meteorologie

Lecția de meteorologie–ploaia cu soare, știință și superstiții!

Natura este spectaculoasă și măreață și, oricât de mult încercăm noi să învățăm secretele ei, oricât de evoluată este știința sau tehnologia, mereu vor fi mici secrete pe care nu le vom afla, poate, niciodată.

Unul din fenomenele meteo care a stârnit mereu nedumerire sau superstiții a fost ploaia cu soare sau, așa cum este ea denumită în limbajul de specialitate din străinătate, ”sunshower”.

Explicația științifică:

Ploaia cu soare este acel fenomen meteo în care într-o regiune în care strălucește soarele, apar totuși stropi de ploaie. De ce se întâmplă acest lucru?   Două sunt explicațiile științifice:

– Ploaia cu soare poate apărea ca urmare a transportului picăturilor de ploaie de către rafalele de vânt dintr-o zonă unde avem o ploaie sau o furtună în desfășurare, de la distanțe chiar și de zeci de km.

– O altă situație în care putem avea parte de ploaie cu soare ține de condițiile de instabilitate atmosferică pe care le întâlnim mai ales primăvara și vara. Variațiile de temperatură fac ca masele de aer să aibă mișcări ascendente și descendente rapide. În timp ce aerul care se ridică se răcește, condensând vaporii și dând naștere norilor și precipitațiilor, aerul care ”se prăbușește”  duce la disiparea norilor astfel că pot apărea zone de cer senin prin care pot cădea precipitațiile generate de masele de aer ascendente.

Unul din efectele cele mai frumoase ale ”ploii cu soare” este curcubeul, care poată apărea dacă soarele se află poziționat la un unghi cât mai jos.

Ploaia cu soare, efecte negative în agricultură

Fenomenul de ploaie cu soare, pe cât de spectaculos și frumos ni se pare nouă pe atât de nedorit este de agricultori, cei care spun că ploile cu soare sau ploile rapide sunt cele care mănează și afectează sever culturile agricole, mai ales că vorbim de umiditate și temperaturi ridicate, ingredientele ideale pentru dezvoltarea infecțiilor și a bolilor la plante.

Superstițiile legate de fenomenul ploii cu soare:

Sunt zone în lume unde, atunci când plouă cu soare, se spune că diavolii fac o nuntă sau, în funcție de regiuni, nunți au loc și la șoareci sau vulpi. Alții trec într-un registru violent și spun că diavolul își bate nevasta sau că o hienă naște.

Dar, dincolo de acest superstiții, ploaia cu soare este doar un fenomen meteo. Unul spectaculos, plăcut ochiului, dar care are o explicație perfect științifică.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Sursă foto: Pixabay

Articol publicat și pe Descoperă.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *