#Vremeasăptămânală 20–26 decembrie 2021–Crăciun deprimant, cu ploi și cald!
Săptămâna care urmează aduce schimbări importante. Astfel, după câteva zile în care o masă de aer polar foarte rece va face ca mai ales temperaturile de pe timpul nopții să scadă și la valori de –8, –9 grade în bună parte din țară, weekendul de Crăciun aduce o încălzire semnificativă, care va aduce maximele, mai ales prin sudul țării, la valori specifice mai degrabă perioadei pascale. Și din punct de vedere al precipitațiilor, veștile sunt tot triste, Crăciunul vine cu ploi în cea mai mare parte a țării, cu excepția zonelor montane și, a doua zi de Crăciun, nordul Moldovei.
Context sinoptic:
– Din punct de vedere sinoptic, începem săptămâna Crăciunului cu persistența, la nivelul țării noastre, a unui câmp de presiune scăzută, asociat unui nucleu depresionar adâncit, poziționat în Câmpia Rusă și al cărui talveg se va răsfrânge și către țara noastră.
Pe această poziționare a centrilor barici, în primele zile ale săptămânii avem parte și de avansul unor fronturi atmosferice reci, care ne vor traversa pe direcție N – S și N – SE.
Începând cu ziua de miercuri, în zona țării noastre se va instala un regim anticiclonic mobil, care va aduce cu sine o vreme stabilă și fără fenomene meteo deosebite. Și din punct de vedere al circulației atmosferice, avem de-a face cu 2 perioade distincte. Astfel, zilele de luni și marți aduc o coborâre de aer polar deosebit de rece spre țara noastră (pe circulație NE – S, care va duce abaterile termice și la valori cu –12, –14 grade sub normalul perioadei (la 850 hPa). Începând cu ziua de joi intrăm pe o nedorită (pentru cei care așteptam un Crăciun cu zăpadă) circulație atlantică, care va aduce în zona țării noastre o masă de aer cald, cu abateri termice pozitive chiar și cu +8, +10 grade peste normalul perioadei.
Temperaturi:
– Începem săptămâna cu valori termice maxime cuprinse între 2 – 4, 5 grade în cea mai mare parte a țării, iar prin Oltenia și vestul Munteniei putem atinge și 7 – 8 grade. Prin Transilvania, Maramureș, avem parte de o zi de luni cu maxime doar spre –0, 1 grad, în timp ce în zonele montane vorbim de un regim termic negativ, cu temperaturi de –2, –4 grade iar pe creste chiar spre –8, –9 grade.
Ziua de marți aduce o scădere a temperaturilor, astfel încât acolo unde am avut luni și 8 grade, adică în Oltenia și vestul Munteniei, abia mai ajungem la 3 – 4 grade, în timp ce în restul țării avem maxime negative, de la –0 spre –2 grade, iar prin Moldova și zonele montane avem parte de o zi foarte rece, cu maxime de –5, –6 grade, iar pe creste geroasă, cu –10, -11 grade.
Miercuri, regimul termic va fi apropiat de normal, cu maxime de la –2 spre 0, 1 grade la nivelul întregii țări, iar în zonele montane de la –5, –6 grade până la –11, –12 grade pe creste. Începând de joi, și pe parcursul zilei de vineri avem parte de o încălzire treptate, care va duce maximele la valori de 5 – 7 grade în cea mai mare parte a țării, iar prin centrul Moldovei, sudul Dobrogei am putea avea parte și de valori de 8 – 9 grade. Se va încălzi și la munte, astfel că doar pe creste am mai putea avea parte de maxime ușor negative, spre –1, –2 grade.
Minimele pe parcursul acestei săptămâni pleacă de la valori de –1, –3 grade în primele zilei (cu –5, –7 grade prin Moldova, Transilvania, Maramureș și zonele montane) la valori de –6, –8 grade pe parcursul nopții de marți spre miercuri, la nivelul întregii țări, în timp ce pe creste și în depresiuni avem parte de ger puternic, cu minime chiar spre –12, –13 grade. Situația se păstrează și pe parcursul dimineții de joi, pentru ca weekendul să aducă o creștere semnificativă și la nivelul minimelor (4 –5 grade prin Banat).
Temperaturi de Crăciun:
– Prima zi de Crăciun vine cu temperaturi mai degrabă specifice Paștelui, prin sudul extrem al Munteniei și Olteniei, unde se pot atinge și 15 – 16 grade, dar cald va fi și în restul țării, cu temperaturi care vor ajunge la 7 – 9, 10 grade. Cald va fi și pentru cei prezenți la munte (3 – 4 grade), dor pe crestele montane vom putea vorbi de valori ușor negative, –1, –2 grade).
A doua zi de Crăciun continuă să se încălzească și prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei ajungem la valori de 13 – 15 grade, izolat, în sudul extrem, chiar 16 – 17 grade. În sudul Transilvaniei, în Banat mercurul din termometre se va opri la 7 – 8 grade, în timp ce în Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei și Moldova avem maxime de 3 – 5, 6 grade (în nordul Moldovei și al Orientalilor vor fi temperaturi negative, –1 spre –3 grade).
Precipitații:
– Ziua de luni vine cu precipitații în cea mai mare parte a țării, cu excepția Olteniei și a NV Munteniei. Vor fi ninsori în zonele montane, ploi, lapovițe și ninsori prin restul zonelor, iar seara zilei de luni aduce doar ninsori în zonele montane, Transilvania, Moldova, Maramureș. Prin zonele montane sunt așteptate cantități și de 10 – 15 l/mp.
Noaptea de luni spre marți ninsorile continuă în zonele montane, apar, răzleț, și prin Banat, estul Munteniei, Moldova, pentru ca după amiaza să se concentreze mai ales prin Banat, Crișana, zonele montane. Vor fi cantități slabe, sub 3 – 5 l/mp.
Miercuri, ninsori slabe sunt posibile, în prima parte a zilei, prin nordul Crișanei, Maramureș. Pe parcursul zilei de joi ninsori, slabe cantitativ, sunt posibile prin Maramureș, nordul Transilvaniei, Apuseni, vestul Meridionalilor, iar prin Crișana sunt condiții de lapoviță.
Ziua de vineri aduce precipitații pe arii extinse în Banat, Crișana nordul Moldovei (ploi), prin zonele montane ninsori, iar seara ploile apar și prin Oltenia sau nordul Transilvaniei. Vorbim de cantități importante prin Maramureș, nordul Orientalilor, Apuseni, Munții Banatului (20 – 30 de l/mp).
Precipitații de Crăciun:
– Prima zi de Crăciun va fi cu adevărat deprimantă pentru cei din Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, regiuni unde va ploua și va ploua chiar bine, se pot acumula și 20 – 25 de l/mp. Doar prin zona Orientalilor sunt așteptate ninsori.
A doua zi de Crăciun aduce ploi în cea mai mare parte a țării, ninsori prin zonele montane iar prin nordul Moldovei și al Orientalilor sunt așteptate ninsori chiar moderate cantitativ.
Ne așteaptă, așadar, o săptămână bogată în precipitații mai ales prin Banat (25 –30 de l/mp), Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, al Orientalilor (40 – 50, izolat 60 de l/mp).
În restul țării urmează o săptămână săracă în precipitații, cu maxim 1 – 2 l/mp prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, în timp ce prin centrul Moldovei se pot strânge un 5 – 7 l/mp.
Despre ninsori vorbim mai ales prin zonele montane, prin Transilvania, Maramureș și nordul Moldovei.
Strat de zăpadă de Crăciun:
– Chiar dacă am sperat și la un moment dat modelele meteo și rulările de macro circulație ne dădeau speranțe, strat de zăpadă d Crăciun vor avea doar cei din zonele montane (15 – 20 cm) iar pe creste și peste 30 – 40 cm), dar, mai ales odată cu ninsorile din a doua zi de Crăciun, și cei din nordul Moldovei (5 – 7 cm posibili).
Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/
Image by bluartpapelaria from Pixabay