prognoze

Prognoză meteo 10 decembrie 2021–revin ploile, la munte ninge!

Context sinoptic:

– Cea mai mare parte a continentului european se va afla, pe parcursul zilei de mâine, sub influența unor centri barici de joasă presiune, sub dominația unor nuclee depresionare din nordul Atlanticului și până în bazinul Mării Mediterane. Unul din acești centir barici de joasă presiune se va poziționa mâine chiar în regiunea țării noastre, aferent unui talveg al unei depresiuni cu nucleul deasupra insulelor britanice. Corespondentul în troposfera medie și superioară a acestor depresiuni este un nucleu rece în altitudine care coboară până spre bazinul Mării Mediterane, creând condițiile propice pentru ciclogeneză.

Din punct de vedere al circulației atmosferice, rămânem pe o circulație V – E care pe noi ne va poziționa în sectorul cald, cu abateri termice pozitive, spre +3, +4 grade peste normalul perioadei.

Temperaturi:

– Noaptea de joi spre vineri vine cu temperaturi minime în creștere, care pot ajunge chiar spre 9 – 10 grade prin sud-estul Munteniei, Dobrogea, sudul Moldovei, în timp ce prin restul zonelor țării avem parte de valori de la 3 spre 4, 5 grade. Doar prin zonele montane și nordul Moldovei sunt posibile valori ușor negative sau apropiate de 0 grade (-2 spre –0 grade).

Maximele zilei se apropie de valori de primăvară prin estul extrem al Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea, unde pot urca chiar spre 14 – 15 grade, în timp ce prin Oltenia, restul Munteniei, al Moldovei, prin Transilvania și Maramureș se vor atinge maxime de 7 – 8 grade. În Banat, Crișana și Maramureș, în schimb, mercurul din termometre nu va trece de 4 –5 grade.

Nebulozitate:

– Dacă pe timpul nopții cerul Transilvaniei și al Maramureșului este mai mult senin, odată cu orele dimineții și până seara întreaga țară va fi acoperită de nori joși. Seara și finalul zilei aduc un cer variabil prin zonele montane, sudul extrem al Munteniei și Dobrogea.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață prin sudul Olteniei, Muntenia, sudul Moldovei și zona Orientalilor pentru ca, odată cu orele serii să avem parte de ceață prin Oltenia, Muntenia, Transilvania nordul Orientalilor.

Precipitații:

– Încă de la începutul nopții avem parte de ploi prin Banat, Crișana, Maramureș, Oltenia, în timp ce prin vestul Meridionalilor și Apuseni avem și lapoviță și ninsori. Până dimineața ploile ajung și prin Transilvania, Moldova, vestul Munteniei, Maramureș, iar lapovița și ninsorile cuprind toate zonele montane. Pe parcursul după amiezii ploile traversează și Muntenia, Dobrogea, iar seara și finalul zilei mai avem ploi prin Muntenia, Oltenia, nordul Crișanei, nordul Dobrogei, respectiv lapoviță și ninsori prin zonele montane.

Cantități mai importante vom avea doar prin zona Meridionalilor, unde se pot acumula și 20 – 25 de l/mp, iar pe crestele montane mai ales aceste cantități vor fi mai ales ninsori.

Vânt:

– Odată cu orele amiezii vântul va avea intensificări cu rafale de 50 – 60 de km/h prin estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea, în timp ce prin zonele montane avem vânt cu rafale și de 80 – 90 km/h în prima parte a zilei.

Strat de zăpadă:

– Nu avem schimbări față de ziua de ieri, în continuare zonele montane rămân cu strat de zăpadă consistent (peste 20 cm), dar și prin Moldova ave parte de un strat de zăpadă de 3 – 5, izolat 7 cm, mai ales în nordul regiunii.

Concluzii:

– Se reîntorc precipitațiile, ploile mai ales, în bună parte din țară, în timp ce prin zonele montane vor predomina lapovița și ninsorile. Vântul va prezenta intensificări prin zonele montane, viscolind zăpada dar și prin estul Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei.
Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Image by Larisa Koshkina from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *