prognoze

Prognoză meteo 15 aprilie 2021 – sfârșit de toamnă la jumătatea lui aprilie!

Context sinoptic:

– Estul și sud-estul țării rămân și pe parcursul zilei de mâine sub influența unui câmp de presiune scăzută, asociat depresiunii Xander, depresiune care își continuă deplasarea spre NE Europei.

Și pe parcursul zilei de mâine ne vom afla tot sub influența unei mase de aer polar maritim, venită dinspre Atlanticul de Nord și care va menține temperaturile la valori deosebit de scăzute pentru data din calendar, cu abateri negative și de –8, –10 grade.

Temperaturi:

– Ne așteaptă o noapte foarte rece prin Transilvania, Maramureș, zonele montane, dar și prin nordul Olteniei, Munteniei, regiuni unde minimele ajung doar la 0 – 2, 3 grade, în timp ce în zonele montane vorbim exclusiv de valori negative, de la –2 spre –4, –5 grade. Pentru restul țării vorbim de temperaturi minime de la 4 spre 6 grade, cu posibil 7 – 8 grade prin sudul Moldovei și nordul Dobrogei.

Rămânem cu temperaturi foarte mici pentru data din calendar și pe timpul zilei, când, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei nu depășim maxime de 4 – 6 grade, în timp ce în zonele montane avem parte de maxime negative (-2 spre –4 grade). Valori ceva mai ridicate (dar tot sub normalul perioadei) vom avea în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, cu ale lor 12 – 14 grade.

Nebulozitate:

– Pe parcursul dimineții putem avea parte de momente în care cerul va fi variabil mai mult senin prin sudul țării, situație care se va repeta și spre finalul zilei. În restul intervalului de prognoză vorbim de un cer acoperit de nori la nivelul întregii țări.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– Pe timpul nopții precipitațiile sunt prezente prin Banat (ploi), Crișana (ploi, lapoviță și ninsori), Maramureș, Transilvania (ploi, lapoviță și ninsori), zonele montane (ninsori), Moldova și nordul Dobrogei (ploi). Odată cu orele prânzului ploile rămân de interes prin Banat, Crișana, nordul Moldovei, în timp ce prin Maramureș și Transilvania avem parte de ploi, lapoviță și ninsori iar în zonele montane doar ninsori. Spre seara sunt condiții de ploi slabe și prin nordul Munteniei, dar și prin centrul Moldovei.

Prin Moldova, Maramureș, zonele montane și nordul Dobrogei sunt posibile cantități de precipitații care să ajungă și la 10 – 15 l/mp, în timp ce în restul regiunilor unde vom avea precipitații nu trecem de un 5 – 7 l/mp.

Vânt:

– Și pe parcursul zilei de mâine avem parte de rafale de vânt moderate la nivelul întregii țări (viteze de 30 – 40, 45 km/h), pentru ca, odată cu orele serii, să avem un vânt liniștit în mai toate zonele, cu excepția zonelor montane, unde avem intensificări de 50 – 60 km/h.

Concluzii:
– O vreme în continuare rece, cu precipitații pe arii extinse, cu rafale de vânt care vor spori senzația de frig. Veritabil final de toamnă, început de iarnă în acest aprilie.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Image by jggrz from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *