estimari

Vremea în iulie 2021–caniculă prin vest, sud-vest, ploi multe în est!

Deși a început cu multe ploi și temperaturi chiar plăcute în bună parte din țară, iulie 2021 promite să își confirme statutul de ”luna lui cuptor” în bună parte din țară, cele mai afectate regiuni de caniculă urmând să fie Oltenia și Banat. În schimb, sud-estul Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei au parte de o lună iulie cu multe precipitații și temperaturi sub normalul perioadei.

Context sinoptic:

– Iulie, luna lui cuptor, așa cum era ea cunoscută din bătrâni, luna lui rotisor, după cum îi spun mai nou tinerii, este cea mai călduroasă lună a anului, și o lună cu destul de puțină instabilitate atmosferică.

Aceste caracteristici climatice survin ca urmare a prezenței, pentru o bună perioadă de timp, în zona țării noastre a dorsalei anticiclonului Azoric, combinat cu un talveg depresionar din SV Asiei și, destul de rar, și a dorsalei anticiclonului Nord African. Ca urmare a acestei circulații de blocaj, de cele mai multe ori luna iulie primește advecții constante de aer cald și foarte cald.

Iulie 2021 nu va fi foarte diferit din acest punct de vede, prezența unui regim anticiclonic în nordul Europei și Câmpia Rusă urmând să ne afecteze și pe noi, prin aer cald transportat spre țara noastră.

Temperaturi:

– Cele mai noi rulări ale ECWMF anunță o lună iulie caniculară prin Oltenia, Banat, cu abateri termice de peste 2.5, 3 grade, dar și prin bună parte din restul țării va fi o lună mai caldă, abaterile termice urmând să fie de la 1 grad spr 1.5 grade. Excepția va fi reprezentată de SE Munteniei, parte din sudul Moldovei și Dobrogea, regiuni cu un regim termic normal sau chiar ușor sub norme (abateri ușor negative, spre –1, –1.5 grade).

Defalcat pe săptămâni, săptămâna 27 (05 – 11 iulie) va fi una mai caldă în cea mai mare parte a țări, cu excepția Dobrogei, pentru ca perioada săptămânilor 28 – 30 (12 iulie – 01 august) să restrângă abaterile termice pozitive spre Banat, Crișana, Maramureș Transilvania, în timp ce prin estul Munteniei vom avea parte de zile cu abateri negative, iar în restul țării temperaturi normale.

xx_season-en-313-0_modezseason_2021070100_0_958_295

Precipitații:

– Primele zilei din iulie au adus deja precipitații serioase în bună parte din Moldova, Dobrogea, zonele montane și estul Munteniei, regiuni pe care și modelările ECWMF le văd ca având parte de un iulie cu excedent de precipitații, prin Dobrogea chiar și cu 30 l/mp peste normalul climatologic.

Restul țării se va poziționa într-un regim deficitar, secetos.

Luat pe fiecare săptămână în parte, regimul pluviometric va fi deficitar în Banat și Crișana în săptămâna 27 (05 – 12 iulie), cu ceva excedent prin Oltenia în săptămâna 28 și normal pentru toată perioada în restul țării.

xx_season-en-313-0_modezseason_2021070100_0_958_526

Cantitățile de precipitații estimate de ECMWF pentru fiecare regiune a țării:
– Zonele montane, sudul Transilvaniei, Dobrogea, centrul Moldovei: 60 – 80 l/mp (pe crestele montane se pot acumula și 100 de l/mp)
– Banat, Crișana, vestul Maramureșului, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei: 30 – 40 l/mp.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *