prognoze

Prognoză meteo 03 februarie 2022–temperaturi peste normal, iarnă doar la munte!

Context sinoptic:

– Presiunea atmosferică scăzută din primele 2 zile ale lunii, asociată influenței adusă de nucleele depresionare din nordul Europei este încet dar sigur înlocuită de avansul dorsalei anticiclonului Azoric. La începutul intervalului de prognoză mai avem prezente deasupra țării noastre două fronturi de ocluziune.

Rămânem în continuare pe circulație NV- SE, care va aduce spre țara noastră mase de aer rece, cu abateri termice negative care vor merge și spre –6, –8 grade sub normalul perioadei.

Temperaturi:

– Avem parte de o noapte cu minime în jurul a –0 spre –2, –3 grade, cu valori mai scăzute spre –4, –6 grade prin zonele montane și pe creste, în timp ce prin Moldova, Banat, vestul Crișanei, SV Olteniei și Dobrogea avem parte de o noapte cu minime spre 1 – 3 grade.

Peste zi avem parte de maxime care ajung și la 7 – 9 grade prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, Banat, în timp ce pe Transilvania, Crișana, Maramureș, nordul și centrul Moldovei vom fi mai aproape de ceea ce ar trebui să avem la început de februarie, de la 0 spre 2 grade, în timp ce prin zonele montane rămânem cu temperaturi negative (-2 spre –4 grade).

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții și al dimineții avem parte de nebulozitate joasă accentuată prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, dar nebulozitate în jurul a 30 – 50% vom avea și prin Moldova și izolat și prin Muntenia.

Pentru restul zilei vorbim de un cer variabil, mai mult senin, la nivelul întregii țări, cu excepția zonelor montane, de unde norii nu se dau duși prea ușor.

Ceață:

– Pe timpul nopții și al dimineții avem condiții de ceață prin Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei dar și prin zonele montane.

Precipitații:

– Începem noapte cu ninsori prin Meridionali, Apuseni, Munții Banatului, Maramureș, nordul Transilvaniei, ninsori care se vor manifesta și prin restul Transilvaniei, până dimineața, în timp ce prin vestul Banatului sunt condiții de lapoviță și ninsoare slabă. Ninsorile vor continua, prin zonele montane, izolat și prin Transilvania, până spre finalul intervalului de prognoză, iar la orele serii, prin Muntenia, inclusiv  în zona Bucureștiului, avem condiții de ploi slabe. Doar prin Meridionali vorbim de cantități care pot ajunge la un 10 – 15 l/mp.

Vânt:

– Ne așteaptă o zi cu intensificări ale vântului care pot ajunge, mai ales pe parcursul după amiezii, la rafale de 40 – 50, 55 km/h prin Moldova, SV Olteniei, Dobrogea, respectiv 60 – 65 de km/h prin zonele montane. În zonele montane seara și până la finalul zilei ajungem la rafale de 70 – 80 de km/h.

Strat de zăpadă:

– Rămân și se bucură de zăpadă, cu un strat și de peste 30 – 40 cm, zonele montane, Maramureșului, nordul Transilvaniei, iar pe creste s-au strâns și peste 60 – 70 de cm.

Concluzii:
– Aria ninsorilor se restrânge la zonele montane, izolat și prin Transilvania, iar seara aduce condiții de ploi slabe prin Muntenia. Vântul va pune și el probleme pe parcursul zilei de mâine și nu lipsește nici ceața din peisaj.
Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Image by Luidmila Kot from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *