prognoze

Prognoză meteo 08 martie 2022–tot frig, tot ninsori!

Context sinoptic:

– Și pe parcursul zilei de mâine sudul și estul țării noastre se află sub influența unui câmp de presiune scăzută, asociat unui nucleu depresionar cu centrul baric poziționat acum în zona Turciei.

Prezența și unui nucleu rece în altitudine, la nivelul troposferei medii și înalte, determină și apariția unor linii de convergență în sudul țării, care pot aduce și surprize din punct de vedere al precipitațiilor căzute.

Prezența la nivelul întregului continent al unei mase de aer polar marin determină în continuare abateri termice negative și cu valori mai scăzute cu 8, 10 grade sub normalul perioadei. În același timp, o nouă coborâre polară se pregătește să ajungă spre țară noastră, dinspre NE, începând cu ziua de miercuri.

Temperaturi:

– Doar prin SE Olteniei, sudul și estul Munteniei, sudul Moldovei și estul extrem al Dobrogei avem parte de minime ușor pozitive, 0 – 1, 2 grade. Pentru restul țării ne așteaptă o noapte cu minime negative, de la –2 spre –3, –4 grade, cu valori de –6, –7 grade la munte (-9, –11 grade pe crestele montane).

Maximele ajung la 4 – 5 grade prin sudul, centrul și estul Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea, Banat, Crișana, pentru ca în centrul și nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Oltenia, vestul Munteniei să nu trecem de 1 – 3 grade. La munte se păstrează temperaturi tot sub 0 grade (-2, –4 grade) iar pe creste mercurul din termometre rămâne înghețat la –7, –8 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții norii joși sunt prezenți într-un grad de acoperire din 100% prin Muntenia, Oltenia, zonele montane, sudul Transilvaniei,. dar și prin restul țării (dar gradul de acoperire nu trece de un 50 – 75%). Odată cu orele după amiezii cerul devine variabil la nivelul întregii țări, iar seara aduce un cer mai mult senin, doar prin zonele montane, prin Oltenia și Moldova cerul urmând să mai prezinte ceva înnorări temporare.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață la nivelul țării noastre mâine.

Precipitații:

– Noaptea aduce ninsori (temporar moderate ca intensitate), prin zonele montane, Muntenia (aici, pe alocuri, în intervale scurte de timp, putem avea și lapoviță), sudul Transilvaniei. În prima parte a dimineții ninsorile continuă prin Oltenia, vestul Munteniei, Meridionali, nordul Moldovei, pentru ca după amiaza și seara să aducă ninsori slabe prin Moldova, zonele montane, nordul Olteniei. Nu vorbim de cantități importante, maxim 2 – 3 mm (pentru zăpadă), prin Muntenia, sudul și estul Transilvaniei, în timp ce prin zonele montane se pot strânge și 10 – 15 mm.

Vânt:

Vântul nu va prezenta intensificări importante, vorbim de rafale, la nivelul întregii țări, între 30 – 40 km/h.

Strat de zăpadă:

– Singurul model care dă șanse de strat de zăpadă și pe parcursul zilei de mâine este ECMWF, care anunță un 3- 4 cm prin Muntenia, centrul Moldovei, sudul Transilvaniei, respectiv un 1 – 2 cm prin restul Moldovei, Dobrogea, Oltenia.

Concluzii:
– Continuăm pe același scenariu de iarnă și mâine. Ninsorile sunt prezente prin zonele montane, Moldova, Transilvania, Oltenia, Muntenia, chiar dacă nu în cantități importante. Temperaturile, mult sub ceea ce ar trebui să avem în prima decadă a lui martie.
Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *