prognoze

Prognoză meteo 12 mai 2021 – ploi multe, răcoare prin Moldova!

Context sinoptic:

– Cea mai mare pare a continentului european se va afla mâine sub influența unei câmpuri de presiune scăzută, cu centri barici Hubertus (poziționat în zona insulelor britanice și Scandinavia), Jodocus și Immanuel (vestul și centrul Europei), respectiv Kai în zona Balcanilor.

Spre țara noastră va fi favorizat și avansul mai multor fronturi atmosferice reci dinspre SV și NE,la începutul intervalului, pentru ca frontul rece dinspre NE să se transforme într-un front cald iar finalul zilei să regăsească un front rece pe N, NE și un front cald pe S. Extrem de importantă pentru vremea de mâine va fi și o linie de convergență care se va poziționa în zona de vest a țării și care va aduce un surplus de precipitații.

Pe o circulație E – V spre țara noastră avansează o masă de aer rece, care va duce abaterile termice la valori negative, cu -1 spre -2 grade sub normalul perioadei, asta la 850 hPa (1.5 km altitudine).

Temperaturi:

– Temperaturile minime pleacă de la valori de 8 – 10 grade în cea mai mare parte a țării, cu valori de 12 – 14 grade prin nordul Dobrogei, Banat, Crișana și Maramureș. În zonele montane ne oprim la temperaturi minime de 4 – 6 grade.

Maximele zilei vor avea valori modeste prin Moldova, Dobrogea, cu doar 16 – 18 grade, în timp ce prin Banat, Crișana și Maramureș se pot atinge și 26 – 27 de grade. Pentru restul zonelor țării ne vom mulțumi cu valori de 22 – 24 de grade, iar în zonele montane 12 – 14 grade (8 – 10 grade pe creste):

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem parte de ceva nebulozitate joasă (grad de acoperire de 20 – 30%) prin Moldova, Dobrogea, zonele montane pentru ca odată cu orele dimineții nori grei să acopere cerul Moldovei (100% acoperire) iar apoi să se extindă și prin Dobrogea, estul Munteniei.

Seara aduce nebulozitate la nivelul întregii țări.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– Odată cu a doua parte a dimineții, ploile îți fac apariție prin estul Moldovei și prin Munții Banatului, iar după amiaza ploile se extind în bună partea din Moldova, zonele montane (aici pot apărea inclusiv fenomene ale instabilității atmosferice: vânt cu aspect de vijelie, grindină, ploi torențiale)  dar și prin Oltenia, estul Munteniei.

Orele serii și finalul zilei aduc ploi pe arii extinse în Banat, Oltenia, NV Munteniei, sudul și centrul Moldovei, zonele montane.

Prin zona Orientalilor, prin zorele deluroase al Moldovei, prin Apuseni sunt posibile și cantități de 20 – 30 l/mp.

Vânt:

– Pe timpul nopții avem rafale moderate de vânt prin zona Munților Banatului (30 – 40, izolat chiar 50 km/h) pentru ca pe tot parcursul după amiezii să avem rafale moderate de vânt la nivelul întregii țări (30 – 40 km/h). Seara și până la finalul zilei, prin Banat, Crișana dar și prin Transilvania sau Muntenia sunt posibile și intensificări care să ajungă la 50 – 60 km/h.

Concluzii:
– După câteva zile cu vreme plăcută, lipsită de fenomene meteo deosebite, lucrurile se schimbă. Ziua de mâine aduce ploi pe arii extinse, fenomene convective, vânt intens dar și o scădere a temperaturilor, sesizabilă mai ales prin Moldova și Dobrogea.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Image by Marco DS from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *