estimari

#Vremeasăptămânală 24–30 mai 2021–instabilitate, ploi multe, furtuni severe!

Ne așteaptă o săptămână dinamică din toate punctele de vedere: alternanțe ale centrilor barici de presiune ridicată (anticicloni) și joasă (depresiuni), alternanțe ale maselor de aer (reci și calde ), pe o circulație predominant atlantică, dar și avansul constant al unor fronturi atmosferice care vor traversa țara noastră și vor aduce vreme instabilă și furtunoasă. Vorbim despre furtuni care se pot dovedi cele mai severe din această primăvară.

Luni, 24 mai:

– Noaptea de duminică spre luni aduce valori minime chiar și de 16 – 18 grade prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, în timp ce în restul țării nu depășim 10 – 12 grade, cu 4 – 6 grade pe crestele montane, respectiv 12 – 14 grade prin nordul Moldovei.

În ceea ce privește maximele primei zile a săptămânii acestea se opresc la un 20 – 22 de grade prin Banat, Crișana, Maramureș,  Transilvania, Moldova, nordul Dobrogei, respectiv 15 – 17 grade prin zonele montane. Cel mai cald va fi în Oltenia și Muntenia, unde putem atinge și valori de 27 – 28 de grade.

Pe parcursul nopții de duminică spre luni ploile sunt prezente prin zonele montane, prin nordul și centrul Moldovei, Maramureș, Crișana, Transilvania, iar la începutul dimineții și prin estul Munteniei sau nordul Dobrogei. Odată cu orele serii ploile pot reveni prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și zonele montane.

În ceea ce privește cantitățile, doar prin Maramureș, nordul Transilvaniei și al Orientalilor se pot acumula 7 – 10 l/mp.

Marți, 25 mai:

– Dacă în bună parte din țară nu avem parte de minime mai mari de 12 – 14, 15 grade, Banatul bifează prima noapte tropicală a acestui an, cu valori de temperatură care pot ajunge și la 21, 22 de grade. Cald va fi și prin Crișana, unde se pot atinge 18 – 19 grade.

Maximele zilei vor caracteriza o zi autentică de vară, cu 26 – 28, 29 de grade în cea mai mare parte a țării (excepție urmând să facă nordul Dobrogei, cu 22 – 23 de grade, respectiv zonele montane, cu 16 – 18 grade).

Pe parcursul dimineții ploile sunt prezente prin Muntenia, Maramureș, Dobrogea, după amiaza urmând să aducă ploi și furtuni (pe alocuri severe) prin Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania. Prin Banat, dar și prin Maramureș și nordul Transilvaniei se pot acumula și 10 – 15 l/mp.

Miercuri, 26 mai:

– Minimele vor fi cuprinse, la nivelul întregii țări, între 14 – 16, 17 grade, cu 9 – 11 grade prin zonele montane (respectiv 4 – 6 grade pe creste).

Maximele mai ating 26 –2 8 de grade prin sudul Olteniei, al Munteniei, în timp ce în restul țării nu mai trecem de valori de 20 – 22, 23 de grade. Prin zonele montane se ating 16 – 18 grade, cu 9 – 10 grade pe creste.

Ploile sunt prezente în cea mai mare parte a țării, excepție urmând să facă vestul extrem al Crișanei, Banatului, regiuni din sudul Moldovei și bună parte din Dobrogea. Prin Transilvania, zonele montane, centrul Moldovei, nordul Olteniei se pot acumula și 20 – 30 de l/mp.

Joi, 27 mai:

– Avem parte de o nouă noapte cu minime cuprinse între 12 –1 4 grade în cea mai mare parte a țării, excepție urmând să facă sud-vestul extrem al Olteniei și nordul Moldovei, unde se pot atinge și 15 – 16 grade.

Maximele se apropie de 26 – 27 de grade doar prin estul Munteniei, în restul țării urmând să avem parte de valori de 22 – 24 de grade, iar pri Oltenia, sudul Transilvaniei nu trecem de 18 – 20 de grade. În zonele montane maximele se opresc la 17 – 18 grade, cu 8 – 10 grade pe creste.

Ploile udă din nou cea mai mare parte a țării, cu excepția Banatului, Crișanei și Dobrogei. În nordul Moldovei, Oltenia, Muntenia, Transilvania, prin zonele montane așteptăm cantități de 15 – 20 de l/mp. Ploile care vor veni vor fi însoțite de tot alaiul unor furtuni severe.

Vineri, 28 mai:

– O nouă noapte cu minime între 12  și 14 grade, doar prin sudul Olteniei, Muntenia și nordul Dobrogei fiind posibile și valori de 16 – 17 grade. În zonele montane minimele se opresc la 8 – 10 grade, iar pe creste (mai ales prin vestul Meridionalilor) nu trecem de un 3 – 5 grade.

Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei au parte de maxime care ajung la 22 – 24, 25 de grade, pentru ca nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana să nu treacă de 18 – 20 de grade. În zonele montane maximele diurne ajung la 14 – 16 grade, cu 7 – 9 grade pe creste.

Plouă în toată țara, dar prin Muntenia, Moldova, zonele montane și Transilvania se pot acumula și 15 – 20, izolat chiar 30 de l/mp.

Sâmbătă  29 mai:

– Maximele zilei se ating tot prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei și al Banatului, cu 22 – 24 de grade, pentru ca în restul țării să vorbim de doar 18 – 20 de grade ( cu 14 – 16 grade prin zonele montane).

De ploi mai avem parte din zonele montane, prin Transilvania, Maramureș, Muntenia și Dobrogea (litoral mai ales) dar cantitățile așteptate să cadă nu mai trec de un 2 – 4 l/mp.

Duminică, 30 mai:

– Ultima zi de weekend aduce temperaturi maxime cuprinse între 23 – 25, 26 de grade la nivelul întregii țări (prin zonele montane 16 – 18 grade,, cu 9 – 11 grade pe creste).

Ploi slabe sunt posibile doar prin zonele montane și vestul extrem al Banatului.

Va fi  o săptămână bogată în precipitații, astfel că la nivelul întregii țări se pot acumula 20 – 30 de l/mp, iar prin nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, nordul Crișanei, zonele montane putem ajunge chiar la 40 – 50 l/mp.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Image by Jonathan Sautter from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *