Lecția de meteorologie – ciclonii și Marea Neagră
Știrile acestor zile de iunie sunt toate legate de faptul că în acest weekend țara noastră va fi ”lovită” de un ciclon născut în Marea Neagră și care va aduce mai ales ploi abundente. Încercăm, în acest scurt material, să vedem cât de ”ciclon” este, de fapt, ”monstrul” de pe mare care, în mod sigur ne va strica orice planuri de vacanță de Rusalii.
Ce avem, de fapt, în Marea Neagră: ciclon sau depresiune?
Deși, la nivel de imagine arată fotogenic, chiar ca un ciclon supărat, la nivelul țării noastre și deasupra bazinului Mării Negre acționează un nuclet depresionar care nu reușește să coboare sub 1010 hPa. Apariția sa nu este deloc suprinzătoare, este strict legată de existența unui nucleu rece de tip cut – off low în troposfera superioară, nucleu rece care stă la baza instabilității continue din ultima săptămână, care a adus ploi consistente, instabilitate care va continua să se manifeste și pe parcursul săptămânii următoare.
De ce avem parte de ploi atât de abundente?
Marea Neagră este cunoscută pentru faptul că atunci când i se oferă ocazia, potențează cantitățile de precipitații estimate mai ales pentru sudul și estul țării, fiind un furnizpor perfect de umiditate. Fix asta face și acum, ajutată și de prezența unor linii de convergență și a unui front de ocluziune, front care se va manifesta, tot în estul și sud-estul țării, pe parcursul zilei de vineri.
Ciclonul din decembrie 2012
Unul din cei mai periculoși cicloni care au ajuns în Marea Neagră și care a produs fenomene meteo periculoase și severe este cel din prima parte a zilei de 3 decembrie 2012, când a determinat rafale de vânt și de peste 100 km/h iar valurile Mării Negre au ajuns și la 6 – 7 metri înălțime.
Articol publicat și pe Descoperă.ro