prognoze

Prognoză meteo 02 februarie 2022–ceva ninsori, ceva vânt, ceva ploi!

Context sinoptic:

– În timp ce vestul și centrul Europei se află sub persistența unui câmp de presiune ridicată, determinată de avansul Anticiclonului Azoric, nordul, sudul și estul continentului sunt sub influența unui vast câmp de presiune scăzută, asociat atât unui ciclon poziționat în NE, cu centrul baric Philine, dar și cu un nucleu depresionar în bazinul Mării Mediterane.

În zona țării noastre acționează, la începutul intervalului de prognoză, două fronturi calde poziționate pe NE și SE, pentru ca, pe parcursul zilei să fim traversați de un front de ocluziune.

Pe o circulație NV – SE avem parte de avansul unei mase de aer rece, care va duce abaterile termice de la 850 hPa spre –2, –4 grade sub normalul perioadei.

Temperaturi:

– Ne așteaptă o nouă noapte cu minime negative, de la –0 spre –2, –4 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția sudului Olteniei, mare parte din Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea și vestul extrem al Banatului, zone unde vorbim de valori ușor pozitive, spre 2 – 3 grade. Prin zonele montane și depresiuni avem parte de temperaturi care vor coborî până la –6, –8 grade, iar pe crestele montane avem ger, cu –12, –14 grade.

Peste zi, temperaturile maxime urcă, prin Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea și vestul Banatului la 4 – 6 grade, iar prin restul Banatului, Crișana, Maramureș și Transilvania abia se ating 1 – 3 grade. În zonele montane avem parte de maxime negative, –2 spre –4, –5 grade, cu valori și mai scăzute pe creste, –8, –10 grade.

Nebulozitate:

– Peste noapte cerul este acoperit de nori joși, denși, prin mare parte din Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, dar și prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și zonele montane. Situația nu se va schimba foarte mult pe tot parcursul zilei, doar spre seară cerul se mai eliberează de nori și prin Muntenia, sudul Moldovei.

Ceață:

– Condiții de ceață, cu depunere de chiciură avem prin zonele montane, nordul Transilvaniei și Banat, iar în a doua parte a dimineții și prin Dobrogea. După amiaza și seara condițiile de ceață se mută pe Banat, Crișana și Maramureș.

Precipitații:

– Noaptea vine cu ninsori prin Muntenia, sudul Moldovei, mare parte din Dobrogea, dar și prin zonele montane, izolat Transilvania. Prin estul extrem al Dobrogei avem parte de ploi și lapoviță. Odată cu a doua parte a dimineții ninsorile își fac apariția prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, în timp ce prin Dobrogea, iar seara și prin Banat, avem condiții de ploaie și lapoviță. Seara și până la finalul zilei ninsorile se mută pe zonele montane și Transilvania.

Nu vorbim de cantități importante, până spre 3 – 5 l/mp, izolat doar prin sudul extrem al Dobrogei am putea avea un 7 – 10 l/mp.

Vânt:

– După amiaza și seara avem parte de intensificări ale vântului prin zonele montane (50 – 60 km/h) dar și prin Banat (40 – 50 km/h).

Strat de zăpadă:

– Iarna fără zăpadă continuă în sudul României, care nu a văzut în această iarnă nicio zi cu strat de zăpadă consistent. Fulguielile de mâine de prin Dobrogea, Crișana, vor aduce un mic praf alb peste aceste regiuni, dar care va dispărea la fel de repede.

Concluzii:
– O nouă zi cu ceva precipitații, ninsori pe timpul nopții, prin multe zone, ploi și lapoviță prin Dobrogea, vânt prin zonele montane. Temperaturile, mai ales prin Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, peste ceea ce ar fi normal în această perioadă.
Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Image by invisiblepower from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *