prognoze

Prognoză meteo 02 iunie 2021–nici vorbă de vară: ploi, frig, ninsori, ceață și vânt!

Context sinoptic:

– Contextul sinoptic care a generat o prim zi de toamnă autentică tocmai când începea vara se păstrează și pe parcursul zilei de mâine. Astfel, un anticiclon de origine scandinavă foarte bine dezvoltat (cu centrul baric Waltraud) domină nordul și centrul Europei, în timp ce în zona de SE a Europei, inclusiv țara noastră, se vor afla în zona de acțiune a unui câmp depresionar, care se va alimenta și cu umiditate din Marea Neagră.

Tot în bazinul Mării Negre avem în continuare de-a face cu un front de ocluziune care își va manifesta prezența în zilele următoarea în nordul și estul țării noastre.

Advecția de aer polar dinspre NE Europei, o advecție pe care iubitorii iernii au așteptat-o tot sezonul trecut, continuă și mâine, menținând la nivelul țării noastre un aer foarte rece și abateri termice importante (temperaturi și cu 12 – 14 grade mai scăzute decât ar fi normal pentru data din calendar.

Temperaturi:

– Ne așteaptă o noapte în care doar prin Moldova, Muntenia, Dobrogea și izolat prin Transilvania temperaturile minime să ajungă la valori de 10 – 12 grade, în timp ce prin restul țării tremurăm bine de tot cu valori de doar 6 – 8 grade, iar prin zonele montane sunt posibile (mai ales pe creste) temperaturi negative, spre –2, –3 grade.

Maximele zilei marchează o creștere față de ziua precedentă prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, Muntenia, zone unde se pot atinge și 18 – 20, 21 de grade, dar chiar și așa vorbim de valori cu 6 – 8 grade sub normalul perioadei. Prin Moldova și Dobrogea avem parte de valori maxime asemănătoare cu cele din zonele montane, 12 – 14 grade, iar pe creste (mai ales în zona Meridionalilor), putem avea parte de un 2 iunie cu maxime negative, –1, –2 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții cerul Banatului, Crișanei, Maramureșului are parte și de momente cu mai puțini nori, iar odată cu orele dimineții și cerul de prin Muntenia, Transilvania, Oltenia se mai eliberează de nori. Pe parcursul zilei și până la finalul intervalului de prognoză avem parte de un cer variabil mai mult noros în mare parte din țară, în timp ce prin Moldova, zonele montane, Dobrogea și estul Munteniei vorbim de un cer complet acoperit de nori, pe tot parcursul zilei.

Ceață:

– Condiții de ceață vor exista, pe timpul nopții și în prima parte a zilei prin Oltenia mai ales, dar, izolat, nu este exclusă ceața nici prin Banat.

Precipitații:

– Noapte aduce ploi, chiar moderate cantitativ, prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, sudul și estul Transilvaniei, Meridionali, Orientali (pe crestele Meridionalilor continuă lapovița și ninsorile) iar spre dimineață aria precipitațiilor se va restrânge la Dobrogea și estul extrem al Moldovei.

După amiaza ți până la finalul zilei ploile revin prin Moldova, dar și prin Muntenia, Dobrogea, Transilvania, zonele montane.

Cantitățile cele mai importante de precipitații se vor concentra pe sudul Munteniei, izolat prin Oltenia, nordul Dobrogei (10 – 15, izolat 20 l/mp), iar prin sudul Dobrogei vorbim chiar de 30 – 40 de l/mp.

Vânt:

– Din tot acest scenariu de vreme neprietenoasă nu avea cum să lipsească vântul. Activ pe tot parcursul intervalului de prognoză, iar pe parcursul după amiezii, prin Moldova, zonele montane, Dobrogea, dar și prin estul Munteniei cu rafale și de 50 – 60, izolat (mai ales la munte), 70 – 80 km/h.

Concluzii:
– Ne așteaptă o nouă zi de toamnă la început de vară. Avem parte de tot alaiul de fenomene: ploi, ninsori la munte, vânt intens, ceață, temperaturi mult sub normalul perioadei.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Image by analogicus from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *