prognoze

Prognoză meteo 14 aprilie 2021–precipitații abundente, temperaturi de noiembrie, vânt puternic!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine aduce schimbări majore din punct de vedere meteorologic la nivelul țării noastre și acestea se văd și din harta sinoptică. Astfel, în zona României acționează un câmp de presiune scăzută, asociat unei depresiuni mediteraneene cu centrul baric Xander poziționat deasupra țării noastre.

Și din punct de vedere al fronturilor atmosferice avem activitate, cu un front cald poziționat în NE, o frontoliză de ocluziune pe SE și un front rece în bazinul Mării Negre.

Masa de aer polar maritim ajunge deasupra țării noastre și va determina regimul termic din următoarele zile. Pe parcursul zilei de mâine vorbim de abateri termice negative care pot ajunge și la –6 spre –8 grade față de normalul perioadei, asta la 850 hPa (1.5 km altitudine).

Temperaturi:

– Avem parte de o noapte în care minimele ajung la valori de 8 – 10 grade în cea mai mare parte a țării, posibil chiar spre 11 – 12 grade în sudul extrem al Munteniei și Olteniei. Mai rece va fi în zona Banatului și sudul Crișanei (minime de doar 2 – 4 grade) dar și în zonele montane (0 – 2 grade, cu –1, –3 grade prin Munții Banatului și pe crestele montane.

Se răcește consistent pe parcursul zilei, astfel că, de la cele 20 – 21 de grade din ziua precedentă, prin Oltenia, sudul Munteniei, Dobrogea și nordul Moldovei abia mai atingem 12 – 14 grade, iar în restul zonelor ne oprim la 8 – 10 grade. În zonele montane predomină temperaturile negative (-0 spre –2, –3 grade).

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții doar Moldova are parte de un cer variabil mai mult senin, iar pe parcursul zilei, prin Oltenia, Muntenia și Dobrogea am putea avea momente cu nebulozitate joasă cu drag de acoperire de 30 – 50%. Momente foarte scurte, mai ales seara. În rest, vorbim de un cer complet acoperit de nori, pe tot parcursul zilei.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață prin zona Orientalilor

Precipitații:

– O zi bogată în precipitații, la nivelul întregii țări, de toate felurile. Astfel, pe timpul nopții avem ploi prin Oltenia, Muntenia, sudul Dobrogei, Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, în timp ce prin Meridionali, Apuseni vorbim de lapoviță și ninsori.

Odată cu orele prânzului și pe parcursul amiezii ploile se opresc în Oltenia, Muntenia și prin Dobrogea, dar continuă în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și Moldova, în timp ce prin zonele montane continuă lapovița și ninsorile. Spre finalul zilei avem condiții de lapoviță și ninsori și prin Crișana iar ploile reapar prin Muntenia.

Cantitățile de precipitații pot ajunge la 10 – 15 l/mp prin Muntenia, sudul Moldovei, în timp ce în zonele montane, Transilvania, Maramureș, Crișana se pot acumula și 20 – 30 de l/mp. În restul zonelor precipitațiile nu vor lăsa mai mult de 5 – 7 l/mp.

Vânt:

Odată cu orele dimineții vântul devine activ, cu rafale moderate prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Banat și zonele montane, regiuni unde se pot atinge și 30 – 40 km/h, izolat 50 – 60 km/h prin Oltenia).

Concluzii:
– Schimbare radicală a vremii, temperaturile scad și cu 10  – 15 grade în unele zone, avem parte de precipitații moderate și chiar abundente în cea mai mare parte a țării, vântul va spori și el senzația de vreme friguroasă și neprietenoasă.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Image by jplenio from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *