avertizari

Avertizare meteo COD ROȘU de furtuni violente!

IMPORTANT: Aceasta este o prognoză și estimare care ia în calcul scenariile cele mai severe și codurile menționate pe hartă trebuiesc tratate ca și coduri NOWCASTING.
Notă: Această este o prognoză personală, singura instituție abilitată pentru a emite prognoze și avertizări oficiale este ANM.
COD GALBEN – în zonele avertizate cod galben așteptăm manifestări ale instabilității constând în ploi cu aspect torențial (se pot acumula 15 – 20 l/mp), vânt cu intensificări care la rafală pot ajunge la 45 – 50 km/h, frecvente descărcări electrice.
COD PORTOCALIU – în zonele avertizate cod portocaliu așteptăm manifestări ale instabilității constând în ploi cu aspect torențial (se pot acumula 25 – 30, 35 l/mp), vânt cu intensificări care, la rafală, pot ajunge la 60 – 70 km/h, grindină de mici și medii dimensiuni, frecvente descărcări electrice.
COD ROȘU – în zonele avertizate cod roșu severitatea fenomenelor va fi una excepțională. Vorbim de ploi torențiale care pot acumula și peste 50 de l/mp, vânt cu aspect de vijelie care poate atinge, la rafală, 80 – 90 km/h, grindină de dimensiuni mari, frecvente și periculoase descărcări electrice. Toată zona de vest a țării va fi traversată și de un sistem mezoscalar impresionant, care ar putea aduce inclusiv manifestări tornadice ale vântului.

Context sinoptic:

Contextul sinoptic al următoarelor ore la nivelul țării noastre poate produce o serie de fenomene meteo de o severitate excepțională. O veritabilă bătălie între fronturi de aer cu proprietăți cu totul și cu totul diferite duc o bătălie pe un vast teren de luptă în care se regăsește și România. Astfel, masa de aer tropical din NV Africii, responsaiblă de zilele caniculare de la noi și din bună parte din centrul și estul Europei, este dislocată, în perioada care urmează, de avansul unei mase de aer rece, aflată acum în centrul Europei și cu deplasare spre est. Cu abateri termice între cele două mase și de +/- 15, 20 de grade, gradul de severitatea al fenomenelor meteo așteptate este unul foarte ridicat.

Parametri convectivi:

CAPE (energia potențială):

La această oră și pe parcursul după amiezii avem valori foarte mari ale energiei potențiale, care ajung chiar și ala peste 4500 J/Kg prin Oltenia, iar prin restul țării de la 2000 J/Kg până la 3500 prin estul Munteniei și Dobrogea. Această energie potențială se va consuma foarte repede, până la orele serii, astfel că la finalul zilei CAPE scade spre 100 – 200 în cea mai mare parte a țării, cu excepția estului Munteniei și Dobrogea, unde vorbim tot de valori de 2500 – 3500 J/Kg.

LIFTED INDEX (indicele de instabilitate a maselor de aer):

Și valorile LI vor fi excepționale, chiar spre -8, -10 grade în bună parte din țară, ceea ce indică probabilitatea unor furtuni deosebit de severe.

CIN (indicele de inhibare a convecțiilor):

Valori foarte mici CIN pe tot parcursul amiezii (sub -100 J/Kg) dar, spre seară, mai ales prin Muntenia și Oltenia putem ajunge chiar la valori de -200, -400 J/Kg, care pot avea forța de a inhiba o furtună severă.

THOMPSON INDEX (indicele de probabilitate a furtunilor):

Cu un TI care ajunge chiar la valori de 46 – 48, dar nu coboară sub 40 – 42, în mod cert vom avea parte în mare parte din țară de un spectacol electric pe cinste, cu oraje (descărcări electrice) fix pe placul pasionaților de fotografie.

FORFECARE 0 – 6 KM:

Vântul de forfecare pe distanța 0 – 6 km va avea viteze și de 20 – 25 m/s, ceea ce va favoriza atât o dezvoltare puternică pe verticală a norilor, cât și apariția structurilor supercelulare, nefiind exclus nici un MCS (Mezoscale Convective System).

APA PRECIPITABILĂ;

Valorile de apă precipitabilă din nor vor fi foarte mari (35 – 40 mm) iar prin sudul țării avem chiar valori de 45 – 50 mm.

Scenariu:

Direcția de deplasare a sistemelor noroase: V – NV, V – SV, NE – SE, SV – S, E – SE.

Sistemele noroase pot atinge și înălțimi de 12 – 13 km.

Deja intrați în după amiază, vom începe să vedem dezvoltări convective, la început prin zonele montane, Maramureș, nordul Transilvaniei, nordul Munteniei (acestea din urmă vor avea o direcție de deplasare spre sudul extrem al țării și vor cuprinde inclusiv Bucureștiul dar și județele din sud.

Odată cu orele serii, dinspre Serbia pătrunde, prin vestul și SV Banatului, un sistem supercelular (posibil chiar un MCS), care va străbate Banatul, Crișana, Oltenia, vestul Munteniei, vestul Transilvaniei, urmând să se stingă, spre orele dimineții, în zona Transilvaniei. Reflectivitatea radar din jurul acestui MCS ajunge și la valori de 55 – 56 dBZ, ceea ce înseamnă și condiții de grindină de dimensiuni medii și mari.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *