avertizari

Avertizări meteo cod galben și cod portocaliu de caniculă!

IMPORTANT: Aceasta este o prognoză și estimare care ia în calcul scenariile cele mai severe.
Notă: Această este o prognoză personală, singura instituție abilitată pentru a emite prognoze și avertizări oficiale este ANM.

Context sinoptic:

Așa cum menționam și în materialul dedicat prognozei săptămânale, perioada care urmează aduce la nivelul țării noastre o advecție de aer cald și deosebit de cald care provine din două zone: odată cu avansul dorsalei Anticiclonului Azoric, dinspre nordul Africii este antrenată o masă de aer foarte cald care va aduce temperaturi caniculare pe vestul și sud-vestul țării noastre.

În același timp, anticiclonul est – european, extrem de bine definit și extins peste toată Câmpia Rusă va permite o advecție de aer cald dinspre Asia Centrală.

Scenariu:

– Începând cu ziua de mâine, temperaturile maxime ating pragul de caniculă prin Banat, Crișana, NV Maramureșului, pentru ca apoi, pe parcursul zilelor de miercuri și joi să se extindă și la nivelul Olteniei, în timp ce în Banat, Crișana, NV Maramureșului valul de caniculă să se intensifice. Odată cu ziua de vineri, și restul țării începe să resimtă valul de căldură, temperaturile se apropie și depășesc 35 de grade în aproape toată țara.

Disconfortul termic va fi accentuat pe tot parcursul acestor zile, Indicele Temperatură Umezeală (ITU) va depăși frecvent cele 80 de unități iar la nivelul solului temperatura resimțită ar putea ajunge și la valori de 43 – 45 de grade!

În aceste condiții, am decis emiterea succesivă a următoarelor coduri:

COD GALBEN de CANICULĂ:

– În regiunile avertizate cu acest cod galben temperaturile vor atinge 35 – 36 de grade, ITU va ajunge și va depăși frecvent cele 80 de unități.

COD PORTOCALIU de CANICULĂ:

– În regiunile avertizate cod portocaliu temperaturile vor ajunge la valori de 37 – 38 de grade, izolat, pe arii restrânse, sunt posibile chiar temperaturi de 39 – 40 de grade. ITU va depăși cu mult valoarea de 80 de UI iar temperatura resimțită la nivelul solului se va apropia de 44 – 45 de grade.

codgalbencaniculă22iuniecodgalbencaniculă23iunie

codgalbencaniculă234uniecodgalbencaniculă25unie

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *