estimari

Vremea în noiembrie 2021–de la zile de vară la primii fulgi de nea!

Deși, dacă ne uităm la cum au arătat ceste prime zile din noiembrie, unele de vară aproape, nu am fi tentați să credem, noiembrie este o lună a schimbărilor bruște și a trecerilor de la zile călduroase la zile de iarnă autentică. Este ceea ce estimează și ultimele modelări ale celor de la ECWMF, care dau un prim semnal că iarna s-ar putea să ne facă o primă vizită, în ultima decadă a lui noiembrie, prin bună parte din țară.

Context sinoptic:

Manualele de meteorologie ne vor spune că luna noiembrie, ultima lună de toamnă, deși în prima sa parte mai păstrează încă din elementele toamnei, reprezintă, nu de puține ori, și momentul în care primele semnale de iarnă își fac apariția și în zonele joase ale țării. Acest lucru se întâmplă pe fondul unui cuplaj dintre masele de aer umed, ce vin de obicei dinspre Mediterana și aerul rece, continental, adus spre noi dinspre Rusia, prin Anticiclonul Est – European, ”Siberianul”, cum ne place să îi spunem în această perioadă din an.

Estimările atât ale modelului american cât și al celui european merg pe acest scenariu tradițional, cu  un regim atlantic pentru primele 3 săptămâni ale lunii, urmând ca în ultima săptămână să fie posibilă atât instalarea unui est european viguros dar și apariția (momentan redusă) a unor depresiuni mediteraneene care să aducă și precipitații.

Temperaturi:

– Am avut parte de un început extrem de cald de lună noiembrie, cu valori de temperatură care au depășit chiar pragul termic al unor zile de vară, prin zone din sudul țării.  Lucrurile se vor schimba, însă, în următoarele 3 săptămâni, pe care cei de la ECMWF le văd structurate astfel:

Săptămâna 08 – 14 noiembrie – valori de temperatură normale în mare parte din țară, cu excepția Banatului și Crișanei, unde avem parte de abateri termice negative. Asta înseamnă temperaturi maxime care nu vor mai trece de 8 – 10, 11 grade, iar prin zonele montane chiar valori în jurul a 0 – 2, 3 grade.

Săptămâna 15 – 21 noiembrie – abaterile termice devin negative în cea mai mare parte a țării, doar prin Moldova urmând să vorbim de valori normale pentru perioada în care ne aflăm. Asta înseamnă maxime doar în jurul a 7 – 9 grade, cu 10 – 11 grade izolat, doar prin sud-estul Munteniei, spre finalul săptămânii.

Săptămâna 22 – 28 octombrie – regimul termic nu suferă modificări majore, doar că temperaturile de la 7 spre 9 grade devin normale pentru data din calendar. Prin nordul Moldovei, zonele montane, depresiunile Transilvaniei sunt posibile și maxime mai scăzute, apropiate chiar de valori de 1 – 3 grade, în timp ce pe crestele montane vom avea temperaturi diurne negative.

Precipitații:

– Regimul de precipitații estimat de cei de la ECMWF se anunță a fi excedentar prin Banat, Crișana, SV Olteniei și deficitar în restul țării. Din punct de vedere al cantităților așteptate să cadă în această lună, am avea:

– Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, Apuseni, vestul Meridionalilor – 60 – 80 de l/mp.

– sudul Olteniei, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea – 15 – 20, 25 de l/mp.

– nordul Olteniei, Munteniei, restul Moldovei, al Transilvaniei – 30 – 40 de l/mp.

Ninsori:

– Dacă ninsorile în zonele montane, prin nordul Moldovei, sunt firești chiar și pentru prima parte a lui noiembrie, modelul european estimează că este posibil ca în ultima decadă a lui noiembrie să avem parte de lapoviță și ninsoare inclusiv prin Transilvania, Banat, Crișana, iar ultimele zile din lună ar putea aduce fulgii de zăpadă și prin sudul țării.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *