prognoze

Vremea în weekend-ul 11–12 decembrie 2021: viscol, ploi abundente!

Context sinoptic:

– Weekendul care urmează aduce la nivelul țării noastre un ciclon mediteraneean de manual, care ne va influența vremea atât pe parcursul zilei de sâmbătă cât și duminică. Odată cu avansul său spre țara noastră ciclonul cu centrul baric Justus va permite și avansul unor fronturi atmosferice (front rece pe SE, front cald N – S). Un alt element important al acestui ciclon va fi faptul că se va alimenta din bazinul Mării Negre, având astfel un aport suplimentar de umiditate, ceea ce va duce la precipitații importante.

Din punct de vedere al circulației atmosferice, pe parcursul zilei de sâmbătă rămâne cu o masă de aer cald, cu abateri termice pozitive chiar spre +6 grade față de normal la 850 hPa, pentru ca ziua de duminică să permită avansul unui aer mai rece, mai ales pe sudul și sud-vestul țării, în timp ce în restul țării vom avea tot o masă de aer cald.

Temperaturi:

Sâmbătă:

– Dacă prin Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea avem parte de minime chiar mai ridicate și decât maximele unei zile de decembrie (4 – 6, 7 grade), prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei ne oprim la valori de 1 – 2 grade, pentru ca în zonele montane să avem doar minime negative de la –2 spre –4, iar pe crestele Meridionalilor chiar spre –7, –8 grade.

Maximele zilei de sâmbătă ajung la valori de 6 – 8, 9 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția SE Munteniei și Dobrogei unde putem urca spre 10 – 12 grade, dar și nordul Moldovei sau zonele deluroase ale regiunii, respectiv depresiunile Transilvaniei și zonele montane, unde nu vom trece de 2 – 4 grade. Pe crestele montane vor fi maxime negative, spre –2, –4 grade.

Duminică:

– O noapte foarte caldă la nivelul țării noastre, cu minime chiar de 12 grade prin sud-estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea, în timp ce în restul țării se vor atinge 6 – 8 grade. Banatul, Crișana, zonele montane vor avea parte de minime de la 0 spre 2 grade, iar pe creste sunt posibile valori ușor negative, –1, –2 grade.

Ziua de duminică aduce o răcire evidentă în Banat, Crișana, prin NV Olteniei, zone unde maximele se opresc la 0 – 2 grade, valori care sunt posibile și prin NV extrem al Moldovei. Prin zonele montane maximele vor fi doar negative (-0 spre –2, iar pe creste chiar –4 grade), în timp ce în restul țării regimul termic va fi mai cald decât normalul perioadei, cu maxime spre 7 – 8 grade, iar prin SE Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea se pot atinge chiar 11 – 12 grade.

Precipitații:

– Precipitațiile sunt deja prezente inclusiv de la începutul nopții de vineri spre sâmbătă, prin Muntenia, Dobrogea, Moldova, zonele montane (aici predomină lapovița și ninsorile). Odată cu prima parte a dimineții, ciclonul mediteraneean pătrunde prin SV țării și aduce ploi prin Oltenia, sudul Banatului, în timp ce prin Munții Banatului vor fi lapovițe și ninsori.

Până la orele prânzului și după amiaza ploile (moderate și chiar abundente) cuprind toată Oltenia, Muntenia,, iar seara ajung și prin Moldova, Transilvania, și sudul Dobrogei. În zonele montane vor fi ninsori importante cantitativ.

Noaptea de sâmbătă spre duminică vine cu ploi în toată țara și ninsori la munte, pentru ca, odată cu dimineața și pe parcursul după amiezii, aria precipitațiilor să se restrângă spre Banat (unde ploile se transformă în lapoviță și ninsori), Crișana (ploi), Maramureș (ploi), nordul Moldovei (ploi, iar în zonele montane lapoviță și ninsoare). Spre seară ploile revin și prin Muntenia și nu este exclus să avem chiar parte de fenomene electrice.

Vorbim de cantități importante de precipitații, care prin zonele montane și submontane pot ajunge chiar la 90 – 100 de l/mp, în timp ce prin Oltenia, vestul Munteniei se pot acumula 35 – 40, izolat 50 de l/mp. În restul țării sunt posibile cantități în jurul a 10 – 15, izolat 20 de l/mp.

În zonele montane vor predomina ninsorile, ninsori care apoi, mai ales în dimineața zilei de duminică, vor lăsa un 5 – 10 mm și prin Banat.

Vânt:

– Odată cu seara zilei de sâmbătă vântul începe să prindă putere prin Muntenia, zonele montane, sud-estul Transilvaniei, astfel că se pot atinge rafale și de 50 – 60 km/h (pe crestele montane chiar spre 70 – 80 km/h). În dimineața zilei de duminică vântul va avea rafale de 40 – 50 km/h și prin Banat, astfel că, asociat și cu transformarea ploii în ninsoare vom putea vorbi de un episod de viscol.

Strat de zăpadă:

– Stratul de zăpadă din zonele montane primește întăriri consistente și va ajunge să măsoare și peste 50 – 60 cm prin Meridionali. Un prim strat efemer de zăpadă se va depune, duminică, și prin Banat (2 – 4, 5 cm).

Concluzii:
– Ne așteaptă un weekend total neprietenos, cu o vreme urâtă. Avem parte de ploi prin toată țara, vânt, prin zonele montane va viscoli puternic iar pe parcursul dimineții de duminică putem avea parte de un scurt episod de viscol inclusiv prin zona Banatului.
Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Image by WikiImages from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *