prognoze

Prognoză meteo 01 februarie 2022–ceva ninsori și prin sudul țării!

Context sinoptic:

– Începem ultima lună de iarnă calendaristică cu prezența deasupra țării noastre a unui câmp de presiune scăzută, asociat unui talveg depresionar care își are originea în ciclonul islandez cu centrul baric Nadia și care coboară până în bazinul Mării Mediterane. În același timp, pe parcursul zilei de mâine înspre țara noastră avansează atât un front de ocluziune cât și o frontoliză rece, iar la finalul zilei, dinspre vest, suntem abordați de o serie de fronturi de ocluziune.

Din punct de vedere al circulației maselor de aer, prima parte a zilei de mâine va găsi bună parte din țară într-un sector rece, cu abateri termice și spre –4, –6 grade sub normalul perioadei (la 850 hPa), în timp ce prin Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea vom avea parte de un aer mai cald, cu abateri pozitive, spre +2, +3 grade peste normalul climatologic.

Temperaturi:

– Ne așteaptă o noapte cu temperaturi minime negative în cea mai mare parte a țării (-0 spre –2, –3 grade, valori mai scăzute urmând să fie doar prin zonele montane, spre –5, –7 grade), în timp ce prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Banat, Crișana sunt posibile minime ușor pozitive, spre 1 – 2 grade.

Cele mai ridicate maxime ale zilei le vom avea tot prin Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea (4- 6 grade), în timp ce în restul țării ne situăm la un 0 – 2 grade, doar prin zonele montane urmând să avem parte de maxime negative (-4 spre –6 grade).

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă este accentuată prin Banat, Crișana, Maramureș, Apuseni, dar și prin Transilvania pentru ca, odată cu a doua parte a dimineții și pe parcursul după amiezii să vorbim de un cer acoperit de nori în aproape toată țara, excepție urmând să facă tocmai Banatul, Crișana și Maramureș, care se vor elibera de nori.

Ceață:

– Condiții de ceață apar mai ales prin Oltenia și nordul Maramureșului, spre finalul zilei de mâine.

Precipitații:

– Pe timpul nopții Banatul, Crișana, au parte de ploi, lapoviță, pentru ca mai apoi să predomine ninsorile, care pot deveni chiar moderate / abundente cantitativ. Spre dimineață și până la orele prânzului ninsorile, slabe, ajung și prin Transilvania și Oltenia iar prin Banat și Crișana avem ploi și lapoviță.

Odată cu orele după amiezii avem parte de ploi prin Muntenia, Dobrogea, lapoviță prin Oltenia, ploi care se transformă, la intrarea în seară, în ninsori chiar moderate cantitativ, ninsori care ajung și prin sudul Moldovei, în timp ce în Dobrogea și SE extrem al Munteniei rămânem cu ploi și, izolat, lapoviță.

Vânt:

– Mai ales pe parcursul după amiezii și al serii avem parte de rafale de vânt care pot ajunge, prin Muntenia, Dobrogea, Banat și zonele montane.

Strat de zăpadă:

– Ninsorile de mâine vor aduce și un efemer strat de zăpadă posibil prin Muntenia, sudul Moldovei, SV Olteniei, dar și prin sudul Transilvaniei ( 0 – 2 cm), în timp ce prin zonele montane, prin Maramureș vorbim în continuare de peste 30 – 50 cm strat de zăpadă.

Concluzii:
– Prima zi de februarie aduce un mic parfum de iarnă și prin zone din țară din care ninsorile au cam lipsit cu desăvârșire. Doar un mic parfum, căci, în continuare, nu putem vorbi de un strat de zăpadă consistent prin sudul țării.
Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Image by Pezibear from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *