estimari

#Vremeasăptămânală 28 iunie–04 iulie 2021–Iulie nu pornește încă cuptorul!

Ne așteaptă o săptămână cu alternanțe atât la nivelul centrilor barici (de la presiune ridicată, anticiclonică la presiune mai scăzută, depresionară) dar și la nivelul maselor de aer. Astfel, deși încheiem iunie cu un nou puseu de aer tropical dinspre nordul Africii, lucrurile se schimbă radical din chiar prima zi a lui iulie, iar avansul dinspre NE extrem al unei mase de aer mult mai rece va face ca temperaturile de la începutul lui cuptor să fie unele mai degrabă de început timid de vară.
În acest context, având și un nucleu rece în altitudine, nu vom scăpa nici pe parcursul săptămânii următoare de ploi, furtuni, cu tot alaiul de fenomene (grindină, vijelie, descărcări electrice).

Luni, 28 iunie:

– Începem ultimele zile din iunie cu minime cuprinse, la nivelul întregii țări, între 17 – 19, 20 de grade, valori ușor mai ridicate, spre 21 – 22 de grade fiind posibile prin nordul Dobrogei. Prin zonele montane, dar și prin Transilvania (est și nord) minimele se opresc la valori de 14  – 15 grade, cu 8 – 10 grade pe creste.

Maximele zilei ajung la 31 – 33 de grade doar prin Oltenia, Banat, Crișana, iar în restul țării ne așteaptă o zi plăcută de iunie, cu 27 – 29 de grade. Prin zonele montane vorbim de maxime spre 20 – 22 de grade, cu 17 – 18 grade pe creste.

Condiții de ploi și furtuni avem prin zonele montane, prin Muntenia, Transilvania, Maramureș, dar, pe arii restrânse, și prin Moldova. Prin zona Meridionalilor sunt posibile și cantități de 10 – 15 l/mp.

Marți, 29 iunie:

– Noaptea aduce temperaturi de la 15 – 17 grade prin zonele montane, prin Transilvania, Maramureș (cu 8 – 10 grade pe creste) până la 19 – 21 de grade în restul țării.

Revine canicula prin Banat, sudul Crișanei, mare parte din Oltenia (34 – 36 de grade), prin Moldova, Dobrogea, zonele deluroase se ating maxime de 27 – 28 de grade, iar în restul zonelor (Muntenia, Transilvania, nordul Crișanei, Maramureș) mercurul din termometre urcă până la 30 – 31 de grade.

Ploile și furtunile preferă de data aceasta zonele montane, Maramureș, Moldova și Dobrogea. Cantități mai importante se pot strânge în nordul Dobrogei (10 – 15 l/mp).

Miercuri, 30 iunie:

– Dacă prin Transilvania, nordul și centrul Moldovei, zonele deluroase al Munteniei și sudul Dobrogei avem parte de minime de 19 – 20 de grade, prin sudul Moldovei, al Munteniei, prin Oltenia și NV Maramureșului urcăm spre 21 – 23 de grade. O noapte cu adevărat fierbinte vor avea locuitorii din Banat și Crișana, cu ale lor 25 – 26 de grade.

Canicula se accentuează prin Banat, Crișana, Oltenia, vorbim azi de maxime de la 36 spre 38 de grade. Prin Transilvania, Dobrogea, zonele Subcarpatice avem maxime de 28 – 30 de grade, în timp ce în Moldova, Muntenia, Maramureș se ating 31 – 33 de grade. Zonele montane se bucură de o zi cu temperaturi de la 22 spre 24, 25 de grade, cu 20 – 21 de grade pe creste.

Condițiile de ploi și furtuni sunt azi prezente în bună parte din țară, cu excepția Munteniei, Dobrogei și vestului extrem al Banatului.

Joi, 01 iulie:

Prima noapte de lună a lui Cuptor vine cu minime de la 20 spre 22 de grade în cea mai mare parte a țării, iar prin Banat, Crișana, Oltenia se pot atinge chiar 23 – 25 de grade. Și zonele montane au parte de o noapte caldă, cu 17 – 18 grade, iar pe creste 11 – 13 grade.

Temperaturi apropiate de pragul de caniculă mai atingem doar prin sudul extrem al Olteniei și, posibil, al Munteniei, pentru ca în restul țării se avem maxime de la 29 spre 31 – 32 de grade. Prin zonele montane, dar și prin nordul Olteniei avem temperaturi de 23 – 25 de grade, iar pe creste de la 16 spre 18 grade.

Începem iulie cu ploi în aproape toată țara, iar prin Muntenia, Meridionali, Orientali și sudul Moldovei se pot acumula și cantități mai importante, spre 10 – 20 de l/mp.

Vineri, 02 iulie:

– Nu avem parte de variații majore de temperatură peste noapte, 18 – 20 de grade în cea mai mare parte a țării, doar prin Oltenia sunt posibile valori și de 22 – 23 de grade. Prin zonele montane avem minime de la 14 spre 16 grade, cu 9 – 11 grade pe creste.

În ceea ce privește maximele zilei, nici vorbă de ”Cuptor”. Prin Moldova, Transilvania, Maramureș abia ajunge la 24  – 26 de grade, prin Muntenia, Banat, Crișana 27 – 29 de grade, și doar prin vestul Munteniei și Oltenia sunt posibile 31 – 32 de grade. La munte nu mai mult de 22 – 23 de grade și pe creste 10 – 12 grade.

O nouă zi cu ploi multe, mai ales prin Maramureș, Moldova, Muntenia, Dobrogea, zonele montane, regiuni unde se pot acumula și 15 – 20 de l/mp. Vestul Munteniei, Oltenia și Banatul vor fi ferite de precipitații.

Sâmbătă, 03 iulie:

– Și prima zi de weekend din iulie vine cu temperaturi foarte plăcute, la nivelul întregii țări, 24 – 26 de grade prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și Dobrogea, nordul Moldovei, 27 – 29 de grade prin sudul Moldovei, Muntenia, iar prin Oltenia sunt posibile valori și de 30,  31 de grade.

Nu scăpăm de ploi, cele mai importante cantități urmând să fie posibile prin Maramureș, Muntenia și Dobrogea (10 – 15 l/mp).

Duminică, 04 iulie:

Aceeași situație o avem și pe parcursul zilei de duminică, cu maxime de 25 – 27 de grade în cea mai mare parte a țării, doar Oltenia încăpățânându-se să atingă și valori de 30 – 31 de grade. În zonele montane avem parte de doar 17 – 18 grade, cu 14 – 15 grade pe creste.

Ploile și-ar putea face apariția prin zonele montane (10 – 15 l/mp), dar și prin Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, estul Munteniei și Dobrogea.

Ne așteaptă o săptămână cu precipitații deficitare prin Banat, Oltenia (sub 1 l/mp) dar ceva mai consistente prin nordul Munteniei, zonele montane, centrul și sudul Moldovei, estul Dobrogei (10 – 20 de l/mp, izolat, prin zonele montane, chiar 30 de l/mp). În restul țării nu se așteaptă mai mult de 5 – 7 l/mp.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Image by Sathish kumar Periyasamy from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *