avertizari

Avertizare meteo cod portocaliu și ROȘU de furtuni

IMPORTANT: Aceasta este o prognoză și estimare care ia în calcul scenariile cele mai severe și codurile menționate pe hartă trebuie tratate ca și coduri NOWCASTING.
Notă: Această este o prognoză personală, singura instituție abilitată pentru a emite prognoze și avertizări oficiale este ANM.
COD GALBEN:
În regiunile avertizate cod galben așteptăm manifestări ale instabilității atmosferice sub formă de ploi ce pot avea aspect torențial (15 – 20 l/mp), frecvente descărcări electrice, vânt cu rafale de 40 – 50 km/h, grindină de mici dimensiuni.
COD PORTOCALIU:
În regiunile avertizate cod portocaliu așteptăm manifestări ale instabilității atmosferice sub formă de ploi ce pot avea aspect torențial (30 – 40 l/mp), grindină de dimensiuni mici și medii, vânt cu aspect de vijelie care poate atinge, la rafală, și viteze de 60 – 70 km, frecvente descărcări electrice.
COD ROȘU:
În regiunile avertizate cod roșu severitatea manifestărilor poate fi mult mai mare. Așteptăm căderi de grindină de mari dimensiuni, vânt cu aspect de vijelie care poate atinge, la rafală, și 80 – 90 km/h, frecvente și periculoase descărcări electrice, ploi torențiale care pot acumula și peste 45 – 50 mm.
Context sinoptic

Pe fondul prezenței, în bună parte din centrul și estul Europei a unor nuclee de presiune scăzută, avem de-a face din nou cu avansul unei mase de aer rece care vine să disloce aerul foarte cald, tropical, care a staționat în zona țării noastre în ultimele zile. Cu cât diferențele dintre cele două mase de aer sunt mai pronunțate, cu atât furtunile vor fi mai violente. Pe parcursul zilei se vor forma linii de convergență prin NV, SE, E.

Parametri convectivi:
CAPE (energia potențială):

La orele prânzului vorbim deja de valori CAPE de peste 2000 J/Kg prin Oltenia, Muntenia, mare parte din Moldova, iar prin zona Carpaților de Curbură se pot atinge valori de 3000 – 3500 J/Kg. Prin restul țării CAPE se oprește la 1000 – 1500 J/Kg.

LIFTED INDEX (indicele de instabilitate a maselor de aer):

LI va avea valori de la -4 spre -6 grade, iar prin Oltenia, sudul Moldovei putem atinge și -8 grade. Prin zona Munteniei, la orele serii LI coboară chiar spre -10, -11 grade, valori cu adevărat excepționale.

CIN (Indicele de Inhibare a Convecțiilor):

Dacă pe parcursul dimineții avem parte de inhibare destul de consistentă, cu valori și pete -400 J/Kg, pe parcursul după amiezii lucrurile se schimbă, CIN dispare din peisajul Banatului, Crișanei, Olteniei, Munteniei și sudului Moldovei. Seara indicele de inhibare revine la valori apropiate de -100, -200 J/Kg în cea mai mare parte a țării.

THOMPSON INDEX (Indicele de probabilitate a furtunilor):

Și TI va fi la valori foarte bune pentru furtuni, 38 – 40, iar prin Oltenia, Muntenia, Moldova putem

FORFECARE 0 – 6 KM:

Forfecarea va atinge viteze în jurul a 10 – 12.5 m/s.

APA PRECIPITABILĂ:

Valorile de apă precipitabilă din nor vor fi la 35 – 40 mm în bună parte din țară, iar prin estul Munteniei și sudul Moldovei chiar spre 50 mm.

Scenariu:

Sisteme noroase vor avea o direcție de deplasare SV – NE, V – NE, SV – SE. Înălțimea norilor ar putea ajunge și la peste 12 – 13 km.

Odată cu orele prânzului încep inițierile convective prin zonele montane, care în foarte scurt timp vor cuprinde Transilvania, Maramureșul, Moldova, Orientalii. Spre seară, inițierile convective pătrund și prin Oltenia, Muntenia (dinspre Serbia și Bulgaria) și până în dimineața zilei de 02 iulie vor traversa Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *