prognoze

Prognoză meteo 20 mai 2021– o zi urâtă, cu ploi, frig și vânt!

Context sinoptic:

– Spre țara noastră avansează și se menține pe tot parcursul zilei de mâine talvegul unei depresiuni care domină cea mai mare parte a nordului și estului Europei, al cărei centru baric Lothar este poziționat acum deasupra Scandinaviei.

Extrem de importante pentru regiunea țării vor fi și o serie de linii de convergență care vor aduce precipitații abundente, aceste linii de convergență urmând să fie poziționate pe SE, E, NE și SV.

Odată cu acest talveg spre țara noastră avansează și o masă de aer polar maritim extrem de bine încărcat cu umiditate, aer care va duce și temperaturi cu –6, chiar –8 grade sub ceea ce ar fi normal, asta la 850 hPa (1.5 km altitudine). Aceste abateri se vor resimți și mai puternic în temperaturile de la 2 m, care vor și cu –12 grade sub ceea ce ar fi normal pentru data din calendar.

Temperaturi:

– Avem parte de o noapte cu temperaturi minime cuprinse, la nivelul întregii țări, între 10 și 12 grade, valori posibil ușor mai ridicate, de 13 – 14 grade fiind posibile în zona litoralului. Și în zonele montane avem minime de 8 – 10 grade, cu 3 – 4 grade pe creste.

Maximele zilei vor caracteriza o vreme mult mai rece decât ar fi normal pentru data din calendar, cu valori de doar 16 – 18 grade pe arii restrânse din Dobrogea, Oltenia, vestul Crișanei, Maramureș și nordul Moldovei, în timp ce în restul țării ne oprim la 13 – 15 grade. În zonele montane rămânem cu aceleași valori de peste noapte și pe timpul zilei, adică un 8 – 10 grade, cu 3- 4 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Va fi o zi în care cerul întregii țări va fi complet acoperit de nori grei, doar spre finalul intervalului este posibil să avem parte de un cer variabil spre senin prin vestul Banatului, Crișana, Maramureș și nordul Transilvaniei.

Ceață:

– Pe timpul nopții și dimineața avem condiții de ceață prin zona Meridionalilor.

Precipitații:

– Va fi o zi cu foarte multe ploi. Pe timpul nopții acestea sunt prezente în Banat, prin Crișana, sudul și vestul Transilvaniei, Meridionali (pe creste vor fi lapovițe și ninsori) dar și prin Muntenia (aici ploile vor fi însoțite și de fenomene convective. Până dimineața ploile cuprind toată Transilvania, Dobrogea, se mută și prin Moldova. Odată cu orele prânzului avem parte de ploi în cea mai mare parte a țării iar prin Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea și zonele montane ele vor continua până la finalul intervalului de prognoză.

Vor fi ploi care vor avea și caracter torențial și se pot acumula, prin Banat, sudul Crișanei, vestul Transilvaniei, zonele montane, Muntenia și Dobrogea cantități și de 40 – 50 l/mp, în timp ce în restul țării se vor strânge 10 – 15 l/mp.

Vânt:

– Pe parcursul nopții, prin Muntenia, Dobrogea, mai sunt posibile intensificări ale vântului care să atingă, la rafală, și 60 – 70 km/h în timp ce prin restul țării așteptăm intensificări în jurul a 20 – 30, 40 km/h. Și pe parcursul zilei avem parte de un vânt activ, cu rafale și de 30 – 40, 50 km/h, iar prin zonele montane se pot atinge și viteze de 60 – 70 km/h.

Concluzii:
– Despre ziua de mâine putem spune, fără tăgadă, că va fi o zi total neprietenoasă din punct de vedere meteo: frig (temperaturi mai mici și cu 12 grade față de ce ar fi normal), ploi abundente, vânt activ și el. O zi de stat în casă.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Image by Benfe from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *