prognoze

Prognoză meteo 02 noiembrie 2021–o zi pe placul lui Bacovia!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine găsește cea mai mare parte a continentului european, deci și țara noastră, sub influența unui câmp de presiune scăzută, asociat unui ciclon al cărui centru baric Nael este poziționat acum în zona Scandinaviei. Acest ciclon este blocat în deplasarea sa de anticiclonul Azoric, cu centrul baric Silvi, dar și de anticiclonul est –european, care, cel puțin pentru moment, s-a retras mult spre NE Europei.

Prezența acestui câmp de presiune scăzută permite și avansul dinspre Mediterana al unor fronturi atmosferice (de ocluziune, cu deplasare spre NE și rece, poziționat în bazinul Mării Negre).

Din punct de vedere al circulației maselor de aer, spre țara noastră vom avea parte de o advecție de aer cald, timidă, cel puțin pentru ziua de mâine, dar care se va intensifica zilele care urmează.

Temperaturi:

– Ne așteaptă o noapte rece prin zonele montane (cu minime și spre –3, –5 grade) dar și prin Transilvania, Maramureș (-0 spre –2, –3 grade), în timp ce în restul regiunilor vorbim de valori de temperatură situate în jurul a 6 – 8 grade, posibil mai ridicate prin estul Munteniei și sudul Dobrogei, spre 10 grade.

În ceea ce privește maximele zilei, cele mai ridicate valori le vom avea prin Banat, estul Munteniei, nordul Crișanei, Dobrogea (13 – 15 grade), în timp ce pentru restul zonelor ne oprim la 8 – 10 grade, cu 6 – 7 grade în zonele montane (-0 spre +1, +2 grade pe creste).

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții cerul va fi acoperit de nori joși prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova, pentru ca, odată cu orele dimineții, nebulozitatea joasă să cucerească și Banatul, Crișana, iar mai apoi, după amiaza, și Transilvania, Maramureș, astfel că, până la finalul intervalului de prognoză doar zonele montane vor avea parte de un cer variabil.

Ceață:

– Pe parcursul nopții avem condiții de ceață prin sudul Olteniei, al Munteniei respectiv Dobrogea și sudul Moldovei. Odată cu orele dimineții și până spre prânz, condiții de ceață avem și prin zonele deluroase și montane ale Moldovei. Seara ceața revine mai ales prin zonele montane.

Precipitații:

– Ploile, slabe cantitativ, sunt prezente, noaptea, prin estul Munteniei, sudul Dobrogei și al Moldovei, pentru ca, odată cu orele dimineții, un front consistent de precipitații să pătrundă dinspre SV, prin Banat și Oltenia și, pe o direcție de deplasare SV – NE, să aducă ploi în toate zonele țării, până la finalul zilei. Pe crestele Meridionalilor vom avea parte și de lapoviță și ninsori.

Vânt:

– Vântul va avea intensificări prin zonele montane (60 – 70 km/h), dar și prin sudul Banatului (50 – 60 km/h) dar și prin Moldova, Crișana, Dobrogea vom avea rafale de 35 – 40, 45 de km/h.

Concluzii:

– Ne așteaptă o zi mohorâtă de toamnă, cu ploi, vânt, ceață, temperaturi modeste prin bună parte din țară.
Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Image by pasja1000 from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *