prognoze

Prognoză meteo 27 aprilie 2021–ploi, vânt! La munte va ninge!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine aduce la nivelul țării noastre prezența unui câmp de presiune scăzută, asociată unei depresiuni mediteraneene, iar odată cu avansul acestui talveg depresionar spre regiunea noastră vor avansa și fronturi atmosferice (cald și rece), poziționate la limita sudică a României.

Și din punct de vedere al maselor de aer lucrurile sunt un pic diferite față de zilele precedente, astfel că o masă de aer polar maritim duc abaterile termice de la 850 hPa și la valori cu –8 grade mai mici față de cele normale pentru data din calendar.

Temperaturi:

– Dacă în cea mai mare parte a țării vorbim despre temperaturi minime de la 6 – 8 grade, cu un vârf de 10 – 11 grade în sudul extrem al Olteniei, Munteniei și prin Dobrogea, cu totul diferit se vor prezenta lucrurile în Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei și zonele montane, unde vorbim de valori de la –1 spre –3, –4 grade, iar pe crestele nordice al Orientalilor chiar 08, – 10 grade.

Și în ceea ce privește maximele zilei avem discrepanțe majore de la o regiune la alta: astfel, prin Moldova, sudul Transilvaniei, zonele deluroase ale Olteniei și Munteniei nu mai urcăm mai sus de 8 – 10 grade, iar prin restul țării ne mulțumim cu 12 – 14 grade. Cei mai norocoși vor fi locuitorii din sudul extrem al Olteniei, Munteniei și Dobrogei, cei la care mercurul din termometre ar putea ajunge la 18 – 20 de grade. Pe crestele montane se ating temperaturi apropiate sau sub 0 grade (-2 spre 1, 2 grade).

Nebulozitate:

– Încă de pe timpul nopții nebulozitatea joasă acoperă cea mai mare parte din nordul Munteniei, sudul Transilvaniei, Moldova, nordul Dobrogei, pentru ca pe parcursul zilei singurele regiuni care vor avea parte de cer senin vor fi Crișana, Maramureș și Transilvania iar la finalul zilei și Moldova.

Ceață:

– Condiții de ceață vor fi mai ales pe timpul nopții de luni spre marți prin zona Meridionalilor și nordul extrem al Orientalilor

Precipitații:

– Noaptea aduce ploi pe arii extinse în nordul Olteniei, al Munteniei, sudul Transilvaniei, sudul și centrul Moldovei, nordul Dobrogei, în timp ce prin zonele montane avem parte de lapoviță și ninsori.

Pe parcursul zilei ploile vor ajunge și prin zonele joase din Oltenia și Muntenia, inclusiv în zona Bucureștiului. Prin zonele montane, prin sudul și centrul Moldovei se pot acumula cantități de 15 – 15, izolat chiar 20 de l/mp, în timp ce în restul zonelor unde așteptăm precipitații nu vor fi mai mult de 2 – 5 l/mp.

Vânt:

– Pe parcursul întregii zile vântul va avea intensificări moderate, cu rafale de 30 – 40 km/h, iar prin Dobrogea sunt posibile chiar rafale de 50 – 60 km/h.

Concluzii:
– Ne-am bucurat de zile pline de soare și căldură, ne luăm adio de la ele, pentru un scurt interval de timp. Ziua de mâine aduce răcire, vânt și ploi.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Image by press and ⭐ from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *