prognoze

Prognoză meteo 02 octombrie 2021 – zi de octombrie cu soare!

Context sinoptic:

– Prezența unui câmp de presiune ridicată, asociat anticiclonului Est – European, cu doi centri barici poziționați, unul în zona Ucrainei (Lioba), celălalt în zona țării noastre (Merle), asigură pe parcursul zilei de mâine o vreme calmă, fără evenimente meteo deosebite.

Din punct de vedere al circulației maselor de aer, țara noastră se va afla și mâine într-un sector rece, cu abateri termice negative care, la 850 hPa (1.5 km altitudine) vor ajunge și la –4, –6 grade sub normalul termic al perioadei.

Temperaturi:

– Ne așteaptă o noapte cu temperaturi minime cuprinse, în mare parte din țară, între 4- 6, 7 grade, valori ușor mai ridicate urmând să fie prin zona litoralului (10 – 12 grade), dar și prin vestul extrem al Banatului și Crișana (9 –10 grade). Mult mai rece va fi noaptea prin Moldova (2 – 4 grade), prin depresiunile Transilvaniei (2 – 4 grade), în timp ce în zonele montane vorbim de temperaturi în jurul a 0 grade, iar pe creste chiar sub 0 grade.

Peste zi vorbim de temperaturi apropiate de normalul perioadei, cu valori de la 16 grade prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova până spre 18 – 19 grade prin Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana (în aceste ultime două regiuni sunt posibile și maxime de 20 de grade). În zonele montane ne oprim la maxime de 12 – 14 grade, cu 7 – 9 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă este prezentă prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, dar și prin sud-estul Munteniei și Dobrogea. Odată cu orele prânzului și până la finalul intervalului de prognoză avem parte de un cer senin la nivelul întregii țări.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– La începutul dimineții avem condiții de ploi slabe prin sudul Dobrogei iar spre prânz și prin nordul Crișanei și Maramureș.

Vânt:

– Pe timpul nopții și al dimineții avem parte de un vânt liniștit, slab, cu rafale care nu vor trece de 20 km/h, doar prin zona Munților Banatului fiind posibil să urcăm spre 30 – 40 km/h. Situația nu se va schimba nici pentru restul intervalului de prognoză, astfel că vorbim de o zi cu vânt liniștit.

Concluzii:
– Ne așteaptă o zi plăcută de octombrie, cu mult soare, temperaturi apropiate de normal, fără ploi sau vânt.
Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Image by Couleur from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *