meteorologie

Secetă extremă în sudul României!

Din păcate, poate prea puțin adusă în discuție la acest moment, într-o perioadă extrem de tulbure, seceta pedologică moderată, severă și extremă face ravagii pe toată suprafața agricolă de importanță majoră din sudul țării (Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea). Iar veștile, pentru agricultori, nu sunt deloc din cele mai bune. Ploile se lasă așteptate.

Context sinoptic:

Luna septembrie și, iată, și începutul acestei a doua luni de toamnă, octombrie, au stat sub semnul unei ”acalmii” sinoptice, o situație de blocaj anticiclonic care au ținut departe de țara noastră precipitațiile, astfel că, la finalul lui septembrie, abia am reușit să strângem, la nivelul întregii țări, puțin peste 28 de l/mp și asta mai ales datorită ploilor din vest, nord și centru.

Lucrurile nu se vor schimba, din păcate, nici în perioada imediat următoare (însemnând cel puțin până spre a doua jumătate a lunii octombrie, tocmai pentru că țara noastră rămâne în zona de acțiune a unui vast câmp de presiune ridicată, asociat Anticiclonului Est-European, care are, la acest moment, aproape 1040 mbari presiune. Așadar, o presiune greu de dislocat.

Evoluție precipitații:

– Cei de la ECMWF estimează, pentru luna octombrie, o evoluție spre normal din punct e vedere al precipitațiilor. Astfel, săptămâna care urmează aduce excedent tot prin Banat, Crișana, Maramureș, SV Olteniei, nordul Moldovei, nordul Transilvaniei, pentru ca în intervalul 11 – 31 octombrie să vorbim de un regim normal al precipitațiilor. Dar când vorbim de precipitații apropiate de normalul climatologic, să nu omitem faptul că octombrie este una din lunile cu cele mai mic valori de cantități totale de precipitații, între 30 și 50 mm, valori mai mari de 50 fiind posibile doar prin zonele montane.

Cei de la ECMWF estimează că, până la finalul lui octombrie, am tea strânge un 30 – 40 l/mp prin Moldova, Dobrogea, Muntenia, prin SE Transilvaniei, mare parte din Oltenia, pentru ca în restul țării să așteptăm și cantități de 50 – 60 l/mp.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *