estimari

#Vremeasăptămânală 10–16 ianuarie 2022: vine gerul, șanse de ninsori, posibil viscol?

Săptămâna care urmează s-ar putea să fie la fel de plictisitoare din punct de vedere meteo ca și acest început de ianuarie, cel puțin pentru bună parte din țară sau, dacă modelările se vor așeza într-un scenariu ideal, nu este exclus să ajungem să vorbim chiar de un posibil episod de viscol și pe sudul țării. Șansele sunt, cel puțin acum, destul de mici, dar nu de ignorat.

Context sinoptic:

– Începutul săptămânii care urmează vine cu un context sinoptic demn de scenariul ”totul sau nimic„ pentru iubitorii iernii. Astfel, avansul dinspre Rusia a unei mase de aer polar continental foarte rece începe să își facă simțită prezența mai ales pe parcursul zilelor de marți și miercuri, când abaterile termice la 850 hPa pot ajunge și la valori cu –10, –12 grade sub normalul perioadei. Alternanța cald – rece va continua și pe parcursul restului zilelor săptămânii. În același timp, dinspre Mediterana ne vom afla sub influența unor nuclee depresionare (cicloni), asta mai ales pe parcursul zilelor de luni și marți. Începând cu miercuri spre țara noastră spre țara noastră avansează dorsala Anticiclonului Azoric. Avem parte și de prezența unor fronturi atmosferice, la începutul săptămânii un front cald, pe deplasare E – V, iar apoi, pe parcursul zilei de marți, un front rece cu deplasare dinspre SE spre Marea Neagră.

Din acest context sinoptic, dacă avansul masei de aer polar continental și respectiv sosirea ciclonului mediteraneean, cald, bogat în precipitații, se vor suprapune, atunci putem avea parte de un scenariu clasic de viscol care să se manifeste inclusiv în sudul țării noastre.

Temperaturi:

– Ziua de luni vine încă cu temperaturi ridicate pentru data din calendar prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Transilvania, regiuni unde putem atinge și 7 – 8 grade, în timp ce prin restul țării maximele rămân în jurul a 0 – 2, 3 grade. De marți lucrurile se schimbă, temperaturile scad la nivelul întregii țări, vorbim doar de 0 – 2, izolat 3 grade, în timp ce prin regiunile montane nu urcăm mai sus de –4, –6 grade (pe crestele Orientalilor chiar –10, –11 grade). Pe parcursul zilei de miercuri doar prin Oltenia și Muntenia ne apropiem de 0 grade, în restul țării avem parte doar de valori negative, de la –2 spre –4 grade, cu –6, –8 grade prin zonele montane.

De joi temperaturile încep să crească iar, astfel că prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova urcăm spre maxime de 3 – 5 grade, în timp ce în restul țării rămânem la valori negative, –0 spre –2, –3 grade, cu –6, –7 grade pe crestele montane. Vineri temperaturile mai câștigă 1 – 2 grade și ajung la valori de 7 – 8 grade, încălzirea resimțindu-se și în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, unde avem maxime de 4 – 5 grade. Rămânem cu valori negative în zonele montane, –2, –3 grade. Situația rămâne neschimbată și pe parcursul weekendului, cu un regim termic peste normal prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei (6 – 8 grade).

Nopțile devin din ce în ce mai reci, astfel că mai ales în intervalul marți – joi vorbim de minime care coboară și spre –5, –7 grade la nivelul întregii țări. Dimineața zilei de joi aduce condiții de ger la nivelul întregii țări, cu minime spre –9, –10, în timp ce în zonele montane avem parte de –14, –15 grade. Weekendul aduce o ameliorare la nivelul regimul termic nocturn, cu minime spre –2, –4 grade, doar prin Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș, respectiv zonele montane să mai avem parte de, posibil, –5, –7 grade.

Precipitații:

– Ziua de luni aduce precipitații prin Oltenia, Muntenia, izolat Dobrogea (ploi), în timp ce prin Munții Banatului și apoi sudul Banatului, dar și prin zonele montane avem condiții de lapoviță și apoi ninsori. Prin sud-vestul Olteniei ți Munții Banatului sunt posibile cantități și spre 15 – 20 l/mp.

Pe parcursul zilei de marți avem parte de ninsori slabe prin Oltenia, Muntenia, Apuseni, vestul Meridionalilor,. Spre seară, ninsorile apar și prin nordul Moldovei. Cantități spre 10 l/mp sunt posibile prin SV extrem al Olteniei și Munții Banatului.

Miercuri, joi și vineri condiții de ninsori slabe, izolate sunt posibile doar prin zonele montane. Lucrurile se schimbă pe parcursul zilei de sâmbătă, când precipitațiile apar pe arii mai extinse în Moldova, Maramureș, zonele montane, Transilvania și nordul Dobrogei. Vorbim preponderent de ninsori în Orientali, Meridionali, prin sudul Transilvaniei, în timp ce prin Moldova și nordul Dobrogei predomină ploile. Ultima zi a săptămânii vine cu ninsori prin Orientali, Maramureș, Transilvania, nordul și centrul Moldovei.

Vorbim de o săptămână care se arată extrem de săracă în precipitații la acest moment, cu maxim 1 – 3 l/mp în bună parte din țară. Doar prin SV Olteniei, Maramureș, depresiunile Transilvane sunt posibili și 10 – 15, izolat 20 de l/mp.

Din aceste cantități, avem parte și de ninsori, mai ales prin zonele montane, dar și prin Transilvania, izolat SV Olteniei și Muntenia.

Strat de zăpadă:

Marți și miercuri este posibil să avem un strat efemer de zăpadă și prin zona Olteniei, în rest, săptămâna aceasta vorbim de strat de zăpadă doar prin zonele montane, dar și prin Transilvania, Crișana, Maramureș, chiar dacă în aceste regiuni își pierde mult din grosime.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Image by zanna-76 from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *