prognoze

Prognoză meteo 02 decembrie 2021–se încălzește, ploi prin vest, vânt la munte!

Context sinoptic:

– Și cea de  a doua zi a lunii decembrie ne aduce același tipar sinoptic ca prima. Rămânem tot sub influența unui câmp de presiune scăzut, asociat ciclonului care domină mare parte din Europa, cu centrul baric Daniel mutat acum spre Scandinavia. Tot în zona țării noastre se poziționează și un front rece, care, odată avansat spre interiorul țării se transformă într-un front cald și, mai apoi, la ieșirea din țară, redevine un front rece.

Rămași pe o circulație atlantică (V-  E) ceea ce înseamnă că și pe parcursul zilei de mâine beneficiem de o advecție de aer cald, care va duce abaterile termice de la 850 hPa la +4, +6 grade față de normalul perioadei. Încălzirea va fi și mai puternică la 2 metri.

Temperaturi:

– Urmează o noapte cu temperaturi negative prin zonele montane (-2 spre –4, –5 grade), dar și prin Transilvania, Oltenia, Muntenia, izolat sudul Moldovei (-0 spre –2 grade), în timp ce în restul țării termometrul va arăta un 4 – 6, 7 grade.

Maximele zilei, în creștere evidentă, ajung la valori de 9 – 11 grade, iar prin Moldova, Transilvania, Banat și Crișana, Dobrogea am putea atinge chiar maxime de 12 – 13 grade. În zonele montane vom avea parte de valori diurne în jurul a 4 – 5 grade, cu maxime ușor negative pe creste (-1 spre –3 grade).

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții și al dimineții nebulozitatea joasă este accentuată mai ales prin zonele montane, Banat, Crișana, Maramureș, mare parte din Transilvania, cu un grad de acoperire al cerului cu nori de 75 – 100%. Pe parcursul zilei cerul devine variabil și prin aceste zone, pentru ca seara să readucă nebulozitate joasă în Banat, Crișana, Maramureș, Meridionali și nordul Orientalilor.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață la nivelul țării noastre pe parcursul zilei de mâine.

Precipitații:

– Pe parcursul nopții, în nordul Orientalilor avem parte de lapoviță, ninsoare, dar și de ploaie care îngheață, pentru ca, odată cu apropierea dimineții, ploile să își facă apariția prin Crișana, Maramureș, iar prin zonele montane ale acestor regiuni să avem parte de lapoviță și ninsoare. Până la orele prânzului, toată pleiada de precipitații (ploi, lapovițe, ninsori) ajung și prin nordul Transilvaniei, iar după amiaza și seara aduc o repriză de ploi și prin Banat, iar prin munții Banatului sunt posibile și lapovițe și ninsori.

Nu vorbim de cantități de precipitații importante (5 – 7 l/mp) doar prin nordul extrem al Maramureșului s-ar putea acumula un Progn15 – 20 l/mp.

Vânt:

– În continuare vântul rămâne deosebit de activ prin zonele montane, cu rafale de 70 – 80 km/h pe tot parcursul zilei, dar și prin Banat, Crișana, Moldova, Transilvania, Maramureș, unde putem avea, de-a lungul zilei, momente cu intensificări care pot ajunge la un 30 – 40, 50 de km/h.

Strat de zăpadă:

– Nu avem schimbări majore la nivelul stratului de zăpadă, prezent în aproape toate zonele montane, prin nordul Orientalilor, Maramureș, Apuseni și Meridionali (pe creste) atingând chiar peste 15 – 20 de cm.

Concluzii:

– Vreme caldă în bună parte din țară, precipitații doar prin vest, nord și centru, vânt intens în continuare în zonele montane.
Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Image by Frank Becker from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *