prognoze

Prognoză meteo 18 mai 2021–ploi abundente, vânt cu 80 km/h, viscol pe creste!

Context sinoptic:

– Dinamica sinoptică a zilei de mâine aduce la nivelul țării noastre un câmp de presiune scăzută, asociată unui talveg al unei depresiuni cu centrul baric Lothar poziționat în  nordul Europei.

Pe traseul acestui nucleu depresionar avansează spre România și un front de ocluziune, în timp ce în bazinul Mării Negre regăsim un front rece.

Din punct de vedere al circulației, ziua de mâine aduce spre regiunea noastră avansul unei mase de aer polar maritim, aer rece care va duce abaterile termice negative la –4, –6 grade sub normalul perioadei, asta la 850 hPa.

Temperaturi:

– Cele mai ridicate minime ale nopții care urmează le vom avea prin sudul Olteniei, Muntenia, nordul și centrul Moldovei, Dobrogea, regiuni unde se pot atinge și 14 – 15 grade. În restul țării temperaturile minime vor varia de la 10 spre 12 grade, cu 7 – 8 grade prin zonele montane și depresiuni, în timp ce pe crestele montane (mai ales cele ale Meridionalilor) putem avea parte de valori negative, –1, –2 grade.

Și maximele rămân modeste prin Transilvania, Maramureș, Crișana (12 – 14 grade), în timp ce în restul zonelor maximele zilei urcă spre 18 – 20, 21 de grade. În zonele montane nu avem mai mult de 10 – 12 grade, cu 3 – 4 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții cerul este acoperit de nori în toată țara, pentru ca dimineața să aducă un cer variabil mai mult senin prin Oltenia, Muntenia,, Dobrogea și sudul Moldovei. Mai puțin norocoși sunt cei din Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, Moldova, regiuni unde nebulozitatea joasă se va menține accentuată pe tot parcursul intervalului de prognoză (grad de acoperire de 100%).

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– Pe parcursul nopții avem parte de ploi prin Muntenia, Transilvania, Maramureș, Apuseni, Munții Banatului, dar și prin Crișana și sudul Moldovei. Începând cu orele dimineții și până la finalul zilei ploile se concentrează pe Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, ploi care se vor manifesta inclusiv moderat spre torențial. Pe crestele Meridionalilor ploile se pot transforma în lapoviță și ninsoare.

În Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei și zonele montane se pot acumula și 25 – 30, 35 de l/mp, iar ărin zonele montane sunt posibili și 50 – 60 de l/mp.

Vânt:

– Pe timpul nopții intensificările de vânt sunt prezente prin Crișana (40 – 50 km/h), prin zonele montane (50 – 60 km/h, iar prin Apuseni, Munții Banatului și vestul Meridionalilor chiar 90 – 100 km/h).

Odată cu a doua parte a dimineții și pe parcursul după amiezii vântul devine intens la nivelul întregii țării, iar prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei vorbim de rafale și de 60 – 70, izolat chiar 80 de km/h. Prin Banat și Crișana intensificările vor fi de 50 – 60 km/h, iar prin zonele montane avem parte de 80 – 90 km/h.

Seara și finalul zilei aduc o ameliorare din punct de vedere al vântului, în sensul că rafalele nu mai trec de un 30 – 40 km/h (cu excepția sudului Moldovei și Dobrogea unde rafalele vor fi de 50 – 60 km/h. În zonele montane vorbim în continuare de vânt foarte puternic, cu rafale și de 90 – 100 km/h.

Concluzii:
– Ziua de mâine se arată a fi neplăcută la nivelul întregii țări. Dacă vestul, centrul și nordul țării au parte de ploi importante cantitativ și vânt cu rafale de 50 – 60 km/h, sudul țării are parte de vânt foarte puternic, cu intensificări care pot ajunge și la 70 – 80 km/h. În zonele montane va fi și mai rău, cu vânt de peste 100 km/h, iar pe crestele Meridionalilor sunt posibile ninsori, deci și viscol.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Image by David Mark from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *