estimari

#Vremeasăptămânală 29 martie–04 aprilie 2021–din ce în ce mai cald, apar furtunile!

Încheiem luna martie și începem a doua lună de primăvară cu o vreme de primăvară autentică. Temperaturile cresc de la o zi la alta, ne bucurăm de mult soare. Nu lipsesc nici precipitațiile, vor predomina ploile, ia pe parcursul zilei de vineri, prin vestul țării putem avea parte și de furtuni cu descărcări electrice, grindină.

Luni, 29 martie:

– Începem ultimele zile din martie cu temperaturi minime care ajung, în bună parte din țară, la valori de 3 – 5, 6 grade, doar prin NE Munteniei, Crișana și nordul Moldovei, Transilvania și Maramureș urmând să ne oprim la –1 spre –3 grade, În zonele montane și pe creste minimele pot coborî până la –6, –8 grade.

Maximele zilei urcă, în cea mai mare parte a țării, până la 13 – 15 grade, excepție urmând să facă doar Moldova (11 – 12 grade), Transilvania și Maramureș (8 – 10 grade), respectiv zonele montana (5 – 7 grade, cu 0 – 2 grade pe creste).

Precipitații slabe (nu se vor acumula mai mult de 0.5 – 1 l/mp)  sunt posibile prin Dobrogea (ploi), respectiv prin zona Meridionalilor (ninsori).

Marți, 30 martie:

– Minimele nopții de luni spre marți ajung la 5 – 6 grade prin Banat, Crișana, Oltenia, în timp ce prin estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea vorbim de valori de 2 spre 4, 5 grade. În restul Moldovei, Transilvania, Maramureș avem parte în continuare de temperaturi nocturne negative (-1 spre –3 grade), în timp ce în zonele montane coborâm la temperaturi de –5, –7 grade.

Cele mai ridicate maxime ale zilei le vom avea prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei (13 – 15 grade), pentru ca în restul țării să vorbim de valori diurne de la 8 –9 grade prin Crișana, respectiv 11 – 12 grade în restul regiunilor. În zonele montane maximele zilei ajung la 5 – 7 grade, cu 1 – 3 grade pe creste.

Despre precipitații, tot slabe cantitativ, vorbim doar prin Crișana Maramureș (1- -3 l/mp), dar răzleț, și prin zonele montane și sudul Moldovei (sub 1 l/mp). Vorbim de ploi, iar pe timpul nopții, mai ales prin zonele montane, de ninsori slabe.

Miercuri, 31 martie:

– Nu avem schimbări majore în distribuția valorilor minime de temperatură, care, prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea ajung la 4 – 6 grade, în timp ce în restul Moldovei, Transilvania, Maramureș se păstrează ușor sub 0 grade (-1, –2 grade). Și în zonele montane rămânem cu temperaturi negative pe timpul nopții, de la 4 spre –6, –7 grade.

Cele mai ridicate maxime ale zilei le vom avea prin Banat, Crișana (15 – 17 grade) pentru ca în restul țării să ne oprim la 11 – 13 grade. În zonele montane se vor atinge 5 – 7 grade, cu 2 – 3 grade pe creste.

Precipitații slabe cantitativ sunt posibile prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei (vorbim doar de ploi).

Joi, 01 aprilie:

– Începem luna aprilie cu temperaturi destul de scăzute pe timpul nopții prin Muntenia, Moldova, Transilvania, regiuni unde nu trece de 0 – 2 grade (iar prin Transilvania sunt posibile chiar valori ușor negative, spre –1, –2 grade). Ceva mai bine stau Dobrogea, Oltenia, Banat, Crișana și Maramureș, cu minime de la 3 spre 5, 6 grade. Zonele montane rămân cu temperaturi negative, de la –4 spre –6 grade.

Maximele zilei vor ajunge, la nivelul întregii țări, la valori de 14 – 16 grade, iar prin vestul extrem al Banatului și Crișanei sunt posibile chiar 17 – 18 grade. Și în zonele montane se va încălzi, se ating 9 – 11 grade, iar pe creste 3 – 5 grade.

Precipitații slabe sunt posibile doar prin Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei și al Orientalilor (vorbim doar de ploi).

Vineri, 02 aprilie:

– Se încălzește bine pe timpul nopții prin Crișana, Maramureș, nordul Moldovei, unde se ating și 9 – 11 grade, în timp ce în restul țării vorbim de minime de la 3 spre 5, 6 grade. În zonele montane avem parte de minime de la 1 spre 3 grade, cu –1 spre –3 grade doar pe creste.

Încălzirea continuă și pe parcursul zilei, astfel că maximele ajung la 18 – 20 de grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția Transilvaniei, care se va mulțumi cu 15- 16 grade. În zonele montane vorbim de valori diurne de la 11 spre 13 grade, iar pe creste de la 2 spre 4 grade.

Avem parte și de precipitații ceva mai importante cantitativ (5 – 10 l/mp) prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul Moldovei, nordul Transilvaniei. Vorbim de ploi (doar prin nordul Orientalilor sunt posibile lapovițe și ninsori), iar prin Banat, Crișana, aceste ploi vor veni însoțite și de fenomene convective (descărcări electrice, vânt cu aspect de vijelie, grindină).

Sâmbătă, 03 aprilie:

– Prima zi de weekend marchează o scădere a maximelor în bună parte din țară, astfel că vorbim doar de 11 – 13 grade, cu excepția Olteniei și SV Munteniei, unde mercurul din termometre va urca spre 16 – 17 grade. Prin zonele montane și nordul Moldovei avem parte de maxime modeste, de la 6 spre 8 grade, iar pe creste putem coborî ușor sub 0 grade (-1, –2 grade).

Precipitațiile vor fi și ele prezente în cea mai mare parte a țării (1 – 3 l/mp, doar prin Munții Banatului posibil să acumulăm și un 7 – 10 l/mp). Vorbim doar de ploi.

Duminică, 04 aprilie:

– Încheiem săptămâna cu maxime de 11 – 13 grade la nivelul întregii țări (prin zonele montane avem parte de maxime de 5 – 7 grade, cu 1 – 3 grade pe creste).

Precipitațiile sunt și ele prezente prin estul Olteniei, Muntenia, Dobrogea (5 – 10 l/mp), vorbim doar de ploi.

Vorbim de o săptămână care nu aduce neapărat vești bune din punct de vedere al precipitațiilor, doar prin sudul Munteniei, Munții Banatului, nordul Crișanei și al Maramureșului putem ajunge la un 10 – 15 l/mp, în restul țării ne oprim la un 3 – 5 l/mp, iar prin sudul Moldovei și nordul Olteniei precipitațiile nu aduc nici măcar 1 l/mp.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Image by Christian Wöhrl from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *