prognoze

Prognoză meteo 16 mai 2021–furtuni în mare parte din țară!

Context sinoptic:

– un vast câmp depresionar de origine atlantică domină vremea din bună parte a Europei, iar talvegul acestei depresiuni cu centrul baric Lothar poziționat în zona Marii Britanii se extinde și în zona țării noastre. Pe fondul acestui câmp de presiune scăzute țara noastră este pe direcția de deplasare a unui front rece (poziționat la SV) și de a unuia de ocluziune (poziționat la NV).

Transportul de aer umed și rece, de origine polară contribuie și el la apariția precipitațiilor pe arii extinse. Din punct de vedere al circulației, pe direcție V – E spre țara noastră avansează un aer mai rece, care va duce abaterile termice de la 850 hPa la valori ușor negative prin bună parte din țară (-1 spre –2 grade), cu excepția Moldovei și estului Munteniei unde avem parte în continuare de un aer cald.

Temperaturi:

– În cea mai mare parte a țării vorbim de temperaturi minime cuprinse între 10 și 12 grade, doar prin Oltenia, Muntenia și Dobrogea sunt posibile valori ceva mai ridicate, de până la 14 – 15 grade. Și în zonele montane avem minime de la 7 spre 9 grade, cu 1 – 3 grade pe creste.

Cel mai cald va fi mâine în zona Moldovei, prin estul Munteniei, unde se pot atinge temperaturi maxime de 26 – 27 de grade, în timp ce prin Transilvania, Maramureș și Crișana ne oprim la valori de 16 – 18 grade. Banatul, Oltenia, vestul, centrul și nordul Munteniei și Dobrogea au parte de o zi în care temperaturile ajung la valori de 22 – 23 de grade.

La munte avem maxime de până la 4 – 16 grade, cu 8 – 10 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă este accentuată prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, zonele montane, sudul și vestul Transilvaniei, în timp ce în restul țării avem parte de un cer variabil. Pe parcursul zilei avem parte de nori joși la nivelul întregii țări, grad de acoperire de 100% urmând să fie prin  Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și zonele montane, în timp ce pentru restul regiunilor vorbim de o acoperire de până la 50%.

Ceață:

– Avem condiții de ceață, pe parcursul nopții, prin Dobrogea, sudul Munteniei, Meridionali iar la finalul zilei și prin Transilvania și Maramureș.

Precipitații:

– Despre ploi vorbim, pe timpul nopții, prin Muntenia, Oltenia, Meridionali, sudul Transilvaniei. Odată cu a doua parte a dimineții ploile ajung și prin vestul Banatului, al Crișanei, restul Transilvaniei, Orientali, pentru ca, după amiaza să avem parte de ploi și furtuni prin tot vestul, centrul și nordul țării, dar și prin estul Munteniei. Seara și până la finalul zilei ploile rămân de interes prin Muntenia, Moldova și Banat.

Cantitățile de precipitații pot ajunge, prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, la 15 – 20, izolat 25 de l//mp.

Vânt:

– Pe parcursul după amiezii avem intensificări de vânt care pot ajunge, la rafală, și la viteze de 40 – 50 km/h prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și zonele montane.

Concluzii:
– Și ziua de mâine vine cu instabilitate atmosferică în cea mai mare parte a țării, cu ploi însoțite de tot alaiul de fenomene convective (vânt cu aspect de vijelie, descărcări electrice, posibil grindină).

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Image by jplenio from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *