sinoptic:

– Nu apar schimbări majore în ceea ce privește contextul sinoptic al zilei de mâine față de precedentele. Sudul și sud-estul țării rămân tot sub influența unui câmp de presiune scăzută, depresionară, în timp ce un viguros anticiclon est-european, cu centri barici Noe și Martin, se întinde dinspre Rusia și până în centrul Europei.

La începutul intervalului de prognoză, în zona Moldovei se va poziționa un front de ocluziune iar pe parcursul zilei, la limita vestică a țării, cu direcție de deplasare E – V se va regăsi un front rece.

Avem în continuare, la nivelul troposferei medii și înalte prezent un nucleu rece în altitudine, în timp ce, din punct de vedere al circulației, dinspre NE spre țara noastră avansează o masă de aer arctic, astfel că abaterile termice de la 850 Hpa (1.5 km altitudine) și la valori cu –12, –14 grade sub normele climatologice.

Temperaturi:

– Ne așteaptă o noapte cu temperaturi negative la nivelul întregii țări, cu valori de la –2 grade până spre –3, –4 grade. Mai scăzute vor fi temperaturile din zonele montane (-6, –8 grade, cu –10, –12 grade pe creste). Peste zi, maximele rămân modeste în Moldova (0 – 1 grad) Transilvania, Maramureș, Muntenia, Dobrogea (1 – 2 grade). Cel mai cald va fi mâine în Oltenia, Banat și Crișana, unde se pot atinge maxime de 5 – 6 grade. La munte rămânem cu temperaturi negative (04, –5 grade, cu –8, –9 grade pe creste).

Nebulozitate:

– Peste noapte cerul va fi variabil,  mai mult noros prin zonele montane, Moldova, Dobrogea, Muntenia (aici cu grad de acoperire de 30 – 50%). Peste zi vorbim de un cer variabil, mai mult senin la nivelul întregii țări, pentru ca, odată cu orele serii, prin Banat, Crișana, zonele montane, cerul să se acopere complet de nori.

Ceață:

– Spre dimineață avem condiții de ceață prin Apuseni și sudul Olteniei iar seara prin zona Crișanei și a Banatului.

Precipitații:

– Pe timpul nopții avem condiții de ninsori prin zonele montane, Moldova dar și prin nordul Dobrogei. Dimineața și până spre orele prânzului ninsorile slabe pot apărea și prin Muntenia. Din a doua parte a după amiezii apar ploile prin Banat și Crișana, ploi care, seara, se transformă în lapoviță și ninsoare, mai ales prin Crișana.  Vorbim de cantități slabe, nu mai mult de 1 – 2 l/mp, cu excepția zonelor montane, unde putem ajunge la un 5 – 7 l/mp.

Vânt:

– Vântul va fi activ mâine prin zonele montane (rafale de 50 – 60 km/h), dar și prin restul țării vom avea momente cu rafale de 40 – 50 km/h.

Strat de zăpadă:

– Stratul de zăpadă efemer căzut ier în sudul țării s-a și topit, astfel că mâine mai avem zăpadă doar prin zonele montane (30 – 50 cm, iar pe creste peste 80 – 90 cm).

Concluzii:

– Pe timpul nopții și al dimineții mai avem condiții de ninsori slabe prin zonele montane, Moldova, Dobrogea, Muntenia, iar în a doua parte a zilei, ploile, lapovița și ninsorile își fac simțită prezența prin Banat și Crișana. Temperaturile rămân mult sub normalul climatologic al perioadei.
Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *