prognoze

Prognoză meteo 02 aprilie 2021–ploi multe, vânt, furtuni!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine găsește țara noastră sub un context sinoptic destul de dinamic. Astfel, în zona țării noastre se va poziționa dorsala unei depresiuni din nordul Rusiei (cu centri barici Rama, Siegfried și Thorben) în timp ce un front rece ne va traversa pe direcție NV – SE.

Tot dinspre nord avem parte și de circulația maselor de aer, mase de aer mai reci care vor împinge treptat aerul cald spre sudul extrem al Europei, iar în zona țării noastre vorbim de abateri termice negative la 850 hPa (1.5 km), de la –1 spre –3 grade sub valorile normale.

Temperaturi:

– Avem parte de o noapte în care temperaturile minime ajung la valori de 12 – 13 grade prin Banat, Crișana, nordul Moldovei, în timp ce prin Transilvania și Maramureș se ating 9 – 10 grade. În restul țării minimele nu trec de un 6 – 8 grade, iar prin zonele montane, prin sudul și vestul Munteniei, sudul Olteniei putem avea valori de 3 – 4 grade.

Maximele zilei de mâine urcă până la 20 – 22 de grade prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, în timp ce prin Banat, Crișana și Transilvania ne oprim la 13 – 15, 16 grade. Cele mai scăzute valori diurne le avem prin Moldova, Maramureș și zonele montane (10 – 12 grade), în timp ce pe crestele montane ne oprim la 3 – 5 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții norii joși sunt prezenți prin Banat, Crișana (acoperire de 30 – 50%), Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei și zonele montane (acoperire de 75 – 100%). Pentru restul zilei vorbim de un cer variabil, cu înnorări temporare accentuate la nivelul întregii țări.

Ceață:

– Avem condiții de ceață, mai ales pe timpul nopții, prin zona Orientalilor.

Precipitații:

– Se preconizează o zi cu precipitații pe arii extinse, din toată gama. Pe timpul nopții avem parte de ploi prin Maramureș, nordul Moldovei, Transilvania, zonele montane, ploi care pot fi însoțite și de fenomene convective (descărcări electrice, vânt cu aspect de vijelie, grindină de mici dimensiuni).

După amiaza, aria precipitațiilor cuprinde și Crișana, restul Moldovei, Banatul, iar seara vorbim de ele și prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea. Pe crestele montane nu sunt excluse nici lapovița și ninsorile.

Prin Maramureș, nordul Transilvaniei, Meridionali, Orientali sunt posibile inclusiv cantități de 25 – 30 de l/mp, în timp ce în restul zonelor unde sunt așteptate ploi vorbim de 5 – 10, izolat 15 l/mp.

Vânt:

– Dacă pe timpul nopții vorbim de un vânt moderat (cu rafale de 30 – 40 km/h doar prin zonele montane), odată cu orele prânzului intensificările moderate de vânt se extind la nivelul întregii țări (40 – 50 km/h), iar prin zonele montane se ating și viteze de 60 – 65 km/h. Prin sudul Moldovei sunt posibile, într-un interval foarte scurt de timp, rafale de 60 – 70 km/h. (județele Vaslui, Brăila, Galați).

Seara și până la finalul zilei mai vorbim de intensificări moderate (40 – 50 km/h) doar prin zonele montane , sudul Moldovei și nordul Dobrogei.

Concluzii:
– Ne așteaptă o zi cu multe ploi, cu vânt intens și nu este exclus să avem parte și de fenomene de instabilitatea atmosferică specifice mai degrabă verii.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Image by Gerald Friedrich from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *