estimari

#Vremeasăptămânală 21–27 februarie 2022–răbufnire timidă a iernii!

Ultima săptămână din februarie ne aduce în față o răbufnire timidă a iernii, mai ales pe parcursul zilei de miercuri (prin Banat, Crișana, Maramureș) iar duminică vorbim de o zi autentică de iarnă prin Moldova, Transilvania, Maramureș, Transilvania, dar nu este exclus să vedem ceva ninsori și prin Muntenia.

Context sinoptic:

– Încheiem ultima săptămână de iarnă calendaristică de și lună februarie cu un tipar sinoptic destul de apropiat de ce am avut în cea mai mare parte a acestei ierni. Astfel, prima parte a săptămânii va găsi țara noastră sub influența unui talveg depresionar al unui ciclon islandez, cu centrul baric Antonia poziționat deasupra Scandinaviei. În acest prim interval din săptămână vom și și traversați de un front rece, pe direcție V – E, iar apoi și de un front de ocluziune, tot pe aceeași direcție de deplasare.

Odată cu a doua parte a săptămânii revenim la influența dorsalei Anticiclonului Azoric, așadar avem parte, din nou, de presiune ridicată și de lipsa fronturilor atmosferice.

Din punct de vedere al circulației atmosferice, avem parte tot de un avans de aer cald și foarte cald pe circulație atlantică (V – E), cu abateri termice pozitive, în primele zile ale săptămânii și spre +6, +8 grade peste normalul perioadei (la 850 hPa), pentru ca, la finalul săptămânii, odată cu schimbarea direcției de deplasare în NV –SE, spre noi să coboare o masă de aer polar care va duce abaterile termice și la –10, – 12 grade sub ce ar trebui să avem normal.

Temperaturi:

– Săptămâna debutează cu valori minime de temperatură pozitive prin Banat, Crișana (3 – 5 grade), dar și prin sudul extrem al Olteniei, SE Munteniei și Dobrogea (1- 3 grade). În restul țării minimele zilei de luni variază de la –0 spre –2, –3 grade, în timp ce în zonele montane coboară spre –4, –6 grade, cu –8, –9 grade pe creste.

Peste zi maximele vor ajunge, în toată țara, la 11 – 13, 14 grade, cu 6 – 8 grade în zonele montane (0 spre –2 grade pe creste).

Ziua de marți vine cu temperaturi minime de la 1 spre 3 – 4 grade la nivelul întregii țări, cu excepția crestelor montane, unde rămânem cu minime negative, –2, –4 grade.

Maximele zilei de marți vor urca spre 8 – 10, 11 grade în bună parte din țară, mai cald urmând să fie prin Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, unde se pot atinge 12 – 14 grade, izolat chiar 15 – 16 grade în sudul extrem al Dobrogei.

Dimineața zilei de miercuri împarte țara în două: Banatul, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul și centrul Moldovei, zonele montane au parte de minime negative, –1 spre –3 grade, cu –7, –9 grade prin zonele montane, în timp ce în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, dar, izolat, și prin NV Maramureșului, ne așteaptă minime de la 3 spre 5, 6 grade.

Maximele zilei rămân modeste prin Banat, Crișana, Maramureș (2 – 4, 5 grade), dar și prin Transilvania, nordul și centrul Moldovei (6 – 7 grade). În Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea va fi cel mai cald, cu 10 – 12 grade.

Minimele zilei de joi pleacă de la –6, –8 grade prin zonele montane, –0 spre –2, –3 grade prin Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana, zonele deluroase ale Olteniei, Munteniei, Moldovei, dar și prin sudul Moldovei. În restul țării valorile minime urcă spre un 2 –3 grade. Peste zi, maximele ajung la 7 – 9, 10 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția Transilvaniei și a zonele depresionare unde nu depășim maxime de 3 – 5 grade. La munte va fi cel mai rece, cu 1 – 2 grade, iar pe creste –1, –3 grade.

Noaptea de joi spre vineri vine cu minime negative în toată țara (-1 spre –3, –4 grade, în timp ce prin zonele montane și depresionare avem valori și sub –5, –7 grade). Excepția o reprezintă centrul Munteniei, unde avem o oază de căldură cu minime de la 2 spre 4 grade. Maximele rămân negative pe crestele montane (-1, –3 grade), în timp ce în restul zonelor montane, Transilvania și Maramureș mercurul din termometre urcă spre 5 – 7 grade, În restul țării maximele zilei de vineri variază între 8 – 10, 11 grade.

Weekendul începe cu temperaturi normale pentru data din calendar la nivelul întregii țări (7 –9, 10 grade), iar prin sudul Olteniei, Muntenia și sudul Moldovei putem urca spre 11 – 12 grade. La munte avem maxime de 3 – 5 grade, cu –1, –3 grade pe creste.

Încheiem săptămâna cu temperaturi maxime în scădere (4 – 6, 7 grade) doar prin Oltenia și SV extrem al Munteniei ne mai apropiem de un 9 – 10 grade. La munte ne așteaptă o vreme rece, cu valori negative, de la –1 spre –3, grade, iar pe creste spre –5, –7 grade.

Precipitații:

– Pe parcursul nopții și al dimineții de luni avem parte de ploi, lapoviță și ninsori prin Maramureș. Odată cu orele după amiezii ploile apar prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul Moldovei iar seara și prin Oltenia. La munte avem parte și de lapoviță și ninsori. Marți avem parte de precipitații prin bună parte din țară, mai ales ploi, doar prin zonele montane vor fi posibile și lapovițe și ninsori. Cantități mai importante, spre 7 – 10 l/mp se pot acumula prin Meridionali și SV Transilvaniei.

Pe parcursul dimineții de miercuri avem ploi prin Oltenia și SV Munteniei, ceva ninsori slabe prin Apuseni și Carpații de Curbură. După amiaza aduce ploi, lapoviță și ninsori pe arii extinse în Banat, Crișana, Maramureș, ploi și prin Transilvania, ninsori prin zonele montane. Seara, ploile sunt prezente și prin Muntenia, nordul Moldovei, iar ninsorile sunt prezente nu doar prin zonele montane dar și prin Transilvania. Nu vorbim de cantități care să depășească un 1 – 3 l/mp, doar prin vestul extrem al Banatului, unde se pot strânge un 7 – 10 l/mp.

Pe parcursul zilei de joi avem condiții de ploi slabe, răzlețe, prin Moldov, Muntenia, ploi, lapoviță și ninsori prin Transilvania, Maramureș, ninsori prin zonele montane.

Ziua de vineri ne oferă o pauză de la precipitații, pentru ca sâmbătă să avem ploi prin nordul Moldovei, ploi, lapoviță și ninsori prin nordul Orientalilor, ninsori prin Meridionali și Apuseni, ploi prin SV Transilvaniei și sudul Banatului.

Ziua de duminică va fi o zi autentică de iarnă prin Moldova (lapoviță și ninsori, prin nordul Munteniei, zonele montane, Transilvania, Banat, Crișana, unde avem ploi, lapoviță și ninsori, în timp ce în Oltenia, dar mai ales prin Muntenia, Dobrogea și si sudul Moldovei va ploua. Se pot acumula 5 – 7 l/mp iar prin zonele montane și 10 – 15 l/mp.

Per total ne așteaptă o săptămână cu ceva mai multe precipitații, car pot acumula între 5 – 7, izolat 10 l/mp pe arii extinse, iar prin zonele montane, prin sudul extrem al Munteniei, prin SV Banatului ne putem aștepta și la un 15 – 20 de l/mp.

Din toate aceste cantități de precipitații așteptate săptămâna care urmează, prin zonele montane vor fi predominant ninsori (15 – 20 mm), dar de ninsori, slabe, vor avea parte și Moldova (1 – 3 mm), estul Transilvaniei, Crișana, izolat sudul și nordul Munteniei (1 – 3 mm).

Strat de zăpadă:

Ultima săptămână de iarnă calendaristică îi mai bucură cu un mic strat de zăpadă pe cei din Moldova, sudul Transilvaniei (1 – 3 cm), de bază urmând să fie tot zăpada de la munte, în strat consistent, de peste 30 – 40 cm, iar pe creste chiar spre 70 – 80 cm.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Image by kirillslov from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *