prognoze

Prognoză meteo 01 martie 2022–Muntenia, Dobrogea sub viscol!

Context sinoptic:

– Și pe parcursul zilei de mâine, mai ales sudul și sud-estul țării noastre rămân în sfera de acțiune a unui nucleu depresionar cu centrul baric Bianca poziționat fix în bazinul Mării Negre, nucleu depresionar care își regăsește un corespondent până în troposfera medie și înaltă sub forma unui nucleu rece de altitudine. La începutul intervalului de prognoză avem parte și de o linie de convergență pe sudul Moldovei, nordul Dobrogei și am Munteniei dar și un front de ocluziune în bazinul estic al Mării Negre.

Din punct de vedere al maselor de aer, țara noastră continuă să se afle într-o zonă cu aer rece, polar, cu abateri termice negative care ajung și la –8, –10 grade sub normalul perioadei (la 850 hPa).

Temperaturi:

– Minimele primei nopți de primăvară calendaristică vor fi ușor pozitive doar prin Oltenia, Muntenia, NE extrem al Dobrogei, Banat, sudul Crișanei (0 – 1, 2 grade) în timp ce în restul țării vom avea o noapte cu temperaturi de la –1 spre –2, –3 grade. La munte va fi și mai rece, –4 spre –6 grade, iar pe creste am putea avea valori aproape de ger (-8, –9 grade).

Maximele zilei de 1 martie rămân negative la munte (-5, –7 grade, iar pe creste chiar –10, –12 grade), prin nordul și centrul Moldovei (-0, –2 grade), prin Dobrogea (-0, –1 grade). Prin Oltenia, Muntenia, sudul Transilvaniei și sudul Moldovei urcăm ușor spre valori de 1 – 2, 3 grade, pentru ca cel mai cald să fie prin SV Olteniei, Banat, Crișana, Maramureș, centrul și nordul Transilvaniei (4 – 6, 7 grade).

Nebulozitate:

– Până la orele după amiezii, nebulozitatea joasă se concentrează pe Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, zonele montane, în timp ce prin Transilvania, Maramureș cerul devine variabil odată cu orele după amiezii și seara..

Ceață:

– Condiții de ceață avem, spre orele serii, prin nordul Munteniei.

Precipitații:

– Pe parcursul nopții ninsorile sunt așteptate prin zonele montane, prin Muntenia, Dobrogea (aici sunt posibile și lapovițe și ninsori, prin nordul regiunii). Odată cu orele dimineții ninsorile se extind și prin nordul și centrul Moldovei, iar prin Muntenia devin chiar moderate cantitativ. Odată cu a doua parte a după amiezii, prin nordul Dobrogei, prin vestul Munteniei și estul Olteniei avem condiții de lapoviță, în timp ce ninsorile continuă prin restul Munteniei, al Dobrogei și Moldova.

Se pot acumula, prin Muntenia și Dobrogea, chiar și 15 – 20 de l/mp, în timp ce prin zonele montane și Moldova (mai ales nordul și centrul regiunii) ne oprim la un 7 – 10 l/mp.

Vom avea astfel, mai ales în zona Munteniei, un prim strat de zăpadă. București, Giurgiu (2 – 4 cm), Ialomița, Călărași, Constanța, Tulcea (10 – 15 cm). Și prin nordul Moldovei se poate depune un strat de 1 – 2 cm.

Vânt:

– Și vântul va fi prezent mâine, mai ales prin zonele montane, Moldova, Dobrogea, estul Munteniei, sporind senzația de frig și, în asociere cu ninsoarea, producând fenomenul de viscol. Rafalele pot ajunge la 50 – 60 km/h.

Concluzii:
– Prima zi de primăvară calendaristică aduce iarnă ca la carte prin Muntenia, Dobrogea, Moldova, zonele montane, unde avem parte de ninsori, viscol, frig. Restul țării este mai norocoasă, beneficiind de un cer mai mult senin, temperaturi mai ridicate și fără precipitații sau vânt.
Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Image by Denny Franzkowiak from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *